Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Hej dziewczyny <3.Jutro w koncu będę operowana.Po dwóch miesiącach chodzenia po szpitalach.Denerwuję się troche ale to chyba normalne.Trzymajcie kciuki :)
  • 8 lat temu
    Krzysztof przyjmij moje szczere wyrazy współczucia z powodu odejścia siostry ;( Niech odpoczywa w pokoju wiecznym [*]
  • Czarownico ale mnie podniosłaś na duchu :))) wracamy .. ja psychicznie ...:)
  • Jej 9stateczne rezultaty są dobre jednak niesie ze sobą spore ryzyko b.poważnych powikłań łącznie ze zgonem również.Czesto zdarzają się b.poważne stany zapalne.Zresztą to chemia przeznaczona w większości dla pacjentek z zaawansowanym r.jajnika i nie dają jej każdej która chce.Przy raku jajnika chyba sami niech śpią spokojnie...Konsultuj do skutku aż uznasz,że możesz z tym przystopować.Jeśli jest jakiekolwiek podejrzenie,że coś tam jest nie można tego zbagatelizować.Zrób marker i obserwuj czy się z nim coś dzieje....
  • Czarownico Markery robię w środę ,jak bede miec wyniki to napisze do was by sie nie zamartwiać zawczasu <3
  • Czarownico Markery robię w środę ,jak bede miec wyniki to napisze do was by sie nie zamartwiać zawczasu <3
  • Czarownico ,nie miałam pojecia ,ze to "gorsza" chemia . Jeśli chodzi o tem pet to tez miałam Wątpliwości czy aby na pewno cokolwiek zobaczą bo na ostatnim pecie była taka informacja ze dwa tyg po operacji to może byc cieżko stwierdzić co to dokładnie ,a tu przecież będzie cała masa blizn ! Juz nie wspomnę o tym ze miałabym to zrobić prywatnie na juz ... :/ zastanawia mnie jeszcze jak to jest ,ze jedni widza zagrożenie a drudzy mówią ze mam spać spokojnie
  • No leci leci mi ta krew. Juz jakis 2 dzien a operację mialam 20.01 wiec troche czasu minelo. A tak btw to kupila mi córa pas na brzuch pooperacyjny. Troche mi pomaga ale spotkalam sie z roznyni opiniami zeby nie nosic go. Nie wiem czemu, mi sie dobrze go używa. Co myślicie ?
  • Jeśli jakieś badania,to z pewnością zleci je lekarz pewnie nadal cytologia i usg dopochwowo.A teraz wracajcie obydwie do zdrowia fizycznego i psychicznego <3 <3
  • Ciałka białe i żółte to nic groźnego,mięśniaki wycięte i dobrze więc macie naprawdę powód do uśmiechu

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat