Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Co do leku przeciwbólowego - Mama miała miareczkowanie, czy po prostu przepisano określoną dawkę?
  • Rozważcie opiekę/pomoc domowego hospicjum... Pielęgniarka na pewno ogarnęłaby kwestię lewatywy. Następnym razem nie czekajcie tyle czasu z jej wykonaniem. 2-3 dni bez wypróżniania się to już spory dyskomfort, a 7... Gotowa enema może mieć zbyt małą pojemność, wszystko może już być bardzo zbite - wybaczcie opis ;) w aptece można kupić sam zestaw do lewatywy z większą pojemnością, a w domu przygotować letnią wodę np. z rumiankiem. Wiem sama po przejściach z Mamą, że mała lewatywa nie zawsze daje radę, choć mam nadzieję, że u Was wystarczy. Zaparcia pogłębia na pewno samo wodobrzusze, perystaltyka jelit jest na kiepskim poziomie. Do tego fakt, iż Mama tylko leży... A może i same leki przeciwbólowe???
  • 8 lat temu
    BonjourMM, może spróbujcie zadzwonić na oddział (pokój lekarski) i spytać, co w takiej sytuacji robić. Numer telefonu powinien być na karcie wypisowej. Dzisiaj to już trochę późno, pewnie jest już tylko lekarz dyżurny, a ten może być z zupełnie innego oddziału. Ale spróbować warto. Myślę, że gdyby do rana nic się nie zmieniło, to trzeba jechać na onkologię.
  • Lupus a w jakim jesteś stanie ? Czy ty tez masz/miałaś wodobrzusze ? niema mowy o kefirze itp .. Dzisiaj strasznie sie meczy ból brzucha niemiłosierny i nic z wypróżnienia tata kupił lewatywę mam nadzieje ze pomoże. Jestem przeciwna temu Oxycontin bo to morfina mama niejest sobą po nim mowi straszne rzeczy ale uśmierza ból :(
  • 8 lat temu
    Witam po dlugim czasie.10 października mialam laporoskopie 15 minut i powiedziano ze nic nie znalezli.Ucieszona wrocilam do domu.5 listpada trafilam do szpitala na chirurgie powiedzieli ze przepuklina pepkowa i ze jelito weszlo.Otworzyli mnie pozszywali i uznali ze ok.Wczoraj u ginekologa dowiedzialam sie ze mam na prawym jajniku torbiel 6 cm.Jeszcze nie doszlam do siebie po poprzednich operacjach a strach znowu zaglada mi w oczy tym bardziej ze markery co prawda w gornych granicach normy byly za to w tescie ROMA do 11 wzroslo ryzyko raka jajnika a norma 7 Czy to mozliwe ze cos przeoczyli podczas laporoskopi zwiadowczej?Czy to nowa sprawa i czy tak szybko moglo cos urosnac?Jeszcze nie robilam powtornych markerow bo nie dostalam skierowania a mam problem z finansami.Nie wiem co mam myslec.Wy takie dzielne a ja popadam w depresje i przestaje ufac lekarzom Tak bardzo sie boje ze cos olali.
  • 8 lat temu
    Możliwe, że masz rację, iż dolegliwości bólowe są spowodowane bardziej obstrukcją niż wodobrzuszem. 7 dni bez wypróżnienia to bardzo dużo! Skoro wznowa nastąpiła praktycznie po dwóch miesiącach, to tego płynu pewnie nie było jeszcze dużo i dlatego zadecydowano o podaniu chemii. Gdyby czopki nie działały, to można spróbować lewatywy, są do kupienia w aptece. Obawiam się, że Lactulosum po 7 dniach zaparcia już nie ruszy.
  • 8 lat temu
    BonjourMM podaj mamie coś na przeczyszczenie jak syrop lactulosum nic mocnego, niech pije dużo wody. Ja na zaparcia na początku to brałam, wypróbowałam też i daje efekt rano na czczo kefir szklanka + 1 Łyżka oleju lniany lub winogronowy. Zawsze zażywam Colon C wg. stosowania i to mi pomaga inne podobne środki nie. Trzymajcie się, twoja mama jest tylko 2 lata starsza ode mnie. Pozdrawiam :) <3
  • Dziewczyny na początku strasznie wam dziękuje za odzew jesteście chyba pierwsze z którymi moge tak "profesjonalnie" o tym pogadać ! Wiec zaawansowanie było IIIC lekarz określił najgorsze jakie moze byc miała usunięte macice z przydatkami wzięła 6 chemii platyna i taxol zakończyła w sierpniu było ok tk wporzadku pamietam jak dzis jak lekarz powiedział : Na tanchwile jest Pani zdrowa.... aż w tamtym tygodniu nagły zrzut z nóg niesamowity ból brzucha powiększający sie 23.11 TK wodobrzusze z rozsiewem do jamy otrzewnej 24.11 chemia z caylex straszne cierpienie mama jest słaba psychicznie bardzo niechce walczyć a ma 48 lat !!! I mnie 26 lat i brata 11 lat :( ... Niedostala po chemii nic jak Oxycontin po którym jest jak po narkotykach masakra :( leży w łożku niema sily wstać jest jej ciagle niedobrze niemoze ulezec meczy sie i najgorsze jest jedno od 7 dni niemoze sie wypróżnić kupiłam wczoraj czopki z gliceryna ale nic niecały probujemy jeszcze dzis dodam ze w miarę normalnie je niedużo ale je i wszystko sie jej gromadzi ... Mysle ze poniekąd ten brzuch boli ja wlasnie z tego powodu.
  • 8 lat temu
    Masz rację, Lilith, podają i to nierzadko. Dotyczy to jednak chemioterapii I rzutu - przed lub po operacji. Przy wznowie jest trochę inaczej.
  • Nana, nie zawsze odbarczają... Mama 1 chemię przyjęła z dużym wodobrzuszem...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat