Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Agnieszka76, jest tak jak pisze Czarownica. Sama jesteś tego przykładem. Karta jest zakładana przy podejrzeniu nowotworu, rzadziej przy podejrzeniu wznowy, ale nie po zakończeniu leczenia onkologicznego, w remisji choroby. Karta w założeniu ma służyć przeprowadzeniu szybkiej diagnostyki - skróceniu czasu oczekiwania do specjalistów, krótkie terminy badań itd.
  • MartaMarta miałam identyczne objawy przed operacją. Czkawka,odbijania,przelewania w jelitach i wzdęcia,gazy... okazało się ze już gniły mi jelita: guz na kikucie odbytnicy po histerektomii dał przerzuty na jelita i wątrobę. Nie lekceważ tych objawów.
  • MartaMarta miałam identyczne objawy przed operacją. Czkawka,odbijania,przelewania w jelitach i wzdęcia,gazy... okazało się ze już gniły mi jelita: guz na kikucie odbytnicy po histerektomii dał przerzuty na jelita i wątrobę. Nie lekceważ tych objawów.
  • Basik 77 chyba po terapii nie obowiązuje nas karta Dilo... tylko podczas podejrzenia i w trakcie leczenia onkologicznego... chyba że jest wznowa ... - Pacjent po zakończeniu leczenia, wraz z dokumentacją medyczną i zaleceniami przechodzi pod opiekę lekarza specjalisty. Jeśli jego stan zdrowia się nie pogorszy i potwierdzą to wyniki badań, pacjent zostaje skierowany do lekarza POZ, który sprawuje nad nim bieżącą opiekę i w przypadku wskazań medycznych kieruje go na badania diagnostyczne w ramach swoich kompetencji. W przypadku nawrotu choroby nowotworowej pacjent może ponownie być objęty leczeniem w ramach szybkiej ścieżki onkologicznej na podstawie wystawionej nowej karty DiLO.;
  • 8 lat temu
    Basia,ja kartę Dilo dostałam na oddziale, gdzie byłam operowana. Lekarz POZ też może ją założyć ale robią to niechętnie, wolą dawać skierowania do specjalistów. Chodzi oszybszą diagnostykę onkologiczną(szybsze terminy wizyt i badań). Myślę,że powinnaś poprosić o założenie takowej w Katowicach. Miłego popołudnia wszystkim Wam<3
  • 8 lat temu
    Witajcie dziewczyny.Nie udzielam się zbyt wiele ale czytam Was nabierząco. Wiem,że któreś z Was przyjmują/przyjmowały topotekan.Chciałam dowiedzieć się więcej o tej chemii.Po 3 miesiącach przyjmowania gemzaru- niestety tk pokazał progresię:( znowu zmiana chemioterapii z gamzaru(jeszcze cześniej cealyx) na topotekan.I tu mam do Was ogromną prośbę.Czy któraś z Was może mi więcej napisać o niej?to znaczy jakie są wyniki leczenia,czy w ogóle działa? gamzar nie zadziałał w ogóle tak jak o tym pisałyście.Na co zwracać uwagę? jakie są skutki uboczne?itp.Będę ogromnie wdzięczna za informacje . pozdrawiam Was serdecznie i życzę zdrówka:* <3
  • Dziewczyny mam do was pytanie z typu dziwnych. Mama miała operacje w szpitalu na Raciborskiej w Katowicach i potem tam przechodziła chemię i teraz na kontrolę tez tam chodzi, nikt jej nie wydał karty DILO bo wszystko odbywało się w jednym miejscu i dzisiaj chciałam mame gdzieś zapisać i zapytano mnie o tę kartę DOLI, wcześniej jej nigdzie nie potrzebowałyśmy. Czy macie wydane te karty? kto je wydaje? lekarz rodzinny czy onkolog? jak to się załatwia i czy jak ktoś jest pod kontrolą jednej poradni to gdzie indziej potrzebuje tej karty? Nie bardzo wiem o co w tym chodzi? czy to jest potrzebne tylko na etapie diagnostyki?
  • 8 lat temu
    Martamarta napiszę więcej jak jutro wrócę z chemii. Na komórce źle się pisze. :) Pozdrawiam wszystkie <3
  • 8 lat temu
    Martamarta, zrób koniecznie test Roma (prywatnie koszt ok. 120 zł.) Objawy są bardzo niepokojące i trzeba to jak najszybciej wyjaśnić. Może to rzeczywiście tylko torbiel, ale warto skonsultować to jeszcze z innym ginekologiem, a nawet dwoma, najlepiej z doświadczeniem onkologicznym. Moje objawy były identyczne jak twoje - torbiel w obserwacji, typowe problemy gastryczne, zmęczenie i osłabienie, chociaż nie narzekałam na brak snu ani przepracowanie. Potem doszły jeszcze problemy z kręgosłupem i drętwienie nogi, ale to było już kilka miesięcy przed właściwą diagnozą.
  • I też nie miałam zmian w przełyku, czy w żołądku... po prostu przylazło i sporo się namęczyłam, by poszło w siną dal ;)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat