Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
witam.dziewczyny:]
wrociłam.na.chwile,
Jasia.wszyskiego.dobrego,a,najwiecej.zdrowka.
byłam.na.wsi,nie.mam.tam.dostepu.do,netu.poki.co,mozliwe.ze.niebawem.sie.to.zmieni.
coz...pojechałam.konsultowac.sie.do.warszawy.....usłyszałam.niemal.to.samo.
topotekan..radioterapia.mozliwe.ze.operacja.na.wyciecie.guza...ale.to.nic.pewnego.
zaczynaja,mnie,te.guzki.w.piersi.pobolewac,wpadam.w.paranoje.ze.to.znowu.to.cholerstwo,choc.miłam.niedawno.robiona.biopsje.i.było.ok.
lekarze.radza.poddac.sie.profilaktycznie.mastektomi...zgroza,nawet.mi.sie.myslec.nie.chce,tzn.staram.sie.bo.jak.pomyse.ze.miałabym.powegetoac.jeszcze.bez.piersi.dopada.mnie...a.z.reszta.mysle.ze.mozecie.to.sobie.wyobrazic.
guzek.na.kregosłupie.tez.daje.o.sobie.coraz.mocniej.znac.wszysko.mnie.boli,mecze,sie.wiele.szybciej.niz.kilka.tygodni,temu.ogolnie.rozsypka.dobrze.przynajmniej.ze.mam.morfine,
aaa.i.rozne.z.apetytem...ostatnio.nie.jadłam.kilka.dni.bo.mnie.odrzucało,a.dzis.n.mogłabym.non.stop.ruszac.broda.
puchna.mi.strasznie.dłonie.i.stopy.łydki.taki.stan.utrzymuje.sie.kilka.dni,a.pozniej.schodzi.by.wrocic.ponownie.to.spory.dyskomfort.
w.ze.szły.czwartek.miałam.usuwany.płyn.z.brzucha.tym.razem.prawie.3.litry.byłam.dobe.w.szpitalu.odział.mnie.przygnebia.
nie.wiem.czy.na.hycamtin.nie.bede.musiała.zostac.na.odziale.wolalabym.tego.uniknac:]
w.Warszawie.kumpel.zawlokł.mnie.na.siłe..do.jakigos.znachora....chyba.tez.mongolczyk,od.spraw.duchwych:]
kazał.oczyscic.dusze.jesc.duzo.czosnku.pietruszki.i.pic.mleko.z.masłem.i.czosnkiem.na.sen....a.i.imbir:]
troche.to.zabawne.było.
umongołki.o.ktorej.pisałam.wczesniej.nie.byłam.pojade.w.najblizszym.terminie.po.chemii.
teraz.juz.na.pewno.strace.włosy,pojde.je.w.poniedziałek.obciac.kiedys.juz.miałam.łysa.głowe,ale.z.wyboru.teraz.mi.ciezko,moze.to.głupie.ale.i.to.przygnebia.
moj.wspollokator.kupił.wyciskarke.do.sokow.naczytał.sie.o.diecie.sokowej.antynowotworowej.nakupił.tez.warzyw.i.wyciska:].a.ja.pije:]nawet.dobre.i.nie.obciaza:]
przez.te.2tygodnie.jak.mnie.nie.było.zrobiłam.małe.oczyszczanie,niemal.zupełnie.zrezygnowałam.z.kawy.i.cukru.i.wogole.ze.sztucznego.jedzenia,po.to.zeby.sprobowac....przynajmniej,.sprobowac.urynoterapi...coz,nie,jest.ta.zle.ocz.rozrobiony.z.sokiem.jest.zdatny.do.picia.,spozywałam.juz.gorsze.rzeczy.oczywiscie.nie.nalezy.pic.wiele.raz.dziennie.kilkadziesiat.ml.rozrobionych.z.sokiem.lub.czysty.wszyskie.zlecenia.odnosnie.tej.metody.sa.w.ksiazce.pani.cybulskiej.''cusa.urynoterapii''
nie.powiem.jak.działa.bo.piłam.przez.tydzien.a.wczoraj.lekarz.zabronił.bo.to.koliduje.z.chemia.
podejrzewam.ze.jeszcze.do.tego.wroce.
ogolnie.jestem.zmeczona.obolała.i.coraz.wiecej.spie,czasem.wyłazi.ze.mnie.wielka.emocjonalnosc.i.wiadomo.co.wtedy...ale.mija.na.szczescie.mija:]
dzien.matki-wszyskim.mamom.zatem.najwsanialszych.pociech.pod.słoncem.i.duzo.duzo.zdrowka
-
Wszystkiego najlepszego Jasiu kochana i najważniejszego ZDRÓWKA!!!
-
Jasiu,
Życzę Ci, abyś w tym odwróconym, pokręconym świecie potrafiła odnajdywać pewny grunt pod stopami.
Abyś zawsze wiedziała po co i dla kogo warto żyć i o co walczyć.
Abyś kochała i była kochanym:)
Życzę Ci marzeń wielkich i odważnych i odwagi by je spełniać.
Aby to o czym tak marzysz się spełniło, a to co tak kochasz, aby Twoje było:)
Żyj tak, aby każdy kolejny dzień, był niesamowity i wyjątkowy.
Wypełniaj każdą chwilę tak, aby potem wspominać ją z radością.
Szukaj w sobie siły, entuzjazmu i namiętności:)
Próbuj życia i układaj je w swój własny sposób.
Żyj najpiękniej jak umiesz- po swojemu.
Spełniaj się!
Żyj mądrze i dokonuj odważnych wyborów.
Próbuj, bo jeśli nie będziesz próbowała, nie będziesz wiedziała co tracisz...
Idź przez życie z odwagą w sercu, otoczona ludźmi, których kochasz...
-
Szymczakanna usciskaj wnusia Buziaki
-
A ja musze sie troszeczke pochwalic dzisiaj mam podwojne swieto urodzinki ciagle te 18 lat (ha ha)+24 i zycze sobie sama jeszcze raz tyle
-
Dzisiaj piekny dzien wspanialy chcialabym jako mama zlozyc wszystkim mamom najserdeczniejsze zyczenia.
ZDROWIA
ABYSCIE MIALY MAMY WSZYSTKO CO WAM POTRZEBA
-
Ja najwpierw miałam laparoskopię i w badaniu śródoperacyjnym stwierdzono ,że nie wiedzą czy to żródło pierwotne czy przeżut.Przez miesiąc przeszłam tyle badań i w histopatologii stwierdzono ,że jest to jednak żródło pierwotne i zaraz miałam operację radykalna.Lekarze mówią ,że jak nie znajdą żródła pierwotnego to wiedza pobadaniu hist.jaki to rodzaj raka.Często po przeżucie żródło pierwotne obumiera ,komórki ulegają samozagładzie.Po tej laparoskopii to sie nachodziłam do róznych onkologów przeez miesiąc i takie slyszałam opinie.Schudłam z nerwów 5 kg.
-
Izuniu dzieki za szybka odpowiedz czasami tak sie zdaza ,ze nie mozna znalezc guza pierwotnego ,a wcale sie nie dziwie ,ze mozna dostac pierdolca sory Izuniu .Oby jak najszybciej sie sprawa wyjasnila POZDRAWIAM CIEBIE I MEZA
-
-
Witaj Izunia popraw mnie jesli cos pisze nie tak .Mialas raka szajki a teraz co to jest rak jajnika czy przerzut z szyjki na jajniki bo juz mi sie wszystko. Ale skoro proponuja brachyterapie no to tak jakby to wszystko szlo od szyjki ? Pozdrawiam