Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Maryska1;dzięki za rady.. ja nie moge zbyt duzo pic wody bo mam odruch wymiotny, z nosa mi krwawi ; dostałam cyclonamine , głowa dalej pęka, mam wrażenie ze to z zatok wszystko. Aniawalczeomame mam to samo: kłopoty z pamięcią i w głowie taką kręciołę.. stuknęłam faceta autem bo źle oceniłam odległość podczas hamowania ; Włosy,te co zostały : rosną jak szalone i to chyba jedyne co mnie w tym wszystkim cieszy ..jeśli chodzi wagę to u mnie b/z pomimo brania sterydów.
  • Ania walczę o mamę kilogramy które gubi sie podczas chemi to normalka ponieważ przy chemi nie ma sie apetytu itp ale nie martw sie po chemii myśle ze waga wróci tak jak mi. Teraz jestem 3 miesiące po chemi i waga wróciła mało tego zaczynam wyglądać jak ktoś już wcześniej użył tego słowa jak "chomik" muszę zacząć coś ze sobą robić, bo niedługo w swoje ciuchy przestane sie miescic :P może zacznij mamie coś gotować wartościowego np rosół na wołowinie. Jeżeli chodzi obpamiec to tak. Czasami idę do sklepu zapomnę portfela wychodzę nie wiem po co wtedy siadam skupiam myśli i sobie myśle co ja dziś wymyśliłam i bingo wraca wszystko <3
  • Maryska1;dzięki za rady.. ja nie moge zbyt duzo pic wody bo mam odruch wymiotny, z nosa mi krwawi ; dostałam cyclonamine , głowa dalej pęka, mam wrażenie ze to z zatok wszystko. Aniawalczeomame mam to samo: kłopoty z pamięcią i w głowie taką kręciołę.. stuknęłam faceta autem bo źle oceniłam odległość podczas hamowania ; Włosy,te co zostały : rosną jak szalone i to chyba jedyne co mnie w tym wszystkim cieszy ..jeśli chodzi wagę to u mnie b/z pomimo brania sterydów.
  • a i do tego raz na dwa miesiące gubi 2 kg. Zaczynając chemię ważyła 64, a teraz przed 5 wlewem waży 60:-(Co robić?
  • Dziewczyny, a macie problemy z pamięcią? Moja Mama ma, plączą jej się rzeczy, jest trochę otępiała i strasznie płochliwa.
  • Hej co u ciebie jak się wszystko zakończyło
  • Dzięki czarownica tez tak podejrzewałam byłam u lekarza przepisał tabletki wzięłam pół i jest ulga. Życzę wszystkim spokojnej nocy <3
  • Maryśka1być może masz pierwsze objawy nerwicy....Wiele z nas ma -niestety.Objawy są przeróżne.Nie ma to nic wspólnego z zadręczaniem.Możesz też przechodzić tak menopauzę.Brak hormonów robi z nas mocno rozdygotane osóbki <3
  • Hej kobietki witam Was gorąco mam problem. Od 3 dni doskwiera mi straszny poczucie niepokoju leku ale nie mam problemów nie zadręczam sie nocami co to może być. W klatce piersiowej jest tak dziwnie uczucie i w brzuchu nie umiem tego określić. Mam ochotę płakać ale bez powodu przechodzą tez ciarki. Ktos z Was może to przechodził ??
  • Marysia90 ja miałam markery w normie oraz.algorytm Roma- niestety...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat