Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Miłka jak miło czytać takie wieści!!! super, same pozytywy a jeśli chodzi o rejs to czytając Twoja wypowiedź od razu na mojej twarzy pojawił się uśmiech od ucha do ucha!!!!!!! MEGA FAJNY POMYSŁ :-):-)!!!! Normalnie takie wiadomości sprawiają że czuje się lekka jak motylek i mam chęć latać wśród kolorowych kwiatów i łąk :-)
  • 8 lat temu
    Miłka, gratulacje i trzymaj tak dalej! Teraz onkolodzy mają zalecenia, by dawać wszystkim chorym na raka jajnika skierowania na badania genetyczne. Mogę cię pocieszyć, że mutacji prawdopodobnie nie masz, skoro miałaś graniczny. Niedawno wyczytałam, że przy BRCA1 zwykle jest G3. Jeśli twoje badania genetyczne dadzą wynik negatywny, to nie ma potrzeby badać córki. Zresztą z córką i tak musiałabyś poczekać do ukończenia przez nią 18 roku życia.
  • Miłka fajnie,że się odezwałaś,bo dawno Cię tu nie było :P Same dobre wieści <3
  • Miłka fajnie,że się odezwałaś,bo dawno Cię tu nie było :P Same dobre wieści <3
  • 8 lat temu
    Miłka ja też mam graniczny, jestem przed operacją radykalną. Na razie lekarz nic nie mówił o chemii. Od czego to zależy?
  • 8 lat temu
    Witajcie dziewczyny :) Dawno nie pisałam ale codziennie do Was zaglądam :) Wtrącę swoje "trzy grosze" też jestem po radykalnej (graniczny) i po chemii i mi również profesor powiedział że hormonów nie będzie bo jednego gada pogoniłam a drugiego mogę złapać. Więc nie biorę nic i tragedii nie ma. Dziewczyny dziś po półrocznej przerwie miałam badania w CO w Bydgoszczy i jest wszystko w jak najlepszym porządku usg bez zmian, marker 9,8 nastepna kontrola 11 sierpnia. Na wizycie mówiłam lekarzowi że nie miałam nigdy badań genetycznych a on no to proszę skierowanie i już Pani bedzie miała doznałam szoku że tak szybko dał skierowanie. Pytałam o badania córki (12- latka) kazał najpierw abym ja zrobiła a później zajmiemy się badaniami córki. 20 lutego mam genetyka i 3 miesiące czekania na wynik. Tydzien temu prywatnie zrobiłam sobie ( za namową chorujących znajomych) poziom witaminy D3 25 OH i się okazało że poziom jest niewystarczający 21,89 pytałam dzisiaj onkologa o to co brać i w jakiej dawce kazał kupić Vigantoletten 1000 i brać dwa razy dziennie. Także podsumowując dzisiejszy piątek 13 przyniósł dobre wieści:) Aniasas, czarownica dołaczam do Was :) też jestem w trakcie budowy domu planujemy przeprowadzkę sierpień/wrzesień :) a wcześniej od 25 czerwca do 1 lipca biorę udział w ogólnopolskim marszu Onkorejs granicami Polski idę trasą nr 1 z Kołobrzegu do Świnoujścia , już sie nie mogę doczekać. Pozdrawiam Was bardzo serdecznie <3 <3
  • 8 lat temu
    Przecież napisałam, że to może zwykły zbieg okoliczności.
  • Nana, no to ładnie mnie teraz wystraszylas...
  • 8 lat temu
    Tak, surowiczy.
  • 8 lat temu
    Nana dzięki za sprostowanie :) Serous Borderline Tumor (SBT) ovsrii. Czy to surowiczy? Utkanie zmiany ograniczone do jajnika. Jajowód o typowej budowie histologicznej.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat