Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Satynowa nie ma lepszego i czulszego badania od PET. Skoro masz skierowanie to korzystaj! Zwłaszcza że prywatnie jest ono bardzo drogie.
Nana gratulacje!
-
Witam sie ponownie :)
regularnie czytam Wasze wpisy i ciesze sie ze wiekszosc z Was ma dobre wyniki :) A tym ktore maja wyniki zle z serca kibicuje w walce.
Czarownico jestem pod wrazeniem Twojej wiedzy choc lepiej by bylo gdybys nie musiala takiej wiedzy zdobywac bo ten temat by Cie nie dotyczyl.
Ja nadal jestem w kropce... dzisiejsze usg brzucha wykazalo ze plyn w zatoce douglasa powrocil, dodatkowo nie bylo widac prawego jajnika - wie ktos moze czemu tak czasami bywa? Ja jestem juz strzepkiem nerwow.
Dostalam skierowanie na badanie pet ct - czy to badanie dobrze obrazuje jajniki i pozwala roznicowac torbiele od innych zmian? Czarownico kochana moze wiesz :) albo ktos inny mnie oswieci :)
Pozdrawiam serdecznie Was wszystkie.
-
Nana gratulacje, <3 <3 dalszych sukcesów w walce.
Kucja <3 <3 trzymam za Ciebie kciuki.
Dziewczyny jesteście dla mnie razem z Czarownicą i Makroo :) :) <3 <3 babkami, których przykład dał mi chęć do życia. <3
-
Wiem,bo sama też na początku fiksowałam.Mamy do tego prawo ;)Spokojnej nocki <3
-
Czarownica dzięki ☺ na Ciebie kochana zawsze można liczyć a człowiek czasami to już fiksuje z tego wszystkiego i chyba wyolbrzymia, przynajmniej ja tak mam ale ja panikara jestem ogolnie ;) dobrej nocki wszystkim
-
Wznowa to tak ogólnie powiedziane o nawrocie choroby.Wznowa miejscowa to pojawienie się nowotworu w miejscu gdzie był poprzednio.No a przerzury,to wiadomo miejsca nowe gdzie się pojawił.Przynajmniej ja tak to interpretuję <3
-
Przy przerzucie nie bolą ogólnie kości.Jajnik woli pezerzucać się w inne "miękkie"miejsca.Większość z nas boryka się z bólem kostnym i stawowym również a już przy zmianie pogody lub zwiększonej wilgotności....Przerzuty do dłoni to właściwie abstrakcja więc spokojnie.
-
Dziewczyny mam pytanie: mamę bolą dziś ręce a raczej kości w dłoniach - tak to określa. Ostatnia chemie miala w maju, ma neuropatie po chemii bo nogi ja też bolą.Ale zastanawiam się czy te bóle mogą być związane np.z przerzutami do kości? Badania kontrolne byly na poczatku listopada marker 7,80.Czy gdyby były jakieś przerzuty to marker by to wykazal? Jak to z tym jest? Czy wznowa to przerzuty czy jak? Martwią mnie te bóle kości.pomóżcie
-
Nana <3 <3 <3 Trzymaj się. Dasz radę. :)
Kucja za Ciebie też trzymam kciuki <3
Jesteśmy silne babeczki i nie damy się :) :)
Przesyłam ciepłe mysli wszystkim <3
-
Witajcie, dziewczyny!
22-go listopada 2011r. trafiłam do szpitala. Następnego dnia już byłam na stole operacyjnym. Gruczolakorak G3, IIIC. Jest jak jest, ale żyję. To już 5 lat!