Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Cześć kochane,To ja też dodam fotkę.Widok z mojego tarasu :)
  • Ania ten lek stosowany jest tylko u chorych na białaczkę :(
  • Dziewczynki słyszałyście o leku VENETOCLAX? To jest jakiś nowy super lek na raka, ale nigdzie nie mogę znaleźć czy stosuje się go przy raku jajnika czy tylko przy białaczce?
  • 8 lat temu
    Kochane ja takze mialam przepukline po operacjach pomimo,ze nosilam pas pooperacyjny. Przepuklina jest oznaka slabych miesni. Nalezy je wzmacniac cwiczeniami przy czym te cwiczenia musza byc wskazane przez rehabilitanta by nie zrobic sobie krzywdy. Sa to naprawde proste cwiczenia,ktore na poczatku wydaja sie niemozliwe. Ja poszlam juz po skierowanie na operacje a lekarz powiedzial,ze nie ma przepukliny. Po cwiczeniach rehabilitant pozwolil mi pojsc na silownie by wzmacniac miesnie i cwiczylam w takim pasie skorzanym co zakladaja kulturysci. Polecam cwiczenia,naprawde to dziala. :D
  • 8 lat temu
    ... <3
  • 8 lat temu
    Margareta, ja do kąpieli i włosów - już są :) używam żelu po radio i chemioterapii. Na głowę smarowałam emolium do skóry suchej. No i tylko używam sławnego mydła biały jeleń - u nas na ginekologii DCO tylko tym mydłem każą się myć po operacji. :/ W chwili obecnej nie używam, żadnych kremów, no może przepisany na krosty cerkopil - dziś odbiorę go w aptece ;) i wypróbuję. Zazdroszczę Tobie morza, ale w październiku na tydzień jadę do Międzyzdrojów, przeglądam właśnie oferty. ;) Kocham nasz Bałtyk <3. Margareta trzymaj się <3, mój plan którego się trzymam, to leczenie do stycznia wg. harmonogramu, wszystko przetrzymam. A po chemii przegląd organizmu, jego regeneracja i powrót do pracy w maju. Innej opcji :) nie przewiduję. Pozdrawiam i Tobie życzę :) wytrwałości w walce. Elbe, ja biorę na neuropatię milgamma 100, troszkę mniej mi ręce drętwieją. Potykanie się o własne nogi i brak czucia w niektórych palcach traktuję normalnie. Myślę, że po skończeniu chemii, wszystko wróci do normy z czasem ;) . Aniasas:) szczerze nic nie robię na opuchliznę i mrowienie w rękach, teraz nie noszę pierścionków, niestety muszę kupować wygodne buty i troszkę szersze. :/ U mnie dziś strasznie ciepło znowu 35 stopni. :( Kocham słońce, ale w tym roku niestety nie korzystam z niego. ;( Dziewczyny <3 poradźcie co robić, aby pozbyć się apetytu po sterydach. Już ograniczyłam posiłki, a wiem że nie wolno się odchudzać. ;(
  • Lupus :-) miałam takie same objawy i stosunków w tym samym Czasie chemiowym :-P jednak nie biorę avastinu podobnie jak u Ciebie nie mam czucia w palcach u rąk i mrowieja :-) stopy i dłonie pachną...obrączka za mała ze 2 rozmiary.... Co na to wszystko poradzicie?macie jakieś sposoby :-) A tak poza tym u mnie dziś piękny dzień, właśnie.wróciłam z pracy i biorę się za sałatki, ciasta i mięsa :-) mąż ma jutro 30:-)
  • 8 lat temu
    Chciałam poprzeć wypowiedź Carmen odnośnie masażera do stóp. W Lidlu od czasu do czasu się pokazuje i wtedy kosztuje jakieś 60-70 zł. Są w nim różne opcje bąbelkowania. Może oczywiście kupić też na allegro. Mojej koleżance lekarka poleciła dodawać do wody amol. Ja to stosowałam. Miałam też od neurologa tiogammę, niby na tą neuropatię, ale jakoś jej nie wierzyłam, bo mojej mamie nic nie pomogła (też po raka jajnika), a jest dość droga. Największy problem z drętwieniem rąk, a nawet brakiem czucia w 3 palcach miałam gdzieś po 2 -3 chemii. Nie mogłam zapiąć/odpiąć guzika, trzymać długopisu itd. Potem było lepiej. Dziś po 4 latach czuję lekką neuropatię w stopach, a najbardziej jak pochodzę w szpilkach. Dlatego skracam w nich czas do minimum i raczej wybieram wygodne buty.
  • 8 lat temu
    Dziewczęta skarżące się na mrowienie w nogach bardzo dobry jest wodny masażer do stóp. Pisałam juz o tym kilka stron wczesniej. Po I linii chemii tez miałam tysiące mrówek w stopach, a po II już nie. Inna dr onkolog, niż ta która mnie prowadzi, doradziła mi kupno takiego masażera. Taki zwykły bez żadnych bajerów, robi wodne bąbelki i lekko podgrzewa wodę. Jest jeszcze opcja z jakims niebieskim światłem ale ponieważ nie wiedziałam jak to działa to wolałam nie włączać tego programu. Kosztuje ok. 200 zł. Stosuję go dotychczas bo przynosi ulgę także zmęczonym stopom.
  • Garcia jak Twoje wyniki?Jesteś w trakcie chemii ? <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat