Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • martamarta - ja swego czasu cierpiałam na refluks... Przypałętał się po leczeniu zapaleniu zatok wieloma antybiotykami. Bardziej pomógł mi laryngolog niż gastrolog. Tracilam głos, itp. Mieszanki do płukania gardziołka, dieta i jest super! Nie pamiętam, kiedy ostatnio brałam Emanerę, czy Bioprazol. No i więcej ruchu, zrzucenie zbędnych kg też zrobiło swoje ;) zrób koniecznie test ROMA, może i marker CA 125. A co do usg, wiele zależy od sprzętu i dobrego oka radiologa. Czasami wprawne oko radiologa więcej wychwyci niż TK ;) widzialam już opisy USG na 2 strony A4, gdzie byly 2-3 zmiany, ale radiolog bardzo, bardzo dokładny i szczegółowy. Badania po 30-45 minut
  • Martamarta zrób kolonoskopię . :Djeszcze .
  • czarownica11, dziękuję że napisałaś. Nie miałam nigdy testu ROMA, obawiam się że ginekolog uzna to za przewrażliwienie ale z tego co tu czytam chyba czasem warto dmuchać na zimne. Chyba zrobię prywatnie. Czasem myślę sobie że wyolbrzymiam. Z drugiej strony biorę naprawdę najlepsze i najmocniejsze leki na refluks, zgagę, nadkwasotę przepisane przez gastrologa, jem naprawdę tylko produkty które są wskazane przy takich dolegliwościach, zmian w przełyku i żoładku nie mam a to dziadostwo nie mija. Do tego wzdęcia, czasem bardzo bolesne, uczucie przelewania w jelitach. Jestem do tego wszystkiego ciągle bardzo zmęczona mimo że dobrze śpię i odpoczywam. Nie jestem panikarą ale chyba powinnam poszukać przyczyny gdzie indziej skoro gastrolog jej nie znalazł. Miłego dnia :-)
  • Dzięki za odpowiedź Lupus, możesz mi napisać jakie miałaś objawy ze strony układu pokarmowego? Piszesz o bólu, jak był umiejscowiony? Jestem w szoku czytając że USG nie wykazało płynu w jamie brzusznej, generalnie miałam nadzieję że wizyta u gina zakończy się informacją że wszystko ok ale jak czytam Twój post zastanawiam się na ile można takiemu stwierdzeniu wierzyć.
  • Martamarta każda z nas miała nieco inne objawy ,ja walczyłam z bólem kręgosłupa.Jakoś gastrycznie szczególnie nic nie zauważyłam natomiast może warto by na początek zrobić sobie test ROMA jeśli jeszcze nie miałaś. <3
  • 8 lat temu
    Martamarta, miałam podobne objawy jak ty, lekarz pierwszego kontaktu też od lipca leczył mnie gastrycznie. Ginekolog nie widziała nic, ja już zmęczona bólem, po dwóch USG brzucha, które nic nie wykazały. Z podejrzeniem, że może to wyrostek poszłam zrobić TK. TK pokazało wodę, coś tam i skierowano mnie do ginekologa. Miesiąc prędzej byłam u ginekologa. Ta pani ginekolog badając widziała jeden jajnik a drugi już nie. Od razu diagnoza i skierowanie na onkologię.
  • Witajcie, może niepotrzebnie zabieram Wasz czas ale może któraś z Was zechce podzielić sie ze mną swoimi doświadczeniami. Chodzi mi o to czy odczuwałyście jakieś objawy zanim zdiagnozowano u Was raka? Jakieś 8 mcy temu podczas rutynowej kontroli u gina okazało sie że mam torbiel o średnicy około 3cm na jajniku. Lekarz opisał go jako czynnościowy o powiedział że się sam wchłonie. To nie pierwszy raz kiedy mam torbiel na jajniku więc uznałam to za normalne. Od jakiegoś czasu mam jednak troche problemów ze zdrowiem - zgagę, refluks, nadkwasotę, wzdęcia, sporadyczne biegunki. Jestem pod kontrolą gastrologa, cieszy się on dobrą opinią i ma duże doświadczenie. Gastroskopia i USG nie pomogły znaleźć przyczyny moich problemów, leki i dieta nie bardzo działąją. To skłoniło mnie żeby wbrew swojej zasadzie poczytać o tego typu problemach w sieci. Trochę mnie zmroziło stwierdzenie pisane na wielu portalach "niewyjaśnione, niereagujące na leczenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego mogą być objawem problemów z jajnikami". Wiem że rak jajnika nie daje żadnych konkretnych jednoznacznych objawów ale może z perspektywy czasu, po uzyskaniu diagnozy możecie powiedzieć czy było coś dziwnego co odczuwałyście? Jak Wasi lekarze reagowali na torbiel czynnościową - czytałam że niektórzy zalecają wzmożoną obserwację a z drugiej strony czytam też że to zupełnie normalne, bardzo częste. Zbieram się do kolejnej wizyty u ginekologa, zakładam że wszystko ok i torbieli ani nic innego nie stwierdzi. Aaaa mam 33 lata
  • 8 lat temu
    Krzysztof, pisaliśmy do siebie niedawno... Bardzo mi przykro chociaż żadne słowa nie dodadzą w tej sytuacji ani Tobie ani najbliższym otuchy. My tu wszyscy albo chorujemy albo wspieramy i Ty tak pięknie siostrę wspierałeś... z pewnością czuła Twoją miłość. Dobrze, że miała takie wsparcie w bracie i teraz Twoja siostra będzie z góry pomagać Tobie. Choć to brzmi banalnie to już nie cierpi....w ten sposób to odbieraj, może będzie lżej.
  • Krzysztof przyjmij szczere wyrazy współczucia.Bóg zabrał siostrę do siebie.Skończyło się jej cierpienie na ziemi,zaczęło piękne życie przy boku Ojca <3
  • 8 lat temu
    Chciałam wszystkim dodać otuchy. Czasem pisałam o mojej siostrze na tym forum. O ile pamiętacie to pisałam ze stosowałyśmy alternatywne metody leczenia. 6 miesięcy temu marker zaczął się podnosić. Wróciłyśmy do picia naparu z korzenia mniszka 3-y razy dziennie. Dziś byłyśmy u kontroli i z 12 spadł przez okres 2 miesięcy. marker do 8. Pozdrawiam i bądźcie silne i walczcie. Pisze dlatego ze może komuś też tak to zadziała. Siostrze już drugi raz tak zadziałało.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat