Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Nana, tak wstępnie rzuciłam okiem, jeśli chodzi o Twoją okolicę... to hospa TPCH nie potrzebuje informacji o zakończonym procesie leczenia przyczynowego, w przeciwienstwie do Interh... ;)
  • Emanera na refluks, pabi to steryd bardzo często podawany podczas chemioterapii... głupoty gada onkolog, hospa od razu by furosemid przepisała :/ nam onkologia też go nie dała, bo Mama sikała... a hospa 3 tabletki na dobę, bo furosemid może zmniejszać problem z wodobrzuszem... wrrrrrrrrrrrrr :/ chyba, że Mama ma problemy z ciśnieniem
  • Oxycontin 20mg ma, dzis tata był u lekarki onkologii powiedziała zeby zrobic ta wlasnie lewatywę powiedział o furosemidzie powiedziała ze jak sika to niekoniecznie mama ma jeszcze leki od warszawskiej onkolog Emenera i Pabi- dexamethason braliście tez takie leki ?
  • Niektórzy kombinują tak... skierowanie do Poradni Medycyny Paliatywnej - bo to Ci przysluguje na każdym etapie leczenia, a jak za często się tam pojawiasz i zgłaszasz ciągle problemy, to samo hospicjum kieruje Cię na opiekę domową ;)
  • Skierowanie od onkologa mieliśmy.. wypisał nam w trakcie leczenia. Ba, nawet zanim Mama miała podaną pierwszą chemię. Wydaje mi się, że lekarz rodzinny też takie skierowanie powinien wypisać. Problem może być jedynie z samym hospicjum, niektóre placówki obejmują opieką pacjentów, którzy nie potrafią chodzić,. Opieka stacjonarna przysługuje pacjentom w stanie terminalnym, aczkolwiek niekoniecznie zawsze tak jest, bo zapewne znasz przykład Rafała Z. Natomiast opieka domowa pacjentom z zaawansowanym procesem nowotworowym. Idź najlepiej do rodzinnego, powiedz, że chcesz być objęta pomocą domowej hospy - leki przeciwbólowe, zespół ręka-stopa, leczenie objawowe - złe samopoczucie po chemioterapii, itp.
  • 8 lat temu
    Lilith, zgadzam się z tobą, co do odbarczania, tylko że w tym przypadku jeszcze odbarczania nie było, więc mało prawdopodobne, chociaż możliwe, że tego płynu w tak krótkim czasie nie nazbierało się aż tak dużo. Oby to nie była niedrożność...
  • 8 lat temu
    Lilith, napisz, proszę, jak załatwić hospicjum domowe. U nas trzeba mieć skierowanie od onkologa, a ten może je wypisać dopiero po zakończeniu leczenia, tzn. kiedy już w szpitalu wyczerpano wszystkie środki. Czy jest jakiś inny sposób, żeby obejść skierowanie?
  • Nana, całkiem możliwe, że przy wznowach jest inaczej :) ale obie też wiemy, że im częściej się odbarcza, tym szybciej narasta. Dlatego wcale mnie nie dziwi brak punkcji... co najwyżej brak furosemidu w zaleceniach.
  • BonjourMM nie podawajcie mamie leków na przeczyszczenie. Chcąc pomóc, można zaszkodzić. Jeżeli macie możliwość zabierzcie mamę na izbę przyjęć na onkologię, albo wezwijcie lekarza. To może być niedrożność jelit. Sama przez to przechodziłam zaraz po zakończeniu chemii.
  • Lupus, tylko przy Colonie C trzeba bardzo, bardzo dużo pić wody. Co nie zawsze podczas chemioterapii się udaje.. Jeśli nie pijesz wody, colon c działa bardzo mocno na Twoją niekorzyść. Jak to błonnik, pobiera wodę z jelit, co powoduje, że gorzej pracują i problem z zaparciami powraca... Przynajmniej tak opowiadał nam ostatnio lekarz z hospy w Bydgoszczy na szkoleniu z opieki domowej. Colon C ok, ale jak pijesz 2-3 litry wody.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat