Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Witaj Czarownica, u mnie na Dolnym Śląsku dzisiaj było 36, ale to nie to co morze. Baw się dobrze i nie myśl o gadzie. Fajnie, że możesz już pływać. <3
-
Cześć kochane.Z tymi przepuklinami to właśnie różnie bywa i można się dorobić w różnym czasie więc uwaga na wysiłek.Do tego niektóre szpitale niewymagają noszenia pasa pooperacyjnego,co wydaje mi się dość dziwne.Ja porozmawiałam z chirurgami i mówili że jest wskazany.Nie wiem jak u Was ale u mnie 33 morze cieplutkie więc pływam i używam.Ostatni raz na Chorwacji byłam tuż po zakończeniu avastinu.Dożyłam kolejnego razu ...
-
Margareta, trzymam kciuki. Bierzesz taką chemię jak ja, obecnie biorę tylko Avastin. Mam nadzieję, że kolejne wlewy będziesz przechodzić lżej. :)
Elbe, gratulacje i dzięki, że się odezwałaś. Dajesz nam wszystkim nadzieję. Życzę Tobie wielu kolejnych lat w zdrowiu. Odzywaj się czasem. <3
Kucja15 trzymaj się, oby wyniki były dobre. :)
Carmen, ja podobnie jak ty dorobiłam się przepukliny. Wczoraj po odebraniu wyników TK znalazłam taki zapis: „ W powłokach podbrzusza, w linii cięcia chirurgicznego widoczna przepuklina, przez którą uwypuklają się pętle jelitowe, bez cech uwięźnięcia.” :/
Było to dla mnie szokiem, bo operacja radykalna była 18.12.2015r., pas nosiłam do kwietnia, poprzednie TK nic nie widziały. Podpowiedzcie, co może być przyczyną tej przepukliny, przytycie od kwietnia – sterydy pobudzają u mnie strasznie apetyt na słodkie. Co z tym robić? :(
Dzisiaj odwiedziłam laryngologa, bo mam bóle ucha, ale nie cały czas. Okazało się, że chemia wpłynęła na ubytek słuchu, ale w normie. A ból ucha to nic innego jak ból stawu w uchu. O tym nie pomyślałam. ;)
Czy wiecie co z makro000, jej wypowiedzi mnie trzymały, mam nadzieję, że operacja doszła do skutku i wszystko dobrze pozdrawiam . <3
Pozdrawiam Was wszystkie. <3
-
Kucja15 będę trzymać az Ciebie kciuki. Wierzę, że jeszcze wiele przyjemności przed Tobą.
Ja na weselu byłam do 2 w nocy, później w niedzielę poprawiny od 12 do 20, a w poniedziałek 5-cio godzinny rejs statkiem po mazurskich jeziorach. Było super. Bardzo się zrelaksowałam i poprawiłam humor :)
-
Carmen wesele było super mimo że upał był straszliwy.Dałam radę.Bawiliśmy się do piątej nad ranem.Cudowne widoki nocą w Krakowie sprawiały dodatkową przyjemność.
Chyba moje przyjemności się powoli kończą.
15 września kontrola i wynik TK.Powoli przygotowuję się do kolejnej walki.Akurat w tym dniu minie 6 miesięcy od zakończenia II cyklu leczenia, który niewiele pomógł.
Czarownica masz rację odnośnie Kory.To nie tylko botoks ale i inne czynniki wpłynęły na jej urodę.
Pozdrawiam Was wszystkie bardzo serdecznie.Jadę na ogródek.Pogoda świetna więc trzeba korzystać z uroków natury.
<3 <3 <3
-
Elbe gratuluję <3 Dobrze, że się odezwałaś. Takie wiadomości podnoszą nas na duchu i dają nadzieję. Życzę Ci wiele dalszych lat w zdrowiu :)
Dziewczęta, odnośnie ćwiczeń wysiłkowych to trzeba bardzo uważać. Mnie po pół roku od operacji zrobiła sie przepuchlina nad pępkiem. Uważałam po operacjach, cieszyłam się, że tak ładnie wszystko sie zagoiło, a tu masz przepuchlina po kilku miesiącach. Lekarz powiedział, że dopóki nie boli to niczego nie będzie robił ale gdyby bolało to konieczna będzie operacja. Potrzebna mi ona jak "dziura w dobrym moście" jak to moja babcia mówiła.
Kucja15 jak tam po weselu bo ja bawiłam sie trzy dni (szok :) ) Było super :) Wróciłam dopiero wczoraj wieczorem.
Pozdrawiam wszystkie Kobietki :)
-
Tu gdzie mieszkam onkolog jest 3 razy w tygodniu.. Jutro pójdę jednak bo boli mnie odbyt dalej i parcie jest. Masz racje Czarownico. Dzięki za wsparcie dziewczyny. Kucja podziwiam twoją postawę . Wszystkie was tu podziwiam ; ja zodiakalny rak (nomen omen) jestem; wszystko bardzo czuje i przeżywam.
-
nana, dziękuję za info, uspokoiłam się:-)
-
Otoja, pytałaś o badania u ginekologa po radykalnej - własnie wróciłam - to było normalne badanie ginekologiczne.
I wszystko mi się ładnie goi.
Na informację, że miałam wczoraj wysoka temperaturę, doktor powiedział, że to dobrze, bo to oznacza, że układ immunologiczny działa:)
-
Margareta to,że zatuszowałaś ból ketonalem nie wiadomo czy rozwiązuje sprawę.Może jednak zasięgnij porady lekarza.