Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • ona 25 ty jesteś ze stanów,to jakąś profilaktykę stoujesz za namową lekarzy.i czy leczyłaś się tam czy w polsce
  • i jeszcze jedno tak po tym leczeniu ci wszyscy psychologowie i lekarze pieprzyli mi że psychika to połowa sukcesu,ja myślałam sobie powiedcie że mam dobre wyniki to nie bede ryczec,tak brałam ich na litoś.teraz z prespektywy z cała odpowiedzialnością kieruję to do nowych zczególnie które tu zaglądają że to to jest prawda.trzeba byc twardym a co będzie to w rękach Boga.jak dzoniła do mnie mama,to ja oczywiście ryczałam,a ona mi powiedziała jak będzie tak będzie weż się w garśc,jak masz zyc to bedziesz .a nie oddałam sensu co chciałam przekazac,wolę mówi na żywo
  • a jeszcze coś,po operacji nastraszyli że mogą puchną nogi,od chłonki,więc byłam u masażysty na masazu limfatycznym,ale jakoś mi nic nie puchnie,w końcu przeszłam z gdańska do częstochowy na piechtę
  • mi włosy zaczęły kiełkowac tak 1,5 miesiąca po chemii.urosnie taki baran jak trwała,mnie postarzył o 10 lat,jeszcze pofarbowałam na blond a nie mam takich delikatnych rys twarzy.teraz wróciło do normy,ale owal twarzy opadł i teraz czekam jak mi się dekold pomarszczy,narazie jest ok,więc noszę dekoldy ile się da.
  • 13 lat temu
    dodam ze znam duzo ludzi ktorzy po raku(roznego rodzaju) sa juz duzooooo latek :) wszyscy maja sie swietnie :)
  • 13 lat temu
    (wyslalo mi wiadomosc jak jeszcze jej nie dokonczylam haha) ja jak odbieram wynik to tak mi sie rece trzesa ze nie moge ich otworzyc :/ a jak czytam ze wszystko jest dobrze to- rycze z radosci :) chlopak czasami jak mnie taka widzi to nie wie czy wynik jest zly czy poprostu placze z radosci :) jest przerarzony
    jak dzwonie do mamy to ona tez nie wie czy wszystko ok czy to radosc hihi :) ale nie umiem tego opanowac rzycze wtedy jak male dziecko :)

mojej kolezanki mama jest po raku jajnika juz 20 lat !! ma sie swietnie ani razu nie miala nawrotu choroby :) i powiem Ci ze tez podchodzi do wszystkiego ze spokojem
  • 13 lat temu
    ania57

zazdroszcze nastawienia kolezanki do wynikow. ja tak jak Ty jestem przerazona kiedy ide na kontrole i kiedy odbieram wyniki :/ mowisz ze kolezanka jest juz 15 lat po chorobie SUPER !!
  • 13 lat temu
    Niestety wolno, ale jakie to cudne uczucie:)
  • 13 lat temu
    Włoski kiełkują około 2 tyg po:)
  • 13 lat temu
    Dziewczyny, co wy gadacie. No dobra na wiosnę każdy może mieć doła. Głowy do góry. Włoski urosły mi fajne. Czasami też nie mogę się pogodzić z tym jak wyglądam, ale wtedy powtarzam sobie , kobieto ty żyjesz !!! Kuka to nic, że nie jestem już taka ładna jak kiedyś, wystarczy mi ,że jestem !!!. Mamy dla kogo żyć i mamy dla kogo się starać, a to sprawia,że każda z nas wypięknieje.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat