Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Miłka <3 tak trzymaj i życzę ci wiele takich rocznic. :) Tatmag, życzę udanych walentynek <3, aby wyniki były super dobre. :) Paulinkaa.pp najważniejsze, abyś miała dobrego lekarza chemika :) i mu ufała. To jest moje zdanie. Musisz przemyśleć czy będziesz miała kogoś, kto będzie ciebie przywoził na chemię kiedy wybierzesz odległy ośrodek. Ja spotykam u mnie panie które jeżdżą co 2 tygodnie po 150 km w jedną stronę na chemię, chociaż mogą mieć bliżej. I to trwa cały rok. <3
  • Paulinko, moja Mama miała całą chemię w Koperniku. Zawsze znalazło się łózko i zawsze mogła zostac na noc żeby było bezpieczniej. Moja Mama ma 3C G3. Zawsze dostawała osłonowo sterydy i antywstrząsowe, a jak były słabe wyniki krwi to natychmiast znalazło się łóżko i przetoczono krew. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało.
  • Właśnie nie było napisane symbolem g jedynie co to hity grade wiec pewnie G3. Ale podejmuje walkę i wierze ze pokonam tego potwora . Tylko zastanawia mnie wlasnie czy Łódź to dobry wybór . Mam świadomość ze niewiele tu zależy od miejsca a od tego jak zareaguje na chemię :)
  • Paulinko a złośliwość jaka? G1, G2, czy G3?
  • Juz są wyniki (3c) a chemię tak jak pisałam 40 dni po operacji wyznaczono .
  • Milka i tak trzymaj!!! tatmag wierze ze 15 luty przyniesie same super wieści :-) Paulinko ja uważam, że najważniejsza jest operacja, bo schemat chemii jest wszędzie taki sam:-) ważne czy zmiana w całości została wycięta :-)kiedy masz wyniki histo?
  • Kochane dziękuje za poprzednie odpowiedzi jesteście Wielkie❤ Mam jeszcze jedno pytanie bo jestem tak jak pisałam po operacji przed chemia i operacja odbywała sie w Koperniku w planach jest tam tez chemia . Co sądzicie o tym szpitalu? Czy może szukać gdzieś dalej? Warszawa/ Bydgoszcz? Chciałam napisać pw ale niestety nie potrafię jeszcze :-)
  • Hej dziewczyny.Miłka i bycia z bliskimi kolejne ze 40 lat Ci życzę ...no albo i dłużej ;) Tatmag też zacisnę piąstki 14 go <3 :)
  • Miłka wszystkiego dobrego na długie lata.Odpoczywaj.Pozdrawiam <3
  • Tatmag, będą kciuki w Walentynki :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat