Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Agnieszka76, jest tak jak pisze Czarownica. Sama jesteś tego przykładem. Karta jest zakładana przy podejrzeniu nowotworu, rzadziej przy podejrzeniu wznowy, ale nie po zakończeniu leczenia onkologicznego, w remisji choroby. Karta w założeniu ma służyć przeprowadzeniu szybkiej diagnostyki - skróceniu czasu oczekiwania do specjalistów, krótkie terminy badań itd.
-
MartaMarta miałam identyczne objawy przed operacją. Czkawka,odbijania,przelewania w jelitach i wzdęcia,gazy... okazało się ze już gniły mi jelita: guz na kikucie odbytnicy po histerektomii dał przerzuty na jelita i wątrobę. Nie lekceważ tych objawów.
-
MartaMarta miałam identyczne objawy przed operacją. Czkawka,odbijania,przelewania w jelitach i wzdęcia,gazy... okazało się ze już gniły mi jelita: guz na kikucie odbytnicy po histerektomii dał przerzuty na jelita i wątrobę. Nie lekceważ tych objawów.
-
Basik 77 chyba po terapii nie obowiązuje nas karta Dilo... tylko podczas podejrzenia i w trakcie leczenia onkologicznego... chyba że jest wznowa ...
- Pacjent po zakończeniu leczenia, wraz z dokumentacją medyczną i zaleceniami przechodzi pod opiekę lekarza specjalisty. Jeśli jego stan zdrowia się nie pogorszy i potwierdzą to wyniki badań, pacjent zostaje skierowany do lekarza POZ, który sprawuje nad nim bieżącą opiekę i w przypadku wskazań medycznych kieruje go na badania diagnostyczne w ramach swoich kompetencji.
W przypadku nawrotu choroby nowotworowej pacjent może ponownie być objęty leczeniem w ramach szybkiej ścieżki onkologicznej na podstawie wystawionej nowej karty DiLO.;
-
Basia,ja kartę Dilo dostałam na oddziale, gdzie byłam operowana. Lekarz POZ też może ją założyć ale robią to niechętnie, wolą dawać skierowania do specjalistów. Chodzi oszybszą diagnostykę onkologiczną(szybsze terminy wizyt i badań). Myślę,że powinnaś poprosić o założenie takowej w Katowicach. Miłego popołudnia wszystkim Wam<3
-
Witajcie dziewczyny.Nie udzielam się zbyt wiele ale czytam Was nabierząco.
Wiem,że któreś z Was przyjmują/przyjmowały topotekan.Chciałam dowiedzieć się więcej o tej chemii.Po 3 miesiącach przyjmowania gemzaru- niestety tk pokazał progresię:( znowu zmiana chemioterapii z gamzaru(jeszcze cześniej cealyx) na topotekan.I tu mam do Was ogromną prośbę.Czy któraś z Was może mi więcej napisać o niej?to znaczy jakie są wyniki leczenia,czy w ogóle działa? gamzar nie zadziałał w ogóle tak jak o tym pisałyście.Na co zwracać uwagę? jakie są skutki uboczne?itp.Będę ogromnie wdzięczna za informacje .
pozdrawiam Was serdecznie i życzę zdrówka:* <3
-
Dziewczyny mam do was pytanie z typu dziwnych. Mama miała operacje w szpitalu na Raciborskiej w Katowicach i potem tam przechodziła chemię i teraz na kontrolę tez tam chodzi, nikt jej nie wydał karty DILO bo wszystko odbywało się w jednym miejscu i dzisiaj chciałam mame gdzieś zapisać i zapytano mnie o tę kartę DOLI, wcześniej jej nigdzie nie potrzebowałyśmy. Czy macie wydane te karty? kto je wydaje? lekarz rodzinny czy onkolog? jak to się załatwia i czy jak ktoś jest pod kontrolą jednej poradni to gdzie indziej potrzebuje tej karty? Nie bardzo wiem o co w tym chodzi? czy to jest potrzebne tylko na etapie diagnostyki?
-
Martamarta napiszę więcej jak jutro wrócę z chemii. Na komórce źle się pisze. :) Pozdrawiam wszystkie <3
-
Martamarta, zrób koniecznie test Roma (prywatnie koszt ok. 120 zł.) Objawy są bardzo niepokojące i trzeba to jak najszybciej wyjaśnić. Może to rzeczywiście tylko torbiel, ale warto skonsultować to jeszcze z innym ginekologiem, a nawet dwoma, najlepiej z doświadczeniem onkologicznym.
Moje objawy były identyczne jak twoje - torbiel w obserwacji, typowe problemy gastryczne, zmęczenie i osłabienie, chociaż nie narzekałam na brak snu ani przepracowanie. Potem doszły jeszcze problemy z kręgosłupem i drętwienie nogi, ale to było już kilka miesięcy przed właściwą diagnozą.
-
I też nie miałam zmian w przełyku, czy w żołądku... po prostu przylazło i sporo się namęczyłam, by poszło w siną dal ;)