Andzela po raz... śmigaj prywatnie do dobrego ginekologa onkologa ,niech zerknie.
Czytałam i słyszałam że u młodych kobiet mamografia może nie wyjść dokładnie lub nie uchwycić zmian, ponieważ znajdują się w piersi listwy mleczne które mogą coś przesłonić. Ja usg miałam już robione. Byłam u chirurga który zajmuje się chorobami sutka. To on właśnie nie ma pewności co to za zmiany są w tej piersi. Podejrzewa że to gruczolakowłókniaki które są zmianami łagodny . Jednak nie jest pewny więc skierował mnie na mamografię :). Dzwoniłam do poradni onkologicznej i chciałam umówić się na wizytę prywatnie. Pani doktor jest na urlopie. A pani przez telefon powiedziała mi że nie ma to sensu bo do onkologa chodzi się z postawiona diagnozą.
Zrobic ca 125 i jakie jeszcze ? :). Dziękuję Wam za rady dziewczyny 😗
Andzela, co do piersi to biopsja przede wszystkim, to jest bardziej miarodajne od markerów i usg czy mammografii, w naszym wieku raczej jednak usg, ale przede wszystkim pierwsze co, to biopsja. Co do zmiany na jajniku to sama wiesz, bo już przez to przechodziłaś, markery mogą być wskazówką, ale dopóki nie ma badania histo, to nic nie jest wiadomo tak naprawdę. Trzymaj się kochana dzielnie i bądź dobrej myśli 3
No właśnie też mnie to zdziwiło że po usg nie zlecił biopsji tylko mamografię. Jutro zrobię te badania no i zobaczę co dalej. Jak tylko będę coś wiedzieć to dam znać . Miłego dzionka Wam życzę.
Dziewczyny wybrałam wyniki :). Markery w normie ca125 wynosi 9,2 a AFP 1. CRP jest podniesione bo wynosi 13. Czyli mogę spokojnie czekać na wizytę 21 ? :)
wydaje mi sie ze tak
melduje ze w usg jamy brzusznej i miednicy mniejszek ok:)