Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Do onkologów nie potrzeba skierowania:)
-
Nic nie potrzeba:)Tylko Twoje papiery z operacji i wszelkie wyniki.
-
Dziękuję Czarownica i Lilith za dobre rady, oczywiście skorzystam, ale powiedzcie jedno czy potrzebne jest jakieś skierowanie żeby było na NFZ?
-
Satynowa, na pewno PET jest najczulszym badaniem. Nie jest jednak nieomylne. Zmiany łagodne czy endometrioza tez mogą świecić. Tak było w moim przypadku. Dopiero histpat ujawnił naturę zmiany. Trzymam kciuki!
-
babajAGA, w pociąg i do Bydgoszczy! Spotkałam ostatnio babeczkę, jeździ na radio z Olsztyna. Pojedź w środę, bądź ok. 8 w CO - budynek Polikliniki, w rejestracji załóż kartę i powiedz, że chcesz do prof. Wicherka na konsylium się dostać. Panie powiedzą Ci, ktory pokój, ja już niestey nie pamiętam. Zanim przyjdzie prof. asystentka zbiera dokumentację kobiet, ktore przyjechały i wtedy trzeba czekać na swoją kolej. :)
Pod tym nr telefonu dowiesz się, czy Prof. W na pewno ma konsylium
(52) 374 31 10
-
To wiesz co?Ja bym Ci z tym wszystkim radziła pojechać do profesora Wicherka na konsylium do Bydgoszczy.Nie jest do drastycznie daleko od Ciebie a możesz wiele się dowiedzieć.Nie wiem czy mam rację ale Bydgoszcz to chyba najlepsi specjaliści i szpital "jajnikowy"Konsylium zdaje się jest we środy.
-
-
Hej Czarownica mieszkam w warmińsko-mazurskim histpat robili ze wszystkiego co wycieli czyli i jajnik i torbiele i wyrostek i jelita i wyniki są w porządku ale to było rok temu, a ja się trochę denerwuję ponieważ chirurg naczyniowy u którego między innymi leczę zakrzepicę powiedział,że skoro u tak młodej ( trochę przesadził) osoby zakrzepom ulegają tak poważne naczynia jak aorta i tętnica krezkowa trzeba wziąć pod uwagę, że to może być pierwszy objaw nowotworu ;( ;(
-
Aga a w jakim rejonie polski mieszkasz?
-
Cześć Aga.No a zrobili histpat z tego co powycinali?