Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Aniu, moja Mama korzystała i korzysta, tylko z opieki domowej hospicjum. Bólu dużego nie miała, ale...służyli zawsze pomocą. BBB ma rację, pisząc o tym, iż większość szpitali ma takie poradnie, jak i hospicja. Mam znajomą, która korzysta z pomocy samej poradni przy hospie w Pucku chociażby. Porozmawiaj o tym z onkologiem, wystawi skierowanie do poradni leczenia bólu.
  • 8 lat temu
    W większości szpitali onkologicznych są Poradnie Leczenia Bólu. Na ogół pracują tam anasteziolodzy z dużym doświadczeniem i potrafią oni odpowiednio zaprogramować leczenie bólu stosując odpowiednie dawki leku tak aby nie zaczynać od najsilniejszych. Naprawdę warto spróbować!
  • Powiedzcie proszę czy korzystałyście z usług lekarza od bólu? Wiem, że w Centrum Onkologii w Warszawie jest nawet taki oddział. Ja mieszkam w Łodzi i szukam tutaj dobrego lekarza tej specjalności. Chciałabym pomóc Mamie przechodzić lżej 3-5 dni od wlewu, bo wtedy najbardziej Ją boli. Apap to za mało. Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
  • Chciałam Was jeszcze zapytać jak to jest z tym cukrem. Jestem właśnie na urlopie nad morzem i czy naprawdę nie mogę pozwolić sobie na lody, gofry czy naleśniki z Nutella? I mówi sie o cukrze cukrze czy ogólnie o węglowodanach?
  • Traszka będę trzymać kciuki! W zeszłym tygodniu byłam na konsultacji w jednym z ośrodków badawczych nad rakiem, bo w szpitalu w którym leczyłam sie poprzednio, po przesłaniu wyniku Pet, pan profesor postanowił jedynie powtórzyć usg 18/8, po miesiączce (!!!)Ja oczywiście nie mam zamiaru czekać i udałam sie do tego ośrodka. Ginekolozka onkologiczna super! Po raz pierwszy spotkałam sie z kimś kto nie traktuje cię z wyższością czy jak imbecyla (to we Włoszech w stosunku do obcokrajowcow jest bardzo częste) Po pierwsze doktorka była bardzo zdziwiona postawa w szpitalu, tym ze zamiast działać czekają. Widać bardziej sugerują sie negatywnymi markerami niż tym co było dwa lata temu. Po drugie nie rozumie dlaczego nie zrobili mi operacji radykalnej biorąc pod uwagę wielkość nowotworu. W każdym razie machina ruszyła. 18/8 mam badania przedoperacyjne a w pierwszym max drugim tygodniu września operacja W Polsce tez tak sie długo czeka? Miesiąc? Jak to u Was wyglądało? Ja jestem trochę przerażona tym czekaniem. Poprzednim razem w przeciągu miesiąca guz urósł z rozmiaru 8x5 do 18x12...
  • Jutro mam radykalną operację - trzymajcie kciuki. Lekarz chce mi jeszcze zrobić tomografię (chwilowo zepsuł się tomograf, więc nie wiadomo jak bedzie). Zastanawiam się czy to badanie ma sens, skoro jutro i tak mnie otworzą. Poprzednie badanie miałam w maju. UPDATE Tomografii nie będzie jednak, bo tomograf nadal zepsuty.
  • Matka mojej bratowej dostała wylewu po ósmej chemii, leży sparaliżowana, zero szans na przeżycie, we wtorek na oddziale chemioterapii razem piłyśmy kawę ;(
  • 8 lat temu
    Margareta nie poddawaj się. Skutki uboczne po kolejnych wlewach mogą być już zupełnie inne. Bóle, mniejsze lub większe, będą jeszcze występować jakis czas po zakończeniu chemii ale możesz poprosic lekarza o silniejsze leki przeciwbólowe. Pomyśl, że walczysz o życie i nie dawaj się. My wytrzymałyśmy i Ty wytrzymasz <3
  • 8 lat temu
    Maria 58 dajesz nam nadzieję, gratulacje :D. Ja jak Aniasas proszę poradźcie, co zrobić na drętwienie rąk, palców - w nocy i w dzień? :(
  • Cześć Dziewczyny, jak to miło, że pytacie co u mnie; dzis siódmy dzień po chemii, ciągle mam bóle stawów, biegunka ustała, w głowie coś zaczęło mnie teraz niepokojąco kłuć ; mam zamiar rozmawiać z moim lekarzem przed podaniem drugiej chemii o może mniejszej dawce tej chemii, bo nie dam rady tak cierpieć , myślę w ogóle o rezygnacji z tej chemii-to mnie zabija ...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat