Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Traszka, jaką miałaś przetokę ? miałaś otwierany brzuch czy zrobiono to laparoskopem?
-
Hej Dziewczyny, dzięki za słowa wsparcia <3 czuje się już lepiej, jestem po pierwszej dolewce. Jak się okazało to moje paskudne samopoczucie spowodowane było zastrzykami z teva grastimu a nie samą chemia. Turczynko - tak, mam mieć 3 cykle pieciodniowe plus dolewki w 8 i 15 dniu :) pozdrawiam Was serdecznie <3 <3
-
garcia, przetoki się operuje.
-
kucja - w picie O rozdział B pozycja 19. Możesz odliczyć kwotę 2280 - jesli samochód jest na ciebie zarejestrowany lub w rodzinnie. Jak brałaś taxi to potrzebne faktury lub paragony
-
Któraś z dziewczyn jakiś czas temu wspominała ,że robią się jej przetoki.Niestety nie pamiętam czy to było jakoś naprawiane.
-
Justyna89 każdy organizm jest inny ale niestety ponieważ mama jest świeżo po operacji jeszcze będzie ją boleć.Wystarczy że się przesili...Nogi też często bolą głównie uda i ja miałam taki brak czucia w udach i pachwinach...
-
Kasiar wcześniej miałam Gemzar z Carboplatyną.Wznowa nastąpiła po 4 miesiącach.Podano mi 3 wlewy z Cealyxu.W tomografii wyszła progresja więc z marszu włączono Topotekan.Mam mieszane odczucia czy ta chemia zadziała.Nie spotkałam nikogo na forach internetowych z pozytywną informacją o tej chemii.Zabiegałam o Cisplatynę, ale onkolodzy trzymają się schematów leczenia.
Mam pytanie do osób rozliczających ulgę rehabilitacyjną w zeznaniu PIT.
Jak rozliczacie koszty dojazdu na zabiegi leczniczo - rehabilitacyjne własnym autem? :)
-
Kasiar ja biorę topotekan.Wiąże się to z 5-dniowym pobytem na onko.Codziennie jeden 15-minutowy wlew, a potem tylko pogaduchy.Dołożono mi jeszcze jeden dzień pobytu aby podać Neulastę- lek pobudzający szpik kostny.Tak więc jestem przez 6 dni, potem do domu i powrót na kolejne wlewy po 16 dniach.Po tej chemii wypadają mi włosy.Innych zaburzeń nie odczuwam.Ale Neulasta daje w kość.Przez kilka dni czuję się jakbym miała ostrą grypę.
Efekty działania tej chemii poznam pod koniec lutego - po badaniu TK.
Pozdrawiam <3 <3 <3
-
Hej dziewczyny !! 2 tydzień po operacji mama dochodzi do siebie ale pojawiają sie biegunki ... mówi ze czuje skurcze takie jak na miesiączkę i ciągnie ja w dół i nogi bolą .. rana jest ładna .. robia sie strupki .. sucha .. różowa .. w pn kontrola i wyniki :( tylko czy ból w środku jest normalny ?! Oczywiście jak sie lepiej czuje to jakby mogła to by skakała i tak juz bigos zrobiła :/ Sylwia jak sie czujesz po operacji ?!
-
Bardzo współczuję :( Niech spoczywa w pokoju Twoja ukochana Siostra <3