Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
A wiec tak zaczynamy leczenie po trzech miesiacach kontrolne TK i marker obowiazkowo nastepnie jesli wyniki ida w dobrym kierunku tzn marker spada i w TK zmiany sie zmniejszaja ,albo Tk czysty robimy badania kontrolne po chemi TK i marker ,nastepnie TK i marker za 2 miesiace ,pozniej moze byc USG jamy brzusznej i marker .za trzy miesiace USG piersi albo mammografia i marker ,za trzy miesiace Tk i marker mija rok i kontrole moga byc albo co trzy miesiace albo co pol roku i tez powinno byc Tk i marker itd .Takie leczenie i kontrole to standart na calym swiecie . My doskonale wiemy ,ze rak jajnika moze ,ale nie musi powodowac wznow ,dlatego tak czesto sa kontrole ,aby mozna bylo wylapac wznowe .To jesli lekarze nie daje to albo oszczedza albo nie wiem co ale takie sa procedury przy naszej chorobie ......Wiem makro ,ze nasza pani doktor nie oszczedza na nas i chwala jej za to . Jest to wyjasnienie do wczesniejszych wpisow
-
Do szymczakanny kochanienka jutro robie morfologie przed chemia mam nadzieje ,ze te moje plyteczki kochanienkie podskoczyly .Nie martw sie na zapas wynikiem bo czasami to jakis blad a oni nie potrzebnie nas martwia i tak mamy za duzo na glowie POZDRAWIAM
-
-
Nie ma się chyba czym martwić myślę,że lekarze wiedzą co robią wypisując nam skierowania na badania.
Ja też mam często robione kontrolne TK i rentgen.
A z drugiej strony pomyśleć trzeba tak.
A jakby nie dawali skierowań to byśmy mówiły ,że nas brzydko powiedziawszy "olewają".
I ta źle i tak nie dobrze.
Ja ze swej strony twierdzę,że za żarówkę mogłabym już pracować.Hi hi hi
-
Witajcie
Makro czy ty jesteś w jakimś programie z dodatkową chemią czy wszystkie pacjentki z twojego oddziału mają tak często TK ,u nas lekarze mówili że nie wolno tak często robić bo to jak 40 rentgenów i bardzo szkodliwe ale wiem że babki które były w programach doświadczalnych miały robione często bo było to potrzebne nie dla zdrowia pacjenta ale do raportów badań
szymczakanna
nie martw się kochana na zapas poczekaj aż wszystko się wyjaśni ,na pewno wszystko będzie dobrze
pozdrawiam wszystkie czytające
-
Aniu, teraz są tacy mali materialiści, mam to na co dzień z moim synkiem.Ale pamiętaj,ze często mała rzecz daje dziecku więcej radości niż co bardzo drogiego. Może ma on jakieś marzenie związane z swoimi zainteresowaniami, mozna też zebrać się w wiecej osób i kupić coś droższego , jest wiele możliwości. Dziewczyny mają rację liczy się dar serca a wartość tego daru.
-
Dziekuje za odpowiedzi.Ale to mały materjalista,od 4 lat bardzo dobrze liczy pieniądze .Choc mi sie to niepodoba to on po mojej operacjii odwiedzal mie w szpitalu i płakał.Jak byłam na tranzfuzjach to tez był przy mnie.Powiedzial mi ,że jak bym umarła to on sie zabije i bedzie ze mna.Jego druga babcia dwa lata wcześniej chorowala na raka piersi i widzial ja bez wlosów,Jak mnie zaczely odrastac włosy to tak sie cieszyl ,że będę życ bo tamtaj babci odrosły ,zyje to ja tez.Ja tez bardzo go kocham i dlatego mam taki problem.Jeszcze raz dzieki.
-
Witam. Udało się wczoraj porobić badania synkowi teraz czekam na wyniki, ale ja mam kolejny stres wczoraj jak jechałam z synkiem na badania zadzwonila pani z poradni gdzie robiłam profilaktycznie mammografię przy okazji wizyty kontrolnej w poradni onkologiczne. Mam stawić się pilnie bo coś jest nie tak, muszą powtórzyć badanie i jeszcze je poszerzyć o usg i coś innego.Załamałam się , często na naszym oddziale pojawiały się dziewczyny które kiedyś miały raka piersi a teraz jajnika lub jajowodu, a bywa też i odwrotnie, dlatego zwracają uwagę na kontrolowanie piersi. Proszę Pana Najwyższego ,żeby to był fałszywy alarm, gdyż rok temu było wszystko ok.
Kasiorku trzymam kciuki, jest wiosna więc szybko zregenerujesz siły po operacji.
Jasiu11 kiedy robisz wynik na płytki.?
pozdrawiam
-
Kasiorku niech Anioly nad toba czuwaja
-
Witam z ranka jak co dzien pije kawke i mysle o was ,czytam wszystkie wpisy i czuje ,ze jestescie ze mna i dzieki wam za to ......... Aniu to ile na komunie dasz to zalezy od ciebie..................... Pamietaj ,ze to nie pieniadze sie licza tylko gesty najwazniejsze zeby twoj wnusio czul ,ze ma babcie ,czasami wystarczy uscisk lub cukierek .Aniu wierze ,ze jestes super babcia to co pisze to sa tylko moje odczucia ,ale wiem ile to dla malego dziecka znaczy .BUZIAKI