Hej.Nie.jestem.ethernalmagic.,tylko.jej.współlokatorem.i.prawdę.mówiąc.to.od.kilku.dni.sam.nie.wiem,co.się.z.nią.dzieje.Wczoraj.miała.pojechać.do.jakiejś.kliniki.w.Warszawie.Wyprowadziła.się.stąd,jest.z.rodziną.Może.i.by.się.tu.pojawiała,ale.tam.chyba.nie.ma.netu.
Czemu.tu.jestem,czemu.napisałem?Chyba.dlatego,że.widziałem,iż.kilka.z.Was.o.nią.pytało.Chciałem,byście.wiedziały,że.nic.wielkiego.się.nie.stało.Kiedyś.czytała.mi.wasze.wpisy,teraz.czasem.czytam.je.sam.Kilku.dni.temu.w.skrócie.opowiedziałem.jej.przez.tel.to,co.tu.przeczytałem,kilka.rzeczy.Wiem,że.cholernie.jej.trudno.Żadnej.z.Was.nie.jest.łatwo.Przykro.mi.że.taki.jest.ten.świat,przykro.mi,że.tyle.bólu.spotyka.wszelkie.żyjące.na.nim.istnienia.Wiem,że.to.się.może.wydawać.niesprawiedliwe,ale.nic.wspólnego.ze.sprawiedliwością.to.nie.ma.Sprawiedliwość.to.tylko.ludzki.wymysł,coś.wolitywnego.Chcielibyśmy,by.świat.takim.był,ale.nie.da.się.mu.zaprzeczyć,a.on.jest.inny.
Rozumiem,że.część.osób.znajdować.może.pociechę,sens.w.wierze,ale.myślę,że.wierzyć.trzeba.przede.wszystkim.w.samego.siebie.Wierzyć.można.we.wszystko,każdy.jakoś.wierzy.,w.co.chce.Nie.myślę.,by.kwestia.przedmiotu.wiary.była.najważniejsza,bardziej.pewnie.chodzi.o.akt,o.to,co.w.nas.wyzwala,co.niesie.Tak.naprawdę.to.chyba.nawet,gdy.jesteśmy.z.kimś,to.w.pewnych.okolicznościach.jesteśmy.i.tak.sami,bo.ktoś.inny.nie.wniknie.w.nas.tak.głęboko,by.czuć.identycznie,by.wszystko.zrozumieć.Może.nam.być.tylko.raźniej.
Nie.wierzę.w.żadnego.z.ludzkich.bogów,choć.ateistą.chyba.też.nie.jestem.Myślę,że.jeśli.jacyś.bogowie,siły.istnieją,to.nie.mieszają.się.za.bardzo.w.bieg.naszych.losów.Żaden.z.bogów.nie.zstąpił.np.do.Oświęcimia,ani.wielu.innych.miejsc.Ten.świat.niestety.nie.jest.przepełniony.miłością,ale.warto.o.niego.walczyć.Historia.to.zmaganie.się.woli.z.realiami.Nigdy.nie.traćcie.wiary,przede.wszystkim.w.siebie.same.Psychika.jest.bardzo.ważna.Umacniajcie.ją,jak.tylko.możecie.A.Ty,Maju,wygraj.dla.siebie.i.dla.swych.dzieci,i.zostaw.tego.chorego.człowieka.Uwierz.bardziej.w.siebie.To.tylko.takie.poczucie,to,że.sama.sobie.nie.poradzisz,coś,co.wyrabiało.się.w.Tobie.latami.Dlatego.może.zdawać.się.tak.niemożliwym.do.przełamania.Czasem.możemy.myśleć,że.brak.nam.już.sił,ale.ich.tam.może.być.więcej,niż.mogłoby.się.zdawać.
Ten.świat.mimo.wszystko.nie.jest.czy.nie.musi.być.taki.zły.Najwięcej.zmienić.w.nim.możemy,sami,choćby.tylko.w.naszej,małej.skali.