Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Margaretka pamietam ten ból tez tak miałam. Ogólnie to zazwyczaj brałam tabletkę i czekałam na efekty. Ostatnio pomyślałam sobie ze nie warto sie faszerować tabletkami. Mój sposób możesz spróbować pic dużo wody przegotowanej robić zimne okłady na głowę i moczyć nogi na 5 min w zimnej wodzie za chwile w cieplej bardzo cieplej i tak na zmianę. Mi pomogło... daj znać jak będzie z Tobą.
-
Moje drogie czy ktoś miał rozpoznanie raka i markery w normie + test ROMA? Uspokaja ten fakt, ale cały czas się zastanawiam jak to możliwe? Po raz pierwszy robione były przed druga operacja - radykalną.
-
Dziewczyny,zdycham..głowa pęka,krew z nosa,zaśluzowana jestem po oczy. Czym sobie pomagacie na potworny ból głowy? Każdy dźwięk jak wiertło w głowie..
-
Duszka a mama przypadkiem nie robiła badań podczas miesiączki?
-
Dziewczyny,zdycham..głowa pęka,krew z nosa,zaśluzowana jestem po oczy. Czym sobie pomagacie na potworny ból głowy? Każdy dźwięk jak wiertło w głowie..
-
Mama ma podwyższony CA125 do 250U/ml, a He4 (57 pmol/L) w normie. Spotkalyscie się z taką sytuacją? Algorytm Roma wychodzi 11,9%, bo mama jeszcze nie miała menopauzy.
-
Tosia to i masz odpowiedź :)
-
dzięki dziewczyny za słowa otuchy. W środę robiłam marker a wczoraj dostałam gorączki ból pleców i stawów ,ból gardła może to było przyczyną wzrostu. Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi i wszystkim nam życzę zdrówka
-
Turczynko świetna informacja!:) moje drogie czy któraś z Was miała jakieś objawy po wycięciu węzłów pachwiniowych, jak szczypanie a i małe krwiaki?
-
Tosia66 marker waha się często o te 2-3 oczka nawet.Narazie bez paniki.Pół oczka czy 1 to kompletnie nie ma znaczenia.U mnie waha się między 12 a 14,75 raz tak raz tak....Wiadomo,że musisz się obserwować więc zrób sobie marker za jakiś miesiąc,półtora i zobaczysz....Marker reaguje na wiele czynników nie tylko na nowotwór.