Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    lilith.p trzymam mocno kciuki za kwalifikacje
  • 12 lat temu
    Witajcie

moniarak napisz cos wiecej dlaczego leki przeciw bolowe mama stosuje???Jakie sa decyzje podjete w sprawie dalszego leczenia mamy ?? A ty jak sie czujesz ?? POZDRAWIAM

lilith.p ja bylam 7 miesiecy temu u dr Jastrzebskiego przed operacja chcialam skonsultowac to z innym lekarzem i mysle ,ze gdyby ta operacja bylaby szybciej to bym sie zdecydowala tam na zabieg a pojechalam tez dlatego ,ze ordynator w Olsztynie nie chcial sie podjac operacji ,ale za dlugo trzeba bylo czekac i moja onkolog stwierdzila ,ze nie mozemy czekac ,zeby to raczysko sie nie rozwinelo .POZDRAWIAM

Krystyna57 buziaki
  • moniaRak napisz proszę czy podjęto jakies leczenie ,jeżeli ten guz jest nieoperowalny co zamiezają lekarze czy zostawili to samemu sobie?
  • Witajcie miło was czytac moniaRak nie wiem jakie plastry mama używa bo są o slabszym działaniu i mocniejszym wiem bo moja szwagierka je uzywała jak bóle się nasilały to lekarz przepisywał te silniejsze , to są plastry z morfina? one mają takie dziłanie ze stopniowo uwalniają lek przeciw bólowy a cz pozatym moze dodatkowo cos wziąsc to nie wiem.Pozdrawiam serdecznie niechaj matuchna nad wami czówa i ulży w cierpieniu.lilith.p super ze macie przyznany kredyt cos się dzieje i z leczeniem mamy też sie wyjasni i będzie dobrze mamę pozdrawiam a tobie przesyłam duze Buziaki.Szymczakanna napisz proszę ile szklanek cherbaty z pokrzywy wypijasz dziennie?Jasia11 pozdrowionka .IZUNIA jakoś cię ostatnio nie widac co nowego u ciebie?Ynka chemia pewno leci trzymaj się.Pozdrawiam wszystkich głowy do góry.
  • 12 lat temu
    Witajcie.Napiszcie mi proszę jakie zażywacie leki przeciw bólowe?
    Mama poprosiła teraz o plajstry,(przykleja się jeden na 3 dni)mówi ,że plajstr nie działa,że gorzej się czuje,chciała wziąc tabletkę,ale nie wiem czy można tak razem.
  • 12 lat temu
    Może też brakować witamin, szczególnie C i D. U mnie niestety jest taki urok, że szybko robią mi się siniaki.
    Może warto byłoby powtórzyć morfologię?

Poza tym... mocne uderzenie zawsze powoduje siniaki. A jeśli jest Pani po chemioterapii, to naczynia krwionośne już nie są takie mocne, jak kiedyś...
  • nie robiłam dawno,kiedyś było dobrze
  • gdyby to był żółty to od kurkumy,a fioletowy to ??????????
  • 12 lat temu
    kuka37,

Jak wygląda u Pani sprawa ilości płytek krwi?
  • dziewczyny co to może byc,jak się gdzieś porządnie uderzę to wychodzą mi fioletowe siniaki,nigdy tego nie miałam,troche mnie martwi

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat