Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • MIĘSO DLA GRUPY O JEST LEKARSTWEM
  • jak się okaże że wiekszos albo wszystkie mamy grupę A to myślę że coś trzeba zrobic,bo coś w tym może byc.ja zaciekawiłam się tą dietą,ponieważ zbieg okoliczności.zawsze jem arbuzy,kocham arbuzy,ale po nich się fatalnie ciężko czuję,brzuch na pół metra do przodu i cierpię a tu wyczytałam że melon i arbuz są słabo trawione dla grupy A.NARAZIĘ NIC NIE MÓWIĘ ZOBACZYMY JAK INNE LASKI
  • no to już jesteśmy w trójkę,ciekawa jak inne dziewczyny
  • 12 lat temu
    Ja też mam grupę A i raka jajnika, a moja mama 0.
    Piszą też, że na raka zapadają osoby mięsożerne, a my nie przepadamy za mięsem. A rodzina męża jest baaardzo mięsożerna, a nikt tam raka nie ma.
    A ja uważam, że na raka zapadają osoby wrażliwe. Hetery i zołzy raka nie mają. Zauważyłyście?
  • 12 lat temu
    kuka, ja mam grupe krwi A i raka piersi
    ale moja mama miala AB i raka pecherza
  • witam wszystkie syreny ,jak wiadomo jestem osobą dietową,czytam o różnychi zawsze coś wprowadzam do swojej kuchni,ostatnio czytam o diecie zgodnej z grupa krwi i widzę że nie jest co całkiem głupie,pisza tam że grupa krwi A jest bardzo narażona na nowotwora i ja mam tą grupę krwii,dziewczyny które z was mają inna ,to prosze napiszcie,ciekawa jestem jak to jest w życiu
  • 12 lat temu
    Dziń Dobry witam wszystkie Syrenki, sobota w domu robota, nie ma czasu na kompa. Ja teraz biorę jakieś suplementy i idę dopiero po zakupy. Do tej pory sprzątanie. Jestem 2 miesiące po operacji puchnie mi lewa noga, czy ktoś tak miał????? I co robić????? Nie martwcie się dziewcznki, Jasia wraca niedługo i rozrusza towarzystwo. Pozdrawiam miłego dnia.
  • 12 lat temu
    Witam!
    Pusto i glucho cos tu dzisiaj. Ja dopiero pije poranna kawke. Bylam wczoraj na babskim spotkaniu i pilam naleweczki roboty meza przyjaciolki, pyszne!, i oczywiscie wszystko dla "zdrowotnosci".
    Pozdrawiam, milego dnia.
  • Cześć, OOOOOOOOOO! A co tu taka cisza?
    No w takim razie ja też spadam, Buziaki:))))
  • 12 lat temu
    Kalino, nie obwiniaj się. Moja mama pół życia spędziła na onkologii, to jej drugi dom, miliony badań, a nikt nie uchwycił raka we wczesnej fazie.W listopadzie 2010 usg nic nie wykazało, a w marcu 2011 ogromne wodobrzusze i III c i, jak pisałam, po laparoskopii nic już nie chcieli robić. Jak pewnie już wiesz, rak jajnika nie daje żadnych objawów, a już na pewno nie ginekologiczne. Mój nowotwór wykryty wcześniej, ale zupełnie przez przypadek, poszłam na badania profilaktyczne, tak sobie, bo miałam wolne, a jestem obciążona genetycznie. A wtedy były takie zaspy, nie było gdzie samochodu zaparkować, miałam odpuścić.... To cud, że wtedy poszłam na to badanie.
    Ale to mama mnie podtrzymuje na duchu, bo ja to jestem pesymistką, a mama nie dopuszcza myśli, że może umrzeć, ma być dobrze i tyle. Ona nawet nie wie, że było z nią tak kiepsko. Więc może to jest sposób? Ja to za dużo się naczytałam w internecie, a onkolog mówił na pierwszej wizycie : "Nie czytać w internecie", ale ja już byłam po tej lekturze:) Teraz też mnie czasem korci... no i potem nie śpię. Więc odradzam !

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat