Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    turczynka dzięki za odzew <3Jestem właśnie w szpitalu.Dzisisj miałam znów robione badania krwi na markery i tak dalej.Jeszcze nie wiem kiedy będę mieć operacje ale mam nadzieje że jak najszybciej.Choć z tego co widze i słysze niektóre kobiety czekają już ponad tydzień i nadal nie miały operacji.
  • 8 lat temu
    shastraa - masz dokładnie tak samo jak moja mama.. tylko, że u niej była torbiel, która pękła... jedziemy w środę do Bydgoszczy na konsultacje.,. ogólnie jest umówiona już na operację wycięcia wszystkiego.. jak to jej gin powiedział.. w jajowodach może zacząć się coś robić i nie chce zwlekać.. jej Roma urosła z 17% do 19,99% po 2 miesiącach...
  • 8 lat temu
    <3
  • 8 lat temu
    Nie drugi wlew, tylko po dwóch liniach leczenia, czyli po II rzucie.
  • 8 lat temu
    Widzisz Nana dopiero zaczynam ogarniać temat. Dzięki ze jesteście tutaj <3 :)
  • 8 lat temu
    Nie wiem, coś liczyli że minęło 6 miesięcy i ileś 23 chyba dni a wytyczne mówią o czasie i ze musi być 2 wlew jak dobrze pamiętam. Lekarze stwierdzili że będę pierwszą do tych tabletek u nas. Zobaczymy. Do 2.11 marker ładnie spadł nawet byl 13,5. Zobaczę 20.12 jadę na chemię.pozdrawiam <3
  • 8 lat temu
    Jesteś częściowo wrażliwa na platynę, a nie platynowrażliwa. Ale to nie dyskwalifikuje Cię do programu z Olaparibem. Ważne, że podadzą Carboplatynę. Z samym Caelyxem na Olaparib nie miałabyś żadnych szans.
  • 8 lat temu
    Shastraa zawsze istnieje możliwość że to guz łagodny.Terst ROMA to tylko prawdopodobieństwo a nie pewnik.Nie ma markerów przesiewowych stanowiących pewność tak jak np przy raku macicy<3Być może to łagodna torbiel.
  • 8 lat temu
    No i dobrze! Zastanawiam się, dlaczego tylko 3 wlewy? Olaparib powinien być podawany po zakończeniu chemioterapii, bo to lek podtrzymujący. Tak przynajmniej jest w wytycznych. No, ale lekarz pewnie wie, co robi.
  • 8 lat temu
    <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat