Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Hej dziewczyny. Córa moja była wlasnie przed chwilą u mnie i mówiła ze byla u ordynatora zapytać sie co mi jest. Powiedział jej ze moja zmiana na pograniczu nowotworu ale ze "raczej" to nie byl rak. Myślicie ze lekarze moga sie pomylilc co do wnioskowania takich rzeczy? Nie wiem co teraz myśleć...czy cieszysz sie czy martwic ze jednak to moze byc rak skoro byl na "pograniczu" cokolwiek to znaczy :(
-
Stawiam,że wszystko będzie dobrze <3Lekarze widzą jeśli jest coś nie tak.Mają ogromne doświadczenie a Bydgoszcz ma świetną opinię.Mięśniaki powodują krwotoki,nie usunięte mogą się zezłośliwić.Moja mama lata temu też miała usunięte wszystko ze względu na mięśniaki i może całe szczęście (...) <3
-
No, nie wiem... Trzeba poczekać na wynik histopatologiczny. Dopiero wtedy będzie to pewne.
-
nana Tylko martwi mnie to, że algorytm ROMA podwyższony - wynosił 20%, HE4 też podwyższone, CA125 - było w normie... czyżby mięśniak podwyższał?! Być może te przegrody w jajniku i płyn, który był na prawym jajniku.. trzeba czekać..
-
Justyna, wydaje się, że u was jest rzeczywiście wszystko w porządku. Lekarz mięśniaka z rakiem nie pomyli. Jeśli powiedzieli, że nic niepokojącego nie zauważyli, to nie było nawet potrzeby badania śródoperacyjnego. A wycięli wszystko dla bezpieczeństwa. Mięśniaki nie są złośliwe, ale lubią odrastać. W każdym razie to nie rak i to jest najważniejsze!
-
Sylwia mogli wyciąć żeby nie siało się już dalej... mama miała wycięte wszystko.. tez się zastanawiali czy tylko macica, a może 1 jajnik zostawią w końcu poszło wszystko...
Czarownica - bo Ty jesteś tutaj niezastąpiona :) Pytałam się PAni Doktor czy zrobili badanie śródoperacyjne - a ona, że nie bo nie mieli czego badać... hm.. to co To możliwe, że to nie rak ?? Co to znaczy, nie mieli czego ? Z tego wszystkiego, że mamę zabierałam nie zapytałam. Ogólnie jestem zadowolona z obsługi personelu medycznego w Bydgoszczy !! Pani doktor fantastyczna, przychodziła pytała mamę jak się czuje... pocieszała, nawet jej zwróciła uwagę, że jak boli to ma prosić o leki, bo oni sa od tego, aby podać i żeby nie cierpiała.. kontrola 6 lutego i odbiór wyniku...!! Trzymajcie się Kochane :)
-
Tak też zrobię :).Dziękuję za rady.Jutro napiszę co ostatecznie zdecydowali.
-
Właśnie dlatego zażądaj powodu odmowy na piśmie. Najlepiej gdyby to zrobił twój mąż.
Chociaż, z drugiej strony, 8 lutego to bliski termin. Może jednak warto zmienić szpital. Ja tym bardziej upierałabym się przy wyjaśnieniu na piśmie. Wtedy i tak już nic nie ryzykujesz.
-
W innym szpitalu termin mam na 8 lutego.Dobrze że nadal aktualny.Dziewczyny ale jak to jest możliwe że,jeden podważa i wyniki tomofrafi i opinnię kilku innych lekarzy?
-
Andzela85 miejmy nadzieję,że lekarz postawi na swoim ,jak nie to próbuj w innym szpitalu.
Sylwia 1122 nana ma rację.Dopytaj co jest powodem wycięcia wszystkiego.Masz prawo do wiedzy i tyle.