Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    O, kurczę! Nie kwalifikujesz się do laparoskopii, to jest jeszcze normalna operacja. Zażądaj na piśmie powodu odmowy zabiegu. To najczęściej pomaga.
  • 8 lat temu
    Stwierdził ze guz na 4cm to malutki guzek.I na oko ch6ba oznajmił,że to zwykła cysta.A kilku lekarzy wczesniej zgodnie twierdzili źe to prawdopodobnie potworniak.Nawet ten lekarz który mnie tutaj skierował.Jeszcze w czwartek byłam u niego na badaniu i mówił że,operacja jest niezbędna.A pracuje na tym samym oddziale.Dzisiaj z nim rozmawiałam i stwierdził że bedzie rozmawiał z ordynatorem.Ja już naprawdę nic z tego nie rozumiem.
  • 8 lat temu
    Powiedział dlaczego?
  • 8 lat temu
    Dziewczyny,jestem załamana :(.Mam guza na 4cm,prawdopodobnie potworniak.I już czwarty raz odsyłają mnie do domu.A to przed miesiączkà a to grypa.Jutro miałam mieć operacje i jej prawdopodobnie nie będzie bo ordynator stwierdził,że się niekwalifikuję do laparosopi.To mam chodzić z tym guzem i czekać aż urośnie? bo na to wygląda.
  • 8 lat temu
    Sylwia, badanie śródoperacyjne było. Żądaj od lekarza konkretnej odpowiedzi: zmiana była złośliwa, czy nie? I nie daj się zbyć. Tyle powinien ci powiedzieć. Masz pełne prawo to wiedzieć. "Będzie dobrze" to żadna informacja.
  • 8 lat temu
    Wiecie co mnie jednak zastanawia? To ze skoro prawdopodobnie nic nie wykryli takiego to dlacsefo wycieli mi macice i jajnik drugi ? Bo zmiane mialam tylko na jednym jajniku. Jakas profilaktyka czy cos ?
  • 8 lat temu
    Andzela85 to jest do przejścia.Jesteśmy na to żywym dowodem <3Trzymam kciuki
  • 8 lat temu
    Andzela85 to jest do przejścia.Jesteśmy na to żywym dowodem <3Trzymam kciuki
  • 8 lat temu
    Dziekuje wam za odrobinę otuchy! Justyna89 miejmy nadzieje ze tak faktycznie jesr jak lekarz mowi :) Andzela85 glowa do gory ! Ja pare dni temu tez mialam zabieg :)
  • 8 lat temu
    Dokładnie tak! Gdyby było niedobrze, to poszłoby wszystko. Andzela85, oczywiście, że trzymamy kciuki!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat