Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
o PET ciężko...badanie jest bardzo drogie, w cennikach szpitali cena waha się od 4,5tys.-6 tys. Najczęściej dostaje się skierowanie przy wznowie, takie odnoszę przynajmniej wrażenie, jak się mylę, to dziewczyny na pewno mnie poprawią :) jest o tyle dobre, że pokazuje obraz całego ciała, wiadomo, iż nie jest w 100% dokładne, tutaj najlepsze jest oko chirurga
-
Marta_ ja niestety z Petem nie pomogę. Mieszkam i leczę sie za granica i tutaj pewnie inaczej to wyglada, choć z tego co zauważyłam to szybko na peta nie wysyłają. Ja będę robić prywatnie.
-
Hej laseczki, ciesze sie ze u kilku z Was wyniki sa w porządku :-) za resztę rownież trzymam mocno kciuki! Ja ostatnio nic nie pisałam bo stoimy dalej z mama w miejscu, wynik histo cos długo sie nie pojawia. Kryzys w walce z choroba pojawia sie zapewne w każdym przypadku, ale trzeba wierzyć ze sie uda..ja ostatnio troche oswoiłam sie z mysla ze czeka nas ciężka walka ale poki co czuje sie silna i chce wspierać mamę. Widziałam temat o badaniu PET, powiecie mi kochane czy każdemu pacjentowi ono przysługuje? Bo chciałabym zeby na wizycie u onkologa mama zapytała czy je wykonają ale nie wiem czy nie zostanie to zle odebrane ze sie sama dopytuje? Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
To ja mam po części jedno i drugie. Kilogramy trudno moga byc ale aby tylko bylo życie i zdrowie. Teraz juz jestem spokojniejsza. Juz wiem ze to powszechny problem bo już myślałam że to ze mną jest coś nie tak. Dzieki <3
-
Nio ja tydzień po każdej chemii miałam mega apetyt a po 6 gdy już w miarę doszłam di siebie to w sumie cały czas byłam głodna...:-)
-
No ja to między chemiami robiłam pół godz przerwy na skok do bufetu.Co 3 tyg to tak 2kg w górę... :) :)Sterydy działają cuda z chęcią jedzenia.Jak ktoś nie ma odruchów wymiotnych przez chemię to ma odruch pochłaniania wszystkiego jak odkurzacz ;)
-
No ja to między chemiami robiłam pół godz przerwy na skok do bufetu.Co 3 tyg to tak 2kg w górę... :) :)Sterydy działają cuda z chęcią jedzenia.Jak ktoś nie ma odruchów wymiotnych przez chemię to ma odruch pochłaniania wszystkiego jak odkurzacz ;)
-
Dokładnie tak masz rację nana to jest najważniejsze tyle ze wcześniej to u mnie się nie pojawiło stąd te moje pytanie.ale dziękuję za odpowiedź na Was dziewczyny zawsze można liczyc
-
He, he! Skąd my to znamy? Przed każdą chemią dostajemy sterydy, a one powodują wzrost apetytu. To po pierwsze. A po drugie... Po zakończonej chemioterapii nasz organizm mocno szwankuje, chemia pozbawia go wielu składników potrzebnych do normalnego funkcjonowania. Uczucie głodu każe nam jeść, no to jemy. I tyjemy. Jedne po jakimś czasie powoli wracają do dawnej figury, innym to się nie udaje. Ale co tam! Najważniejsze, żeby nie wrócił rak!
-
Witajcie dzielne wojowniczki. Ja juz doszłam prawie do siebie po 6 chemi. Z czego bardzo się ciesze. Niepokoi mnie tylko jedna rzecz. Od 4 dni meczy mnie straszne uczucie głodu i strasznie ssie mnie w żołądku. Po posiłku może minie godzina a dopada mnie straszny głód ale niekoniecznie znów chce mi się coś zjadać :P czy któraś z was miała coś podobnego ? Dlaczego tak się dzieje..? Jak sobie z tym radzić?