Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 13 lat temu
    kuka37
    jestem ze stanow ale pisalam o osobach ktore leczyly sie w Polsce :) jedna kobieta leczona w polsce jest po raku juz 50 lat !!! druga ktora miala raka jajnika 20 :)

bylam leczona w usa. ale powiem Wam ze leczenie wygladalo tak jak u ludzi z polski, roznica byla tylko taka nie musialam tyle na nie czekac :)

powiem tez ze jak tutaj jest jakis nowy lek to za pare miesiecy jest on juz w polsce
    rozmawiam z kolezankami z polski ktore lecza sie na tego raka co ja i jak u mnie sa jakies nowe sposoby leczenia to one za pare miesiecy pisza ze w polsce tez juz to jest :)

pytasz o profilaktyke a mozesz powiedziec co masz na mysli ?:)

• Przemo 667 jest p na innym forum ktora walczy juz 12 rok z IV stopniem a teraz poznalam p ktora miala raka piersi po kilku latach przerzucil sie na druga piers po kilku latach na kobiece sprawy i znow ma kilka lat w tzw uspieniu i mowi gdzie ten skur. znowu sie przerzuci juz tu ktoras z kolezanek pisala co za roznica czy 1 czy 3 czy 15 stopien mamy zyc i koniec kropka .Psychika i jeszcze raz psychika a wrocac do tej pani z rakiem piersi lekarze nie dawali jej szans bo ta jej gadzina jest najzlosliwsza ludzie tez ja przekreslili . JAK PACJENT SIE UPRZE TO MEDYCYNA JEST BEZRADNA . Pozdrawiam
  • Kochana makro jade z toba na 100 procent Z toba zawsze i wszedzie wracajac zachaczymy o GIETRZWALD buziaki
  • ona25 wspominając o tej kolezacne z rakiem jajnika to chyba nie byl to III stopien jak wiekszosc tutaj ma.. Znasz ludzi z zaawansowanym rakiem jajinka ktory zyja dlugie lata?
  • 13 lat temu
    Jasia mi nogi też nigdy nie puchły,ale za to miałam kłopoty ze stawami. Pracowały jak u Pinokia, czyli po prostu bolały przy chodzeniu, nawet najmniejszym ruchu. Włączyłam do diety kolagen naturalny - kurze łapki, cielęce ogonki tzn naturalną galaretkę mięsną i przeszło. Włączyłam również coraz intensywniejszy ruch - " sport" bo sportem to tego nazwać nie można. Pierwszy raz założyłam buty na obcasie, gdy wracałam do pracy. Peruka, obcasy, nowa kiecka i nowa ja:)
  • 13 lat temu
    A tak wogóle to jestem tu znowu, bo znowu świruję czyli czekam na wyniki:) i tak w kółko:) Powtarzam jak mantrę jestem zdrowa:)
  • Do kuka mnie tez nogi nie puchna i caly czas biegam na wysokich obcasach pozdrawiam
  • 13 lat temu
    Kuka, ja po operacji i chemii całkowicie posiwiałam. Moje nowe włoski wygladały inaczej, ale i tak je bardzo polubiłam. Zmarszczki denerwują mnie najbardziej, ale też uczę się je polubić. Napisz mi coś o tych masażach, mam obok swojego domu chińskie spa, ale myślałam ,że masaże limfatyczne nie są wskazane. Szukam teraz informacji na temat masaży ,zabiegów kosmetycznych dozwolonych dla takich babeczek jak my. Do roboty na wiosnę i święta, nie za okna i podłogi tylko za siebie.
  • 13 lat temu
    Kuka37, zachowaj rozwagę. Po co Ci głodówka. Jesteś zdrowa kobitko. Każda z nas troszkę świruje, ale czy przed chorobą nie świrowałyśmy. Na pewno tak, tylko trochę inaczej. Były diety -dla odchudzania, były inne zabiegi- żeby pieknieć. Teraz też jest tak samo, dołączyły tylko te paskudne badania kontrolne, ale jak widać i to da się przeżyć.
  • wiecie co mi chodzi po głowie,gdzieś na węgrzech jest klinika co leczą głodówką,codziennie lewatywa i oczyszczenie organizmu,ja bym była chętna gdyby w polce coś takiego było,na węgrzech to kosztuje 6 tysięcy taki pobyt.gdzieś to czytałam.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat