Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Nana jak dobrze rozumuję, to moja wznowa jest w terminie 6 miesięcy + dni kiedy miałam mieć chemię czyli 23.11. :) Ja niestety dopiero zaczynam łapać temat. Wiem, że lekarz powiedział mi że jestem platynowrażliwa. <3 :)
  • 8 lat temu
    Nana mi zaproponowano 3 wlewy carboplatyny+paklitaksel, a później tabletki oliparib bo mam badania potwierdzające gen. Ostatni wlew carboplatyny+paklitaksel+Avastin miałam 14 maja 2016r., a później same Avastiny do -2.11.. Niestety marker skoczył wysoko, a tomograf z 7.11 nic nie pokazał. Lekarz stwierdził, żeby otrzymać tabletki to trzeba postępować wg. wytycznych NFZ. :)
  • 8 lat temu
    Lupus, a co Ci zaproponowano?
  • 8 lat temu
    Lupus, jedni mają takie powikłania, inni przechodzą to łagodnie. Jeśli chodzi o Caelyx, to wynik genetyczny nie ma tu nic do rzeczy. O tym, jaką chemię można podać, decyduje czas od zakończenia poprzedniej chemioterapii do wznowy. Jeśli jest krótszy niż 6 miesięcy, w grę wchodzi tylko Caelyx, Gemzar, Topotecan i Tacsol w monoterapii. Caelyx może powodować zmiany skórne, grzybice i zapalenia błon śluzowych, Gemzar i Topotecan są bardziej toksyczne dla szpiku, a tym samym mocno spada morfologia. Poza tym Gemzar też może powodować skutki podobne, jak Doksorubicyna, tyle że znacznie rzadziej. Genetycy twierdzą, że dla mutantek z BRCA1 nie powinno się podawać żadnego z taksoli, bo wcale nie działają, ale onkolodzy podchodzą to tego różnie. Jeśli wznowa nastąpiła po upływie 6 do 12 miesięcy od zakończenia leczenia, można podać kombinację Carboplatyny (Cisplatyny) z Caelyxem, Gemzarem lub Paclitaxelem (rzadko), albo samą Carboplatynę (też rzadko). Jedno jest pewne - w raku jajnika najbardziej skuteczne są jednak pochodne platyny.
  • 8 lat temu
    Wykryty guz 4.5cm w lewym jajniku z zawartością (?tak określił gin) plus praktycznie non stop krwawienia od 2 mies. Przeraża mnie to
  • 8 lat temu
    Hej. Mam pytanie. Nie wiecie czy pomimo podwyższonego HE4 jest możliwość braku nowotworu jajnika? Czy raczej nie ma takiej opcji?
  • 8 lat temu
    Nana dobrze, chociaż nie boli, ale mogłoby dać ci już spokój. <3 Po twoich wypowiedziach jak mi zasugerowano Caelyx, to byłam na nie, prosiłam o wyniki genetyczny. Bałam się tych powikłań. No mi udało się go na razie nie brać... Trzymam kciuki :) <3
  • 8 lat temu
    andzela85, ja miałam potworniaka niedojrzałego (złośliwego) niestety. Przed operacja jednak moje markery były grubo ponad normę! Alfafetoproteina proteina np wynosiła 675, a ca125 312, także to, ze Twoje markery sa w normie to bardzo bardzo pozytywny fakt!!!
  • 8 lat temu
    Nana przyznam,że masz przegwizdane z tym dziadostwem...
  • 8 lat temu
    A u mnie jak nie urok, to... przemarsz wojsk. Po pierwszym Caelyxie w lipcu odkleiły mi się paznokcie u stóp. Do wczoraj już prawie odrosły, na mniejszych palcach już były prawie normalne, na dużych jeszcze nie całkiem. Dzisiaj mam znowu odklejone na maxa i to wszystkie! Całe szczęście, że to nie boli.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat