Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Ona25 a ja mialam przykre zdarzenie z cyganka chcialam uchronic kolezanke od wrozenia przez cyganke bo moja intuicja mi podpowiadala ,ze ona nie chce jej powrozyc tylko okrasc i tak sie stalo ,i mnie wtedy cyganka przeklela i powiedziala takie slowa ,ze spotka mnie kiedys takie nieszczescie,ze bede po nogach sikala to byly jej slowa a mialam wtedy 18 lat . JAk zachorowalam to mi sie to przypomnialo ,ale nie wzielam tego do serca ..tylko je zawsze omijam
  • Makro ominie mnie Casablanka ? Ale szkoda ,ale to kino nie ucieknie pewnie sie wybierzemy Buziaki a ty idziesz na ten film?
  • 12 lat temu
    maju kochana
    czemu tylko 10 lat ? a slub dzieci a wnuki ? jestem pewna ze i tego dozyjesz :) a moze jak dzieci podrosna to wyprowadzisz sie razem z nimi :) i bedziecie prowadzili sobie spokojne zycie :)

pamietaj w tych czasach po raku zyje sie dlugo :) niedawno byla akcja na tej stronie gdzie mozna bylo zobaczyc- przeczytac ile ludzi zyje po raku dlugieeeeee szczesliwe lata :) u CIebie tez tak bedzie nie mysl odrazu ze muszisz przezyc 10 lat ! tylko ''musze dozyc starosci'' :)

ja kiedys bylam na imprezie halloweenowej i byly tam dwie wrozki- cyganki :) poszlam do niej i kobieta sama od siebie powiedziala mi ze chorobe mam juz za soba i ze mam badzooooo dluga linie zycia :) wiecie co nawet taka zabawa podnosi na duchu :)

moja mama byla kiedys u wrozki z kolezanka i kobita powiedziala jej sama prawde :)

• Jeszcze.coś.Zetknąłem.się.gdzieś.ze.statystyką.odnośnie.terapii.Gersona.Skuteczność.leczenia.tzw.przez.lekarzy."przypadków.faz.terminalnych.ma.wynosić.50%.To.dużo,ale.bardziej.chodzi.mi.o.fakt.,że.połowa.z.tych."przypadków.terminalnych"jednak.takimi.nie.była.Lekarze.nie.są.wyroczniami.i.gdy.ktoś.mówi,że.komuś.zostało.tyle,a.tyle.czasu,to.mówi.to.tylko.w.obrębie.własnej.wiedzy,leków,które.stosuje,a.i.tak.nie.może.mieć.przy.tym.pewności.Nie.jest.jednak.powiedziane,że.nie.istnieją.inne.środki.do,celu.Lekarze.nie.powinni.tak.mówić,bo.taki.wyrok.może.człowieka.przybić.i.naprawdę.może.mu.być.trudno.się.z.tego.otrząsnąć.Primum.nocere!Czemu.zapominają.o.tym,czemu.zapominają.o.istotnej.roli.diety?Prawda.dotyczy.czasu,,w.którym.ma.miejsce,samego.miejsca.Nie.da.się.wyjść.poza.nią.Każdy.zamknięty.jest.w.horyzoncie.własnego.czasu,wiedzy,który.powinno.się.poszerzać.Choć.daleki.jestem.od.cytowania.tej.książki.,te.słowa.pasują.mi.tu.dobrze:szukajcie.a.znajdziecie..i.nigdy.nie.wierzcie,że.musi.być.właśnie.tak,jak.ktoś.Wam.powie,bo.nikt.nie.wie.wszystkiego.
  • joanna51

Dziękuje za modlitwę i wiarę. Mam nadzieje, że będzie dokładnie tak jak piszesz. Dziękuje raz jeszcze.

kasiorek4,

Ja po operacji a miałam ją bardzo dużą też miałam wysokie CRP 270 i było to spowodowane stanem zapalnym skóry mi się zrobił na ranie pooperacyjnej. Tydzień później miałam już tylko 4.6, więc nie martw się, wszystko będzie dobrze, operacja to bardzo poważna sprawa. Ja po operacji już na drugi dzień wstałam a po 4 dniach byłam w domu, szybko doszłam do siebie, w tej chwili mija miesiąc a ja robię już wszystko w granicach rozsądku. O operacji już zapomniałam, nic nie boli i nic nie dokucza. Życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia:)
  • Hej.Nie.jestem.ethernalmagic.,tylko.jej.współlokatorem.i.prawdę.mówiąc.to.od.kilku.dni.sam.nie.wiem,co.się.z.nią.dzieje.Wczoraj.miała.pojechać.do.jakiejś.kliniki.w.Warszawie.Wyprowadziła.się.stąd,jest.z.rodziną.Może.i.by.się.tu.pojawiała,ale.tam.chyba.nie.ma.netu.

Czemu.tu.jestem,czemu.napisałem?Chyba.dlatego,że.widziałem,iż.kilka.z.Was.o.nią.pytało.Chciałem,byście.wiedziały,że.nic.wielkiego.się.nie.stało.Kiedyś.czytała.mi.wasze.wpisy,teraz.czasem.czytam.je.sam.Kilku.dni.temu.w.skrócie.opowiedziałem.jej.przez.tel.to,co.tu.przeczytałem,kilka.rzeczy.Wiem,że.cholernie.jej.trudno.Żadnej.z.Was.nie.jest.łatwo.Przykro.mi.że.taki.jest.ten.świat,przykro.mi,że.tyle.bólu.spotyka.wszelkie.żyjące.na.nim.istnienia.Wiem,że.to.się.może.wydawać.niesprawiedliwe,ale.nic.wspólnego.ze.sprawiedliwością.to.nie.ma.Sprawiedliwość.to.tylko.ludzki.wymysł,coś.wolitywnego.Chcielibyśmy,by.świat.takim.był,ale.nie.da.się.mu.zaprzeczyć,a.on.jest.inny.

Rozumiem,że.część.osób.znajdować.może.pociechę,sens.w.wierze,ale.myślę,że.wierzyć.trzeba.przede.wszystkim.w.samego.siebie.Wierzyć.można.we.wszystko,każdy.jakoś.wierzy.,w.co.chce.Nie.myślę.,by.kwestia.przedmiotu.wiary.była.najważniejsza,bardziej.pewnie.chodzi.o.akt,o.to,co.w.nas.wyzwala,co.niesie.Tak.naprawdę.to.chyba.nawet,gdy.jesteśmy.z.kimś,to.w.pewnych.okolicznościach.jesteśmy.i.tak.sami,bo.ktoś.inny.nie.wniknie.w.nas.tak.głęboko,by.czuć.identycznie,by.wszystko.zrozumieć.Może.nam.być.tylko.raźniej.

Nie.wierzę.w.żadnego.z.ludzkich.bogów,choć.ateistą.chyba.też.nie.jestem.Myślę,że.jeśli.jacyś.bogowie,siły.istnieją,to.nie.mieszają.się.za.bardzo.w.bieg.naszych.losów.Żaden.z.bogów.nie.zstąpił.np.do.Oświęcimia,ani.wielu.innych.miejsc.Ten.świat.niestety.nie.jest.przepełniony.miłością,ale.warto.o.niego.walczyć.Historia.to.zmaganie.się.woli.z.realiami.Nigdy.nie.traćcie.wiary,przede.wszystkim.w.siebie.same.Psychika.jest.bardzo.ważna.Umacniajcie.ją,jak.tylko.możecie.A.Ty,Maju,wygraj.dla.siebie.i.dla.swych.dzieci,i.zostaw.tego.chorego.człowieka.Uwierz.bardziej.w.siebie.To.tylko.takie.poczucie,to,że.sama.sobie.nie.poradzisz,coś,co.wyrabiało.się.w.Tobie.latami.Dlatego.może.zdawać.się.tak.niemożliwym.do.przełamania.Czasem.możemy.myśleć,że.brak.nam.już.sił,ale.ich.tam.może.być.więcej,niż.mogłoby.się.zdawać.

Ten.świat.mimo.wszystko.nie.jest.czy.nie.musi.być.taki.zły.Najwięcej.zmienić.w.nim.możemy,sami,choćby.tylko.w.naszej,małej.skali.
  • 12 lat temu
    Droga Maju,serce mi się kraje jak przeczytałam Twoje wpisy.Jesteś jednak silną kobietą i dasz radę.Jak dasz radę chorobie ,to całej reszcze też dasz radę.Teraz najwazniejsze jest Twoje zdrowie.Zobaczysz wychowasz dzieci,wyjdziesz na prostą i ani się obejrzysz minie te 10 lat o których wspomniałąś.Teraz,jeśli możesz skup się na sobie....może to trudne w obliczu tylu obowiązków ale spróbuj.Pozdrawiam Cię ciepło i polecam w modlitwie.
  • przeraza mnie ta goraczka, miałam prawie 39, ale po apapie spadła do 38. Później się odezwe
  • Makro bylam dzisiaj u fryzjera podciac grzywke bo mi tak urosla haha akurat trafilam ,ze nikogo nie bylo
  • Maju 37 imbir kupisz w sklepach warzywnych

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat