Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Traszka- dzięki! Faktycznie obrzydliwa ta przetoka.. mnie AVASTIN załatwił nos. Zapchany, krew , boli gdy wyjdę na zimno. Najgorsze są noce: spanie z otwartą buzią.
-
Traszka- dzięki! Faktycznie obrzydliwa ta przetoka.. mnie AVASTIN załatwił nos. Zapchany, krew , boli gdy wyjdę na zimno. Najgorsze są noce: spanie z otwartą buzią.
-
Margareta, Garcia - prosze Was, nie diagnozujcie u siebie przetok bez wizyty u lekarza.
Bedzie troche obrzydliwie.
Przetoka jest dodatkowym połączeniem między narządami (taka jakby rurka) i daje wyraźne, namacalne i widoczne objawy.
Jesli to jest przetoka odbytnicza, pojawia się dodatkowy otwór w okolicach odbytu, przez który też wylatuje kał (oraz ropa jesli trwa jakis stan zapalny, a te przetoki tworza sie czesto wlasnie z powodu stanu zapalnego). Taką przetokę najczesciej wycina się chirurgicznie, ale w zaleznosci od jej umiejscowienia sa rozne metody.
Nam - kobietom po operacjach narzadow rodnych - moga sie przytrafic tez przetoki moczowo-pochwowe (nie do przeoczenia, gdy pochwa wylatuje mocz) oraz przetoka pochwowo-odbytnicza (domyslacie sie, co wylatuje pochwa) i rownież trudno to przeoczyć.
Avastin w skutkach ubocznych ma tworzenie sie przetok. Kombinacje moga byc rozne, bo mamy w sobie troche narzadow...
Nie jestem specjalistka od przetok - mialam te pierwsza (zoperowano) oraz bylam diagnozowana pod katem tych drugich, wiec stad (oraz z internetu) ogolnie wiem o co chodzi.
-
Dziewczyny a przetoki jak się operuje ? I czym się objawiają? Ja mam czasem takie okropne,krótkotrwałe bóle w okolicy odbytnicy ; jestem po operacji na jelicie grubym metodą Hartmana.. martwię się tymi bólami ...
-
Dziewczyny a przetoki jak się operuje ? I czym się objawiają? Ja mam czasem takie okropne,krótkotrwałe bóle w okolicy odbytnicy ; jestem po operacji na jelicie grubym metodą Hartmana.. martwię się tymi bólami ...
-
Kucja bardzo dziekuje Ci za odpowiedz. U teściowej gemzar podawany był od października i styczniowa TK pokazała nowe znany. Stare guzki nie zmniejszyły sie ale jednak nowe znany świadczą o progresji dlatego decyzja o zmianie na topotekan. U teściowej przerwy nie było miedzy chemiami. Po kontrolnym TK mamy zmianę na inna chemie. Wierze ze tym razem chemia zadziała mocniej na gada i da odsapnąć choć na moment opóźnili zregenerować organizm.
Kucja zycze Ci tylko dobrych wieści końcem miesiąca. Będziemy czekać na i formacje:-))
Pozdrawiam Was wszystkie i zycze wytrwałości <3
-
Kochane :) Czarownico bo Ty jesteś znawczynią w tej dziedzinie :) odebraliśmy wynik hist. CIN3-mikroskopowe ognisko znalezione w okolicy kanału szyjki macicy .. mięśniaki srodscienne trzonu macicy o wielkości 4x3x2 średnicy 0,8 oraz 0,5cm endometrium dyshormonotyczne. Ciałka żółte krwotocze w 1 jajniku wielkości 2x1x2 w 2 średnicy 0,5cm ciałka białawe obu jajników. Lekarz zobaczył wynik i powiedział Cin3 usunięto wszystko jest Ok kontrola za 6 miesięcy ..... czy to jest dobrze :(
-
Kucja, musi być poprawa. Musimy w to wierzyć mimo to że jest coraz ciężej.
Ja że swą choroba podążam za Tobą. Rak jajnika, rak piersi, mutacja BRCA1 .
Obecnie czekam na wynik TK no i nie wiem na co ....Marker Ca 125 powyżej 300 .Wiem że to wznowa. Trzymaj się ciepło. Pozdrawiam. Anga. Jestem z lubelskiego .
-
podejrzewam odbytniczą. W tym tygodniu wybieram się do ginekologa.Zobaczymy co powie.Ostatnio mam duże problemy. Najpierw problemy z pecherzem. Lek który dostałam odnerwił mi ten pęchęrz na tyle ,że nie biegałam non stop .Potem rozłożyła mnie biegunka ,odwodnienie. Tydzień w szpitalu. Skonczyła się biegunka zaczęły sie znów parcia na pęcherz.Masakra
-
Garcia, metoda zależy od tego, gdzie jest umiejscowiona przetoka, pomiedzy jakimi narzadami sie tworzy, wysoko, czy nisko.
Ja mialam przetoke okoloodbytnicza, operacja byla "z zewnatrz".
Jaka Ty masz?