Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Traszka- dzięki! Faktycznie obrzydliwa ta przetoka.. mnie AVASTIN załatwił nos. Zapchany, krew , boli gdy wyjdę na zimno. Najgorsze są noce: spanie z otwartą buzią.
  • Traszka- dzięki! Faktycznie obrzydliwa ta przetoka.. mnie AVASTIN załatwił nos. Zapchany, krew , boli gdy wyjdę na zimno. Najgorsze są noce: spanie z otwartą buzią.
  • Margareta, Garcia - prosze Was, nie diagnozujcie u siebie przetok bez wizyty u lekarza. Bedzie troche obrzydliwie. Przetoka jest dodatkowym połączeniem między narządami (taka jakby rurka) i daje wyraźne, namacalne i widoczne objawy. Jesli to jest przetoka odbytnicza, pojawia się dodatkowy otwór w okolicach odbytu, przez który też wylatuje kał (oraz ropa jesli trwa jakis stan zapalny, a te przetoki tworza sie czesto wlasnie z powodu stanu zapalnego). Taką przetokę najczesciej wycina się chirurgicznie, ale w zaleznosci od jej umiejscowienia sa rozne metody. Nam - kobietom po operacjach narzadow rodnych - moga sie przytrafic tez przetoki moczowo-pochwowe (nie do przeoczenia, gdy pochwa wylatuje mocz) oraz przetoka pochwowo-odbytnicza (domyslacie sie, co wylatuje pochwa) i rownież trudno to przeoczyć. Avastin w skutkach ubocznych ma tworzenie sie przetok. Kombinacje moga byc rozne, bo mamy w sobie troche narzadow... Nie jestem specjalistka od przetok - mialam te pierwsza (zoperowano) oraz bylam diagnozowana pod katem tych drugich, wiec stad (oraz z internetu) ogolnie wiem o co chodzi.
  • Dziewczyny a przetoki jak się operuje ? I czym się objawiają? Ja mam czasem takie okropne,krótkotrwałe bóle w okolicy odbytnicy ; jestem po operacji na jelicie grubym metodą Hartmana.. martwię się tymi bólami ...
  • Dziewczyny a przetoki jak się operuje ? I czym się objawiają? Ja mam czasem takie okropne,krótkotrwałe bóle w okolicy odbytnicy ; jestem po operacji na jelicie grubym metodą Hartmana.. martwię się tymi bólami ...
  • 8 lat temu
    Kucja bardzo dziekuje Ci za odpowiedz. U teściowej gemzar podawany był od października i styczniowa TK pokazała nowe znany. Stare guzki nie zmniejszyły sie ale jednak nowe znany świadczą o progresji dlatego decyzja o zmianie na topotekan. U teściowej przerwy nie było miedzy chemiami. Po kontrolnym TK mamy zmianę na inna chemie. Wierze ze tym razem chemia zadziała mocniej na gada i da odsapnąć choć na moment opóźnili zregenerować organizm. Kucja zycze Ci tylko dobrych wieści końcem miesiąca. Będziemy czekać na i formacje:-)) Pozdrawiam Was wszystkie i zycze wytrwałości <3
  • Kochane :) Czarownico bo Ty jesteś znawczynią w tej dziedzinie :) odebraliśmy wynik hist. CIN3-mikroskopowe ognisko znalezione w okolicy kanału szyjki macicy .. mięśniaki srodscienne trzonu macicy o wielkości 4x3x2 średnicy 0,8 oraz 0,5cm endometrium dyshormonotyczne. Ciałka żółte krwotocze w 1 jajniku wielkości 2x1x2 w 2 średnicy 0,5cm ciałka białawe obu jajników. Lekarz zobaczył wynik i powiedział Cin3 usunięto wszystko jest Ok kontrola za 6 miesięcy ..... czy to jest dobrze :(
  • 8 lat temu
    Kucja, musi być poprawa. Musimy w to wierzyć mimo to że jest coraz ciężej. Ja że swą choroba podążam za Tobą. Rak jajnika, rak piersi, mutacja BRCA1 . Obecnie czekam na wynik TK no i nie wiem na co ....Marker Ca 125 powyżej 300 .Wiem że to wznowa. Trzymaj się ciepło. Pozdrawiam. Anga. Jestem z lubelskiego .
  • 8 lat temu
    podejrzewam odbytniczą. W tym tygodniu wybieram się do ginekologa.Zobaczymy co powie.Ostatnio mam duże problemy. Najpierw problemy z pecherzem. Lek który dostałam odnerwił mi ten pęchęrz na tyle ,że nie biegałam non stop .Potem rozłożyła mnie biegunka ,odwodnienie. Tydzień w szpitalu. Skonczyła się biegunka zaczęły sie znów parcia na pęcherz.Masakra
  • Garcia, metoda zależy od tego, gdzie jest umiejscowiona przetoka, pomiedzy jakimi narzadami sie tworzy, wysoko, czy nisko. Ja mialam przetoke okoloodbytnicza, operacja byla "z zewnatrz". Jaka Ty masz?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat