Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • amelia spokojnie ty już wielką rzecz zrobiłam,wiec to napewno nie będzie ci zapomniane na górze,a pogadac i biadolic sobie można mamy do tego prawo
  • Jasiu11 na tym forum nikt nie "zazdrości" w negatywnym tego słowa znaczeniu, każda życzy drugiej wszystkiego co najlepsze, dzieli się wszystkim tymi małymi i wielkimi sprawami. z tego składa się życie. Dziękuję wszystkim dziewczynom za gratulacje, a w przyszłym roku będę obchodzić Dzień Babci.:) W Kołobrzegu dzisiaj słonko świeci dla Was wszystkich.
  • 13 lat temu
    do marko 000
    niestety nie ma mi czego gratulować.Od pocz.2010r. walczę z rakiem jajnika.Potem wznowa,znowu chemia i teraz chyba też. Czekam na badanie PET. Nie wiem czy dam radę.Tak miło poczytac o waszych dzieciach,wnukach.
    Ja chciałam wyjść za mąż, ale nie wiem czy Pan Bóg na to pozwoli?
  • 13 lat temu
    Mam nadzieję doczekać tej przyszłości :P
  • 13 lat temu
    szymczykanna
    gratuluję wnusia i gwarantuję ci że teraz na pewno zapomnisz o skorupiaku, bo ten malec zawróci ci w głowie:)))

kuka37
    moja córcia ma na imię właśnie Amelka:) i mam tylko ją jedną!
    a co do badań to jako wcześniaka trochę ją pooglądali, ale myślę że tak raczej standardowo jak to na neonatologii
    a potem w ciągu pierwszego roku kazali jeszcze odwiedzić:neurologa, okulistę, audiologa, kardiologa.
    Mała urodziła się z naczyniakiem jamistym, więc zawlokłam ją jeszcze do chirurga- onkologa, ale powiedział, że mamy poczekać do 7 lat i on na pewno się wchłonie.
    Mam córkę, więc w szpitalu powiedzieli, że w przyszłości mam trzymać rękę na pulsie, a raczej na "jej jajnikach" :)
  • 13 lat temu
    Rybenka, dziekuje za wsparcie, nie bede sie martwic, bede czujna lepiej...Mam nadzieje ze w Katolickiej Szkole wybija mu to z glowy hihi

Faktycznie, tu dzis tak ladnie wiosennie i wesolo od dobrych nowin, ze nawet do Kuchni mi nie podrodze...
    Sciskam Was Wszystkie Wiosennie i serdecznie!
  • A i jeszcze jedno o stawianie sobie celu to ja sobie postawilam na poczatku choroby ze musze zyc 20 lat a moj uroczy maz zapytal dlaczego tylko 20 a ja na to ze nie bede pazerna ale jak bedzie mijala 20 to poprosze o wiecej BUZIAKI DLA WSZYSTKICH
  • A po za tym gratuluje wszystkim i za wszystko tak pieknie powialo optymizmem . Tobie makro za wygrana z ZUSEM za powrot do pracy POZDROWIONKA
  • Do szymczakanna GRATULACJE BABCIU jak to pieknie brzmi witam Stasia mocno go przytulam do serducha niech Matka Boza Karmiaca go blogoslawi . No to teraz kochaniutka dwa razy sie wypnij na skorupiaka w tym jest sila i moc pozdrawiam. Nawet ci troche zazdroszcze ale to w pozytywnym slowa znaczeniu.
  • 13 lat temu
    Ewcia, jeszcze sie nie martw, moj jeden syn karmil piersia przytulanki, drugi uwielbia rozowy kolor, ale jakos nie wydaje mi sie, ze to czyms grozi
    Ja tez jestem bardzo tolerancyjna, ale wiem, ze ludziom hetero generalnie latwiej w zyciu, dlatego taka orientacje zycze swoim dzieciom

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat