Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • gojka11 z jakiego miasta jesteś że tak szybko u cebie działają jakby co
  • 13 lat temu
    kaassiiuullaa20. Ja przed operacją miałam marker 9 i nikt nie przypuszczał, że jest rónież rak jajnika. Po operacji miałam markery 500 i to nie były przerzuty ani wznowy, po prostu tak bardzo źle zniosłam operację i miałam stan zapalny miednicy mniejszej. Trzeba powtórzyć marker i zrobić badania typu TK lub MR, jeśli nie były robione w ostatnim czasie.
  • 13 lat temu
    hmm.. to jeszcze nie musi osznaczac nawrot choroby. znam dziewczyne ktorej podwyrzszaja sie markety (niewiadomo dlaczego)

no ale napewno trzeba to sprawdzic
  • Witam,
    jestem nowa na tym forum.
    Moja mam miała w czerwcu 2010 operacje - rak jajnika i wszystko usunięte, 2 tygodnie po operacji dostała 6 chemii i do tej pory było wszystko ok. Wszystkie badania w porządku, markery w normie. dziś moja ciocia która jest laborantka zrobiła jej markery i są podniesione do 44 (w styczniu były 30). Czy to już nawrót choroby?? Czy któraś z Pań miała podobny przypadek.
    Kasia:]
  • 13 lat temu
    Spokojnych, zdrowych, pełnych nadzieji i wiary Świąt dla Was wszystkich Anitap
  • 13 lat temu
    Pięknych,rodzinnych, ciepłych,a przede wszystkim zdrowych Świąt dla Wszystkich czytających i piszących na forum.
    Ze świątecznym pozdrowieniem
    Agasia
  • 13 lat temu
    Dziewczyny dla Was, dla Waszych rodzin, bliskich i znajomych, dla wszystkich forumowiczów, tych permanentnych i tych co tu zaglądają przez przypadek- Radosnych i Spokojnych Świąt
  • NO witam Gojka11 OJ kochanienka dawno nie pisalas ale super ze sie odezwalas wiem ze napewno jest u ciebie ok ale pisz chociazby o pogodzie pozdrawiam
  • Do moniaRak ja badania genetyczne robilam dokladnie 25 lutego no to 1,5 miesiaca czekalam to krotko bo mam do odebrania 14 kwietnia .A co do badan nie dala bo to bedzie juz kontrol w przychodni a co do markera nie musiala dawac bo dopiero byl robiony i najpierw chciala obejrzec PETA I TK a po tym bez problemu byscie dostaly . Ja jak przeszlam na kontrole co 3 miesiace na dzien dobry wypisywano mi marker i po kolei raz na USG za 3 miesiace Tk i marker za 3 miesiace Usg i marker itd. w miedzy czasie mialam robiona mamografie i USG piersi aha chyba ze wyniki z mocznika i kreatyniny bylyby zle to dala by na powtorke takze nie martwcie sie na zapas pozdrawiam myslami jestem z wami
  • Drogie kolezanki moja wyprawa na chemie okazala sie zbyteczna plytki polecialy na 78 a pozostale wszystkie ok za tydzien powtorka mam lykac encorton moim zdaniem nie powinnam go odstawiac i bylo by ok .PANI doktor pytala czy duzo pije plynow bo jestem dobrze nawodniona wyniki sa ok i tak wlasnie jest .A co do wynikow nigdy nie mialam problemow zeby dostac a wrecz odwrotnie mowilam zeby mnie juz nie meczyli a oni ze tak musi byc . Moja wizyta polegala na tym ze porozmawialysmy o dzieciach i o swietach i do domku ale sie nie zmartwilam bo chociaz bedzie mi wszystko smakowalo i pomyslalam ze ktos nade mna czuwa i nie pozwoli mi sie meczyc w te piekne swieta wczoraj bylam na czuwaniu i was wszystkie zabralam ze soba a dzisiaj wybieram sie na droge krzyzowa i tez bedziecie ze mna Cieplutko pozdrawiam nie przemeczajcie sie za mocno

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat