Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Włoski naturalne myje się w szamponach dla dzieci, można dodać odrobinę odżywki do włosów. Powinno się ja myć na styropianowym ( lub innym fantomie, możesz to zrobić na własnej głowie) Ważne jest aby myć włosy wzdłuż tak jak się układaja, nie wolno tego robić w różnych kierunkach, bo się sfilcują. Płuczesz z włosem, osuszasz z włosem, przeczesujesz grzebieniem o dużych odstępach. Przesuszasz delikatnie suszrką też z włosem. Następnie wilgotną zakładałm na głowę i układam suszarką tak jak swoje prawdziwe włoski.
Przepis prania dla szutcznych peruk jest taki sam, tylko,że należy użyć do tego specjalnych szamponów.
Naturalną perukę wolno lakierować, do sztucznej należy używać specjalnych preparatów, można kupić w internecie.
-
Makro, ważne jest czy peruka jest z włosków naturalnych czy sztucznych.
-
Szymczakana , pychotka dziękuję..
-
Izunia, wszystko jest do przejścia.Moje żyły juz po pobycie w szpitalu były w kiepskim stanie. Jeśli się obawiasz możesz wszczepić sobie port, jest bardzo wygodny , ale opóżnił by pierwszą chemię. Możesz to zrobić również między chemiami. Wtedy wlewy są podawane przez port wprost do aorty i nie niszczą żył. Trzymajcie się kobitki
-
Izuniu samopoczucie po chemii jest inne u każdej z nas, jedna po tej samej chemii może "tańczyć" inna ledwo żyje. Czas chemii zależy od rodzaju chemii którą bedziesz dostawać. Najczęściej chyba jest 3 dniówka. Podróż raczej na początek załatw sobie kogoś jako kierowcę, po pierwszej chemii będzięsz wiedziała jak nosisz i czy mozesz jeździć pociągiem.
pozdrawiam
-
CIASTECZKA OWSIANE „Adamówki“ !
Pyszne słodkości i zdrowe! Co zdarza się rzadko:-) Owies to jedno z najzdrowszych zbóż - zdrowe węglowodany, błonnik, dużo witamin z grupy B, foliany, a przede wszystkim mnóstwo mikroelementów zaangażowanych w naprawę DNA - selen, cynk, mangan, a dodatkowo potas i magnez. Uszkodzenia DNA mogą się przekładać na zwiększone ryzyko mutacji w genach, a kumulacja mutacji w komórce leży u podstawy karcinogenezy... Zjadajcie coś owsianego codziennie! Chęć na słodkie? Dwa ciasteczka owsiane załatwią ten niebezpieczny temat :-)
Składniki na ok. 50 ciasteczek: 300 g (2 szklanki) płatków owsianych i 300 g (2 szklanki) otrębów owsianych, 150 ml oleju rzepakowego, 200 g cukru brzozowego, 100 g wiórków kokosowych, 100 g rodzynek, 100g grubo posiekanych orzechów laskowych, 5 jajek eko zielononóżki, olejek migdałowy.
Przygotowanie: Wsyp do dużej miski płatki i otręby owsiane, cukier brzozowy. Zalej olejem, wymieszaj drewnianą łyżką, aby olej połączył się z suchymi składnikami. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj drewnianą łyżką. Przygotuj dużą płaską blachę, wyłóż ją pergaminem. Piekarnik nagrzej do 180 st. , najlepiej z termoobiegiem. Za pomocą 2 łyżek stołowych formuj ciasteczka (jedno ciasteczko to łyżka masy), na dużą blachę powinno się zmieścić 20 sztuk. Piecz 12-15 minut. Od razu ściągaj z blachy i układaj na kuchennej kratce.
1 ciasteczko ma około 108 kcal i 0,9 WW
lek.med. Aleksandra Kapała Dietoterapia w onkologii wklejono z facbooka
-
-
cześć dziewczyny, wczoraj jeszcze walczyłam z gorączką ale dziś na razie jej nie ma jeszcze. Byłam rano w szpitalu u ordynator powiedzieć co i jak z tym 10tym. No i mam przyjść a nie czekać na telefon. Zajrzałam jeszcze do gina w związku z tą nogą. Stwierdził, że to nie od węzłow i przepisał mi antybiotyk żebym czasami bardziej się nie rozchorowała bo operacja się przesunie a nie może. To chyba jako tako dobre wieści z rana.
kuka
poprawiłaś mi humor wczorajszymi wpisami, trochę się pośmiałam;), No i masz pisać tak jak dziewczyny pisały a nie przestać. Zadzwonie na pewno ale wczoraj nie mogłam bo mój synek siedział przy mnie i nie chciałam go martwić, i tak już coś podejrzewa. Pozdrowienia
-
Jasiu, moje pierwsze też były kręcone. Po przycinaniu lekko się układają, kiedyś były zupełnie proste. Niestety zupełnie osiwiałam, tak zadziałał na mnie ten stres. Ale mam obecnie wspaniały ciemno brązowy kolor:) ....z odrościkiem niestety.
Moją perukę oddałam mamie mojej przyjaciółki, bo była śliczna. Mi już nie potrzebna ,a ona zaczynała swoją walkę. Miała pomóc jej wyzdrowieć, ..niestety...... Wierzę, że jest blisko Boga i modli się za mnie.
Miałam o tym nie pisać, ale to mnie baaaardzo boli i muszę o tym komuś powiedzieć...
-
Witam ,kochane. Dzisiaj piszemy kolejny arkusz maturalny. Jestem zmęczona, ale szczęśliwa i pełan wiary.
Dzięki za wspaniałe przepisy. Przez kilka ostatnich dni zapomniałam o zdrowym odżywianu. Dziękuję za to ,że mi przypominacie, że o siebie należy dbać.
Makroo, to super nowina. Moje włoski rosną jak szalone, ostatni brak czasu spowodował biały odrościk na 1.5 cm. Trzeba pędzić do fryzjera:), na Ciebie też przyjdzie kolej:)
Macie doświadczenia, z tymi masażami,.... ja mam niedaleko swojego domu, chińskie spa z profesjonalnymi masażami. Do tej pory bałam się z tego korzystać.
W tym tygodniu zaczynam ćwiczenia, pilates i jogę, to mój kolejny etap zdrowienia:)..
Pozdrawiam z Gdyni