Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Dziekuje za odpowiedzi, straszna szkoda ze to badanie jest tak drogie..:( raczej nie mamy co liczyć na to, ze lekarz sam nam je zaproponuje. Zobaczymy co nam zaproponują lekarze w Gdyni.
-
do Genariks
Jeśli chodzi o badanie PET, to trzeba spełniać określone warunki, aby dostać skierowanie. Ja miałam robione to badanie w Chorzowie (Chorzowskie Centrum Pediatrii i Onkologii). Jeśli wejdzie się na stronę www tego ośrodka, to można tam znaleźć formularz skierowania oraz "Wskazania do refundacji badania PET-CT przez NFZ" min. pkt 10 rak jajnika, w celu wczesnego wykrycia nawrotu po radykalnym leczeniu (w przypadku wzrostu stężeń Ca 125 lub niejednoznacznych wyników badań obrazowych);
Byłam na konsultacji w Bydgoszczy i tam rzeczywiście prof. Wicherek proponował mi skierowanie na to badanie, jeśli będę brać chemię właśnie w Bydgoszczy. Zrezygnowałam z tego i leczę się nadal u siebie na Śląsku.
do czarnaq
Mój rak jest też śluzowy. Diagnozę postawiono mi w X 2012. Będzie dobrze nie poddawaj się
-
Genariks, moja Mama też miała PET po całym leczeniu w Bydgoszczy, ale to Bydgoszcz. Inne środki, inne metody, itp.Bardzo dużo dziewczyn z całej Polski jeździło na konsylia do prof. W ,by dostać PET, bo w ich ośrodkach nie było o tym mowy. Prof. W dawał skierowania na to badanie.
-
Czarownica nas masażysta robi delikatnie ma bardzo dobre wyczucie on też wie o moich przejściach nie czuję żeby rozgrzewał bardziej rozluźnia. To w tych masażach chodzi o to żeby nie rozgrzewać? Dzisiaj jeszcze z nim pogadam bo masażystą u nas właśnie na fizykoterapii jest mój kolega z podstawówki który jest niewidomy (wzrok stracił w III klasie )zapytam go zobaczymy CO on na to powie dziękuję czarownico za odpowiedź :D
-
Miłka ja dość regularnie chodzę na masaże bo mam 3 przepukliny międzykręgowe i często dają we znaki.Wszystko zależy od masażu.Mój masażysta wie jak ma masować.Nie rozgrzewa mnie zbyt mocno i masaż jest delikatny.P.dr mi pozwoliła byle nie rozgrzewać ciała do czerwoności.Więc jest to raczej rozmasowywanie a potem ustawienie kręgów.U mnie tak to działa.Masażysta z wieloletnią praktyką i douczający się powinien wiedzieć na ile może sobie pozwolić.Lamp to bym się bała.Jest teraz taki podział między tymi którzy piszą masaż absolutnie nie i tymi którzy są na tak .Musisz sama zdecydować no i zobaczyć co to za masażysta.Przed chorobą chodziłam to byłam jak ogień rozgrzana.Teraz pomalutku delikatnie żeby ulżyło ale bez szaleństw.
-
Marta_ ja niestety z Petem nie pomogę. Mieszkam i leczę sie za granica i tutaj pewnie inaczej to wyglada, choć z tego co zauważyłam to szybko na peta nie wysyłają. Ja będę robić prywatnie.
-
cześć dziewczyny mam do Was pytanie odnośnie rehabilitacji od kilkunastu lat leczę się na kręgosłup u neurologa a od kilku miesięcy u neurochirurga . Neurolog wiedząc o moich przejściach onkologicznych zaleciła mi masaż suchy kręgosłupa szyjnego i barków, lampy solux i ćwiczenia. Zrezygnowałam z lamp bo najzwyczajniej w świecie się ich boję i nie chcę kusić losu, ale mam pytanie odnośnie masażu bo słyszałam dzisiaj opinię że masaż może równiez zaszkodzić przy schorzeniach onkologicznych :/ czy miała któraś z Was masaż czy to jest bezpieczne bo juz sama zgłupiałam a ja jutro mam już trzeci raz :/ :/ :/
genariks jak się mama czuje?
ania walczę o mamę odezwij się co u Was?
pozdrawiam i zycze spokojnej nocy
-
Po rozmowie z Panem prof. w Bydgoszczy wiem że moja mama będzie miała PET po całym leczeniu czyli jeszcze kupa czasu dopiero 4 wlew ją czeka no i AVASTIN.
Pewnie każde CO ma inaczej.
-
Chomik. Hmm pewnie niedlugo i ja będę go przypominać, no ale co tam. <3
-
Maryska1, moja Mama wstawała w nocy, bo musiala coś podjeść... rok na sterydach, buzia jak chomik... ale zleciała waga :)