Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 13 lat temu
    Tak. Ale ja zawsze miałam bardzo niskie. Nawet przed ośmiu laty i przez cały okres kontrolny nigdy nie miałam podwyższonych, co daje w moim przypadku bardzo mylny obraz. Ale jest niewielka ilość ludzi , która nie wytwarza podwyższonych markerów i łatwo może zmylić lekarzy oraz chorego. Tak też jest w moim przypadku i tylko dzięki lekarzowi który osiem lat temu zrobił w trakcie operacji badanie śród operacyjne uniknęłam kolejnej operacji. a teraz przy trzech przerzutach markery; 5. Pozdrawiam i życzę cały czas dobrego humoru.
  • Do ms_p a mialas robione markery przed ?
  • 13 lat temu
    Otrzymuję Taxol oraz Carboplatynę. Jestem po pierwszej chemii , w poniedziałek idę na następną. Później mam być operowana (chcą jednocześnie usunąć guzek koło pępka oraz kolo jelit ) a następnie też proponują mi chemię dootrzewnową. Ale to są na razie plany, a wszystko wyjdzie podczas leczenia co i jak. Pozdrawiam.
  • mania dziekuje bardzo tez tak mysle ze jeszcze duzo czasu mi zostalo jest tyle do zrobienia i zobaczenia .Podchodze do tego ze weszlam w chorobe przewlekla .Piszcie kobietki szkoda ze nie mam laptopa bo bym wziela ze soba na te moje wczasy pod grusza ha ha ale jak wroce to wszystko napisze
  • Pewnie ze napisze jak z wami pisze to mi lzej A napisz mi jaka chemie dostajesz a jakis zabieg proponowali a moze jestes po bo w tym calym zamieszaniu moze cos przeoczylam
  • 13 lat temu
    Jasiu 11 , jesteś bardzo dzielna i na pewno pokonasz tego lokatora, trzymam mocno kciuki za Ciebie, masz wspaniałego lekarza.Pozdrawiam ciepło i serdecznie, trzymaj się, jeszcze dużo dobrych rzeczy czeka na Ciebie.Papatki
  • 13 lat temu
    Jasia11 trzymam kciuki za Ciebie. Mam nadzieję, ze wszystko będzie dobrze. Jak będziesz mogła napisać to daj znać jak Ci poszło. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • Do mani mam juz wyniki ja dostalam na PETa zaraz po odebraniu TK bo w TK wyszly 2 wezly powiekszone i p doktor skierowala mnie na PETa udalo mi sie zrobic go za 2 dni sama bylam w szoku ze bez proszenia dostalam no i wynik potwierdzil powiekszone wezly bylam juz na 2 konsultacjach w Olsztynie i w Gdansku czeka mnie powazna operacja jest wznowa miejscowa ale wiadomo jaka nieprzewidywalna jest ta choroba to oczywiscie sie nasluchalam ze jak otworza to moze sie okazac ze jest tego wiecej ale mam nadzieje ze nie bedzie tak zle.Oczywiscie lekarze w Olsztynie nie chcieli mnie operowac ale byla ze mna moja onkolog i obie uprosilysmy ten zabieg .Jesli sie uda to przygotuja mnie do chemii dootrzewnowej takie sa plany .Oczywiscie terminy sa dalekie ale ja juz jade w niedziele i mam czekac na miejsce ale to zasluga mojej pani doktor . Pozdrawiam
  • 13 lat temu
    Joanno 51 cieszę się że spotkałam bratnią duszę , mam parę pytań może porozmawiamy na mailu?-mój adres poczty irenka_w@o2.pl .Pozdrawiam serdecznie.
  • ona25
    Ale zanim cos tam powiesz personalnie , to przynajmniej przeczytaj co napisalam w całośći

Po przeczytanie jednej linijki , chciałbys ocenić cały post
    A gdzie ja napisałam że leczenie mi się nie podobalo ?

Ja nienawidze Polski z zupełnie innego powodu
    ale nie bede sie powtarzać

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat