Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Turczynko, będę się trzymać tej interpretacji:)
  • Wiesz, ja bym to zinterpretowała "z racji tego, ze sa włókniaki to nie widać czy tam przypadkiem z tylu nie ma jakiś brzydkich zmian" Super wynik!!!!
  • Odebrałam dzisiaj wynik TK (badanie miesiac po operacji radykalnej). Niby OK, bo "brak cech rozsiewu" (przy pierwszej diagnozie w marcu mialam IV - m.in. przerzuty do płuc i węzłów nadobojcza), więc jestem optymistycznym przykladem, że chemia działa. Ale jest jedna rzecz, która mnie martwi. Z lekarzem będę się widzieć jutro, albo pojutrze, ale może któraś z Was się orientuje co mi tu się dzieje: "Loża po zabiegu wypelniona jest rozległym naciekiem włóknistym z nieregularnymi otorbionymi zbiornikami płynu wielkości 3x9cm (największy nad pęcherzem moczowym). Zmiany wciągają częściowo esicę. Obecność opisanych wyżej zmian uniemożliwia ocenę ewentualnej wznowy lokalnej." Ca125 jestw normie (11), marker obnizyl sie od ostatniej chemii (3 tygodnie temu byl 19). Rety, jak ja nie lubie nie wiedzieć.
  • Kucja 3maj się ! Dasz radę! Wschodnia medycyna , mówi,że wszystko jest w głowie. Ja pięć lat temu,gdy odmówiłam chemioterapii i trzasnęłam drzwiami szpitala , powiedziałam sobie: nie mam żadnego raka! Chodziłam na siłownie, brałam vitaminy, pojechałam do Indii ..5. Lat był spokój . Komórki reaktywowały się po przeżytej traumie. Dlatego teraz muszę wziąć te chemię do końca . Już nie mogę tak ryzykować .
  • 8 lat temu
    Kucja, to jednak Caelyx. Ta chemia jest dość bezpieczna, jeśli chodzi o morfologię. Ja cały czas wyniki mam dobre. Samopoczucie po wlewie też w porządku. Lekkie mdłości załatwia jedna tabletka Metoclopramidu. A zespół ręka - stopa występuje nie u każdej pacjentki, a jeśli już to przeważnie jest to tylko lekkie pieczenie, zaczerwienienie, swędzenie, czyli I stopień. Ja, niestety, miałam III. Objawy wystąpiły równo 2 tygodnie po chemii i praktycznie nagle, z dnia na dzień. Koniecznie schładzaj nogi i ręce, bo to chyba w tej chemii najważniejsze! Mam nadzieję, że nie doświadczysz tego, co ja. Trzymaj się, kochana, dasz radę!
  • Mija 5 dzień po podaniu chemii Caelyx.Samopoczucie całkiem dobre.Odczuwam tylko kłucia w okolicach zmian nowotworowych (węzły chłonne przy nerkach i pachwinach), ból w plecach staje się mniejszy.Myślę, że to pozytywny efekt działania chemii.Wystartowałam z markerem Ca125 - 2006,30. Chemia ma być podawana co 28 dni, więc dużo czasu na regenerację i odbudowanie krwi.Martwi mnie brak apetytu i spadek wagi.54 kg przy wzroście 165cm to zdecydowanie za mało. Z powodu zakrzepicy zastrzyki w brzuch.Dodatkowo Wit B6 - 50mg 3 x dziennie i kwas foliowy 15 mg 2 x dziennie.Obowiązkowo osłona i wzmacnianie wątroby - LIV.52 - 6 tabletek dziennie w dawkach podzielonych. Schładzanie stóp i dłoni aby uniknąć zespołu '' ręka - stopa'' To tyle na początek. Pozdrawiam <3 <3 <3
  • Witajcie.Ostatnio przeczytałam taką ciekawostkę dotyczącą leczenia wodą. Pij wodę na pusty żołądek. W Japonii jest dzisiaj bardzo popularne picie wody natychmiast po przebudzeniu. Naukowcy już przetestowali tą nową metodę i opisali wartości jakie otrzymuje człowiek, który stosuje picie wody na pusty żołądek. Dla wszystkich cierpiących na chroniczne i ciężkie choroby leczenie wodą kończy się sukcesem. Japońscy naukowcy podkreślają, że choroby ustępują w 100%. Bóle głowy, bóle ciała, choroby serca, artretyzm, szybkie bicie serca, epilepsja, problemy z mózgiem, otyłość, astma, bronchitis, TB, choroby nerek i ukł. moczowego, wymioty, problemy z przewodem pokarmowym, biegunki, zaparcia, cukrzyca, wszystkie choroby oczu, uszów, nosa i gardła ... i wiele innych. Metody leczenia: 1. Natychmiast po przebudzeniu jeszcze przed umyciem zębów wypić 4 x 160 ml (4 szklanki) wody o pokojowej temperaturze. 2. Umyć zęby i jamę ustną, ale nie wolno jeść i pić przez następne 45 minut. 3. Po 45 minutach można zjeść jak zazwyczaj normalne śniadanie. 4. Po 15 minutach po śniadaniu, lunchu, obiedzie, kolacji nie wolno NIC jeść ani pić przez 2 godziny. 5. Wszyscy chorzy lub starsze osoby, które nie są w stanie wypić jednorazowo 4 szklanek wody powinni zacząć od ilości jaką są w stanie wypić i w ciągu dnia uzupełnić do 4 szklanek. Ale powinni każdego dnia zwiększać porcję aż do 4 szklanek jednorazowo. Ta metoda oczyszcza organizm i wspaniale leczy choroby. Lista: ile dni jest wskazane picie wody aby uzyskać rezultaty leczenia i oczyszczenia organizmu. a. Wysokie ciśnienie krwi - 30 dni b. Problemy gastryczne - 10 dni c. Cukrzyca - 30 dni d. Zaparcia - 10 dni e. Nowotwory - 180 dni f. TB - 90 dni g. Artretyzm - chory powinien pić wodę tylko 3 dni w pierwszym tygodniu i w 2-gim tygodniu 1 dzień. Leczenie wodą nie ma żadnych skutków ubocznych, posiada natomiast jedną wielką niedogodność, trzeba często odwiedzać toaletę. Bardzo dobrze jeśli wprowadzimy tą kurację w nasze codzienne życie. Picie wody utrzymuje zdrowie i aktywność. Chińczycy i Japończycy podczas swoich posiłków piją gorącą herbatę (zieloną). Nigdy nie piją zimnej wody podczas posiłku. Dużo ludzi lubi pić podczas posiłku zimną wodę lecz nie jest wskazana kiedy spożywamy tłuste i ciężkie pokarmy. Nie pozwala na prawidłowe trawienie. Pokarmy źle się wchłaniają i źle reagują z kwasami. Tworzy się twarda masa, która później tylko zalega w jelitach. Spożywanie posiłków i popijanie zimną wodą powoduje najczęściej nowotwory. Najlepiej zaraz po jedzeniu wypić gorącą herbatę. Można również wypić gorąca zupę. Japończycy w czasie posiłku piją zupę "miso." :)
  • Jest tu ktoś, kto leczy/leczył się we Wrocławiu? bardzo bym prosiła o kontakt. <3
  • 8 lat temu
    Szok po diagnozie przeżywa każdy i chory i rodzina. Ważne jest aby jak najszybciej pozbierać sie i rozpocząć walkę. Ja akurat sama jestem chora ale wiem, że gdybym widziała zadręczających się najbliższych to byłoby mi dużo, dużo gorzej. Tak, że kochani wspierający swoje chore starajcie sie aby nie okazywać swojego stresu w ich obecności bo to przysparza dodatkowych zmartwień. Ja lecze się do trzech lat, obecnie po raz drugi wróciłam do pracy. Nie daje sie i wierzę, że będzie dobrze. I moi najbliżsi też, traktują mnie normalnie i wspieraja w tej wierze :) I tak musi być :) Pozdrawiam wszystkich :) <3
  • Dziewczyny cieszę się że trafiłam na tak mądre i świadome kobiety. Dzięki Wam w chwili upadku podnoszę się i walczę dalej o najważniejsza osobę w moim życiu <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat