Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Czarnaq dziękuję za odpowiedź :-)Chociaż Troszkę się powstydzilam i ja zmodyfikowalam ;-)
-
Aniasas, każda z nas ma lepsze i gorsze dni, różne myśli chodzą po głowie, grunt to się im nie poddawać, chociaż wiem, ze łatwo nie jest. Uśmiechnij się, że "ropuszka" ;-) ma kogoś, kto ją kocha, niezależnie od rozstępów, wagi czy starzenia się skóry. Z rozstępami możesz powalczyć u kosmetyczki, są teraz skuteczne metody, waga tez jest do ogarnięcia, mimo wolniejszego metabolimu. Głowa do góry, pomyśl ile przeszłaś, ile już wygrałaś.
-
Mam do Was pytanie z innej beczki :-)
Ostatnio tzn.od sierpnia moja waga stoi w miejscu jest dość duża bo przy wzroście 167 ważę 80 kg ale cóż Przyzwyczaiłam się, bo Kochanego ciałka nigdy nie za wiele :-) martwią mnie pojawiające się w zastraszającym tempie rozstępy...dziewczyny po prostu jest ich masa...nawet na lydkach. możecie pomyśleć że zwariowalam martwiąc się czymś takim ale nie wiem czy to Czasem nie przyczyna starzenia się organizmu. Tez tak macie?
-
Czyli badania obrazowego wykrywającego między innymi nowotwory.
-
eszyszka TK to skrót od tomografii komputerowej :)
-
Hej , jestem tu nowa . Mam pytanie jest taka chemioterapia TK ? Nie znam się naprawdę ,czy ktoś może mi wytłumaczyć . Dziękuję Edyta
-
Tak.Im więcej materiału do badania tym dokładniejsze wyniki.
-
Tak.Im więcej materiału do badania tym dokładniejsze wyniki.
-
Z tymi wszczepami jest tak, jak piszą dziewczyny, ja też mam w wypisie napisane " guz o zachowanej ciągłości torebki bez komórek nowotworowych na powierzchni torebki". w opisie mikroskopowym w płynie z otrzewnej rozmazy bezkomórkowe, wymazy spod kopuły przepony- ubogokomórkowe, komórek nowotworowych nie stwierdzono; fragmenty sieci bez zmian ogniskowych.Przed laparotomią miałam wcześniej laparoskopię w zwykłym ośrodku ginekologicznym i wtedy ten guz pękł, ale ponoć wyczyszczono od razu, nie pobrano wtedy niczego do badań histopatologicznych. Z tego, co czytam dopiero radykalna daje pewność, że nic tam nie pozostało, czy się mylę?
-
To ważne.Każdy rozlany guz stanowi większe zagrożenie .