Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Jasiu, u nas bez zmian, Stan Nadii ciągle krytycznty, watroba nie pracuje jak powinna, jest po biopsji, dzisiaj chyba wyniki i dalsze decyzje. Boże ile to dziecko się nacierpi:(
    U mnie pierś zasiniona i opuchnięta, troszkę tylko doskwiera, generalnie goi się,,, i jak zwykle to oczekiwanie na wynik...
    Burzowo, ale cudnie:) jak zwykle o poranku
    Przesyłam trochę zdrówka dla wszystkich, a kasiorkowi odwagi do walki
  • Anitap co u nadi ??? Pozdrawiam
  • Makro cioteczka czy ty tu jeszcze zagladasz ????????????????
    Wczoraj moj maz byl na USG moja sunia bedzie miala szczeniaki no i zostane psia babcia POZDROWIONKA
  • Do annaszymczak jestem z toba myslami ,modlitwa moja dzielna kolezanko .ANIOLY CZUWAJCIE
  • Witam z ranka u mnie burzowo ale w serduchu spokoj i radosc i tego zycze kazdej kolezance POZDRAWIAM SERDECZNIE .

Kasiorek przejdziesz chemie jak burza ja przeszlam ich 14 i bylo ok najgorszy jest metaliczny smak ktory mija po kilku dniach ,na drugi dzien powstaje rumien na twarzy ,ktory znika na trzeci dzien. Najlepiej wypoczac przed chemia ze dwa dni i po chemi ze trzy dni STRACH MA WIELKIE OCZY przekonasz sie sama .Zabieram ten strach do siebie BUZIAKI

Witaj Izunia pozdrawiam cie serdecznie zaraz bedzie polowa za toba .Tak Izunia oni licza chemie wg wagi .Ja tez przytylam 4 kilo a apetyt dopisuje mi do dzis .Mi zmniejszyla dawke 20% gdy zaczely mi dretwiec rece ,choc malo odczuwalam ,ale byl podniesiony wynik.Wpadaj czasem tutaj i pisz co u ciebie BUZIAKI
  • 12 lat temu
    Witaj Kasiorku
    Moja mama miala podawany taxol+karboplatyna i generalnie chemie przesła bez żadnych praktycznie skutków ubocznych, w drugiej i trzeciej dobie po podaniu bolały ją nogi , mięśnie jak przy grypie ale to podobno normalne, podcza podawania ,,chemii'' spała bo dostała środki nasenne jak równiez pozostałe panie które miały ten sam schemat, poniewaz taxol podnosi ciśnienie, większosć osób, które z były z mamą na sali znosiły to wszystko nawet dobrze, jedne miały apetyt inne nie, jedne piły wodę, inne coca colę, będzie dobrze, grunt to pozytywne myslenie, pozdrawiam gorąco
    Ania
  • 12 lat temu
    kasiorek

napewno ktos tu jeszcze zajrzy :) ja nie mialam chemi wiec niestety ale Ci nie pomoge
  • czy ktoś tu dziś jeszcze zaglądnie?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat