Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 13 lat temu
    kuka , tk najlepiej jest zrobić w PCK, bo opisują ci sami lekarze. Uzyskasz lepsze porównanie wyników.
  • 13 lat temu
    ja miałam 2 tk zaraz po operacji, jama brzucha i płuca. Ponieważ też słyszałam o szkodliwości tk, poszłam prywatnie po 10 miesiącach na rezonans, zrobiłam jamę brzucha i miednicę mniejszą. Rezonans podobno nie jest szkodliwy. W między czasie dostałam skierowanie od lekarza na kontrolny tk ( będzie robiony w szpitalu PCK) . Lekarz onkologii nie chciał dać mi skierowania na rezonans, myślę ,że z powodu kosztów, tk jest tańszy.Tk jest bardziej dostępny, na rezonans trudno wydębić skierowanie i są kolejki około pół roku.
  • anitap.a gdzie teraz zrobisz tk.w jakiej placówce
  • ja ostatni tomograf miałam robiony 16 miesięcy temu.3 miesiące temu na wizycie jeszcze u dr.dąbrowskiego pytałam o tk żeby zrobic.on powiedział że jak nie ma potrzeby to lepirj nie robic bo to badanie nie jest obojetne dla organizmu.dr.dudziak mówi że tk robi sie raz w roku.w całej chorobie miałam 3 razy tk.po operacji.po 3 chemii i po ostatniej chemii..napisz ile razy robiłaś tk albo rezonans przez ten czas choroby
  • 13 lat temu
    Niestety dostępność jest zła, ale warto się umawiać i trzymać kolejkę.
    Ja z tego powodu chodzę do dwóch onkologów, aby mieć lepszy dostęp do skierowań na badania kontrolne.
  • anitap ja do niego idę z tego względu,że w razie czego mam nadzieje że mnie szybko do szpitala weżmie,ale z drugiej strony jakby co to i tak on o wszystkim decyduje i jeszcze on przyjmuje 1 raz w tygodniu
  • 13 lat temu
    Kuka, byłam wczoraj w przychodni u onkologa, do którego skierowała mnie moja lekarka rodzinna. Miało to umożliwić mi lepszą dostępność do niektórych badań, na które nie moge otrzymać skierowań od lekarza rodzinnego. I rzeczywiście otzymałam skierowanie na TK, USG piersi i markery, więc było warto. Okazało się ,że ten onkolog też pracuje w PCK i zupełnie uczciwie mi powiedział, że w moim wypadku najlepszym specjalistą z tego szpitala jest Leśniewski. Więc kochana sympatie trzeba schować i udać się do Leśniewskiego.
    Pozdrawiam:)
  • 13 lat temu
    szymczakanna, dziękuję bardzo za te informacje. Przeczytałam uważnie i wezmę sobie do serca. Bedę ograniczała cukier do maksimum, a co z solą?
  • szpital Brudnowski w Wawie
  • 13 lat temu
    Do Przemo 667 gdzie leczy sie Twoja mama?.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat