Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Sorry, chodze bez peruki od czerwca!
  • 12 lat temu
    Makro, alez my mamy podobnie!
    Ja tez w marcu dostalam na urodziny ostatnia chemie
    tyle zem ciut starsza, 46
    i chodze bez peruki od lipca, nie dalam rady jej dluzej noasic
    bardzo cie serdecznie pozdrawiam
  • Kuka zrob Sobie prześwietlenie boczne klatki piersiowej wtedy sie wyjaśni.U mnie ta poglebiona Kyfoza dopiero wyszła na przeswietleniu bocznym.Te zgrubienia tez pokażą dobry obraz pluc.Mnie onkolog mówil ,że zawsze powinno sie robic rtg.płuc zwykle i boczne.
  • Kom. mi wysiadł a teraz nie moglam sie zalogowac przez 2 dni.Pozdrawiam wszystkie Syrenki.Bardzo mi sie ta nazwa podoba.Raczek napisalam do Ciebie meila ,to masz juz mojego.
  • Witajcie dziewczyny serdecznie trochę żescie mnie uspokoiły te 3 tygodnie odroczenia od chemi to nic jak czytam że u was było nawet dłużej .Aldi36 100 lat w zdrowiu .Elbe super że piszesz o swojej mamie to bardzo optymistyczne co piszesz twoja mama walczy już tyle lat więc się da ,bardzo was podziwiam obie jesteście wielkie życzę wytrwałosci i takiego optymizmu jaki macie niechaj NAJSWIĘTRZA PANIENKA wam błogoslawi.SZymczakanna jak po chemi? pozdrawiam.Kalinko kochana nie obwiniaj się nie cofniesz czasu ja chodziłam do ginekologa co 3 msc byłam pod kątrolą bo byłam w grupie ryzyka bo moja mama zmarła na raka piersi więc miałam wszystko pod kontrolą i mimo tego zachorowałam na raka.W czerwcu 2010 miałam robione USG dopochwowe a za miesiąc był guz 8 cm też byłam wsciekła na lekarza nawet go spytałam czy miesiąc temu tego nie widział nic nie odpowiedział.Nawet mi doradzano żebym go skarżyła ale stwierdziłam że zdrowia mi nie wróci a całe siły skieruję na leczenie .Nic ci nie da zadręczanie się będzie cię to zdzerało od srodka ,spróbuj swoje siły skierowac na walkę z chorobą mamy zobaczysz pomału wszystko się ułoży życze wiary i wytrwałosci ,pozdrawiam głowa do góry
  • 12 lat temu
    Aldi36 wszystkiego najlepszego w dniu urodzin.

Dziewczyny doradzcie co robić ,mama jest całkowicie załamana.Dziś zaszłam do niej,cała roztrzęsiona była ,wodą zlana.Mówiła że pomimo zażycia leków nie spała całą noc.Ja nie widzę w ogóle światełka w tunelu.A mama jeszcze nie wie o raku a juz jest w takim stanie.Obwiniam się ze nie poszłam z mamą do lekarza ,że nie pomyślałam o tym ginekologu.Mama do wszystkich lekarzy chodziła tylko nie do ginekologa.Myslę że zawsze będę zyła ze świadomością ze gdzieś zawiodłam mamę i nie wiem czy kiedykolwiek sobie z tym poradzę.
  • 12 lat temu
    Aldi 36
    wszystkiego naj, naj, zdrowka i wszystkiego czego sobie życzysz!
    Kasiorek spotkanie w realu jak najbardziej, nawet mieszkamy nie tak daleko od siebie bo ja Hallera.
    Pozdrawiam wszystkie Syrenki przy porannej kawce.
  • aldi 36

Wszystkiego najlepszego , zdrówka przede wszystkim , wytrwałości i jak najdłuższych okresów remisji w chorobie
    a także samych słonecznych dni , świergotu ptaków i spokoju duszy
    Serdeczne BUZIOLE
  • Cześc Aldi, myślałam o Tobie jakoś tak no i się odezwałaś:))) A z okazji urodzin Tobie wszystkiego naj !!! lepszego i oczywiście samego zdrowia.
    Ja w tym roku, dzień po urodzinach dostałam 3 chemię i też skończyłam 42 latka))))))
  • 12 lat temu
    Witam dziś moje 42 urodziny w zeszłym roku na urodziny dostałam trzecią chemię i mój świat legł w gruzach ,dziś wszystko jest ok włosy urosły i spełniam marzenia, pozdrawiam wszystkie Syrenki i życzę wam szybkiego powrotu do zdrowia .Kalinko na moim oddziale też były starsze pacjentki nawet starsze od twojej mamy i walczyły dzielnie nie wolno się poddawać z tym wrogiem można wygrać !!!!!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat