Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Ha!Upisałam się i wszystko zniknęło.Satynowa wzrost markera o 2oczka to częsta sprawa i normalna.Kiedy marker sukcesywnie wzrasta a potem strzela coraz intensywniej w górę wtedy można zacząć się niepokoić i szukać przyczyn.Dlatego tak ważna jest jego regularna kontrola.Kontrolę powinno się przeprowadzać w jednym labolatorium inaczej można się zdziwić że wyniki mocno się różnią i nie jest to wcale miarodajne.Ja robię prywatnie i dzięki temu kiedy zachodzi potrzeba idę na badanie.Wiem,że jesteś szczępkiem nerwów ale dobrze,że masz tego PETa.Oprócz miednicy i całej reszty zerkną też w otrzewną.
-
Czesc wszystkim :) dziekuje za odpowiedzi, peta wyznaczono mi na 5 grudnia, mam nadzieje ze jakos dotrwam bo z moja psychika kiepsko... mam bole podbrzusza, wzdecia... kochane odebralam wczoraj wynik ca 125 i jest 7, a w sierpniu byl 5 - czy wg Was taki wzrost jest niepokajacy czy nalezy patrzec tylko na to ze nadal jest w normie? Lupus przesylam mocne usciski i wierze ze dasz rade :* pozdrawiam kochane
-
-
Nana <3 wielkie dzięki. Pierwsza próbka badania potwierdziła mutację, drugą brali 27.10 więc czekam na wynik. ;) Pani dr stwierdziła, że jak pierwszy wynik potwierdza mutację to następne też.
Mam pytanie, czy po tych chemiach ponownie wypadną włosy? ;( Chodzi, że w maju muszę wrócić do pracy, do gimnazjum i nie wyobrażam jak w peruce? Przepraszam, że marudzę <3.
Pozdrawiam i nie wiem jak do poniedziałku dożyję. Czy ktoś jest z Wrocławia, albo wiecie do kogo skonsultować wyniki. Czy prof. Szczylik, czy prof. Wicherek?
Pozdrawiam wszystkie <3
-
Cześć Dziewczynki! własnie wróciłam z wizyty u onko. Usg dopochwowe i inne badania nic nie wykazały.... to chyba dobrze..?? za 3 tygodnie mam podjechać na 1 dzień do szpitala i zrobić jakieś tam inne badania plus marker a przede wszystkim po to żeby dostać skierowanie na PET gdyby okazało się że marker rośnie...i tyle...ale to chyba dobre wiadomośći... :) Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie <3
-
Jolcia ,ja miałam ogromnego,guza granicznej złośliwości. Obyło się bez chemii, podczas operacji usunięto mi macie,przydatki,węzły,wyrostek i sieć.Ptzez dwa lata mam co trzy miesiące robić marker i odwiedzać ginekologa. Tak też robię, w międzyczasie robię badania obrazowe co jakiś czas w przychodni onkologicznej.Pozdrawiam wszystkie dziewczyny<3
-
-
Lupus, przykra wiadomość...
To, jaką chemię Ci podadzą, zależy od czasu, jaki upłynął od ostatniej chemii standardowej. Avastin się tu nie liczy.
Jeśli się nie mylę, w Twoim przypadku upłynęło więcej niż 6 miesięcy, więc jesteś częściowo wrażliwa na platynę.
Mogą zastosować jeden z następujących schematów:
Paklitaksel + karboplatyna
Gemcytabina + karboplatyna
Liposomalna doksorubicyna + karboplatyna
Karboplatyna w monoterapii
To są zalecenia PTOK dotyczące II linii leczenia i muszą tego przestrzegać wszystkie ośrodki w kraju. Trudno przewidzieć, który schemat w danym przypadku byłby najlepszy.
Skoro masz mutację BRCA1 (masz to na papierze?), to możesz domagać się zastąpienia carboplatyny cisplatyną. Jest wiele doniesień naukowych, że w przypadku tej mutacji cisplatyna jest najbardziej skuteczna.
-
Lupus masz rację,że nic na szybko...
-
Jolcia.Gdybym wiedziała gdzie szukać to bym skakała ze szczęścia :P Na mój rozum,to chyba skupiłabym się na miednicy mniejszej czyli raz na jakieś pół roku usg dopochwowe u dobrego gina lub gina onko i usg jamy brzusznej.Trzeba jednak dopytać lekarzy.Warto też nawet prywatnie robić ca125 jeśli Ci budżet pozwoli to raz na pół roku nie zaszkodzi