Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Dziewczyny czy jest któraś z was z południa Polski.Z okolic Tarnowa.Jak trochę poczytałam to bardziej jesteście z północnej i środkowej polski.Chyba że się mylę.A teraz biegnę do kościólka i do szpitala.Mama dziś wychodzi do domu.
-
Elbe
Mam prośbę.Czy twoja mama mogłaby podać numer telefonu to moja miałaby bratnią duszę i zadzwoniła by do niej.Moja mama jeszcze nie wie a już jest podłamana a w twojej tyle optymizmu to by moją mame trochę podbudowała.Podziwiam twoją mame za tyle lat walki z tą chorobą.Skąd jesteście?Podaje e-mail. kalina_44@o2.pl
Dziewczyny czy korzystałyscie na oddziale onkologiczym z porad psychologa.?Myślę ze moja mama będzie potrzebowac i ja również.Ja na dziś nie jestem wstanie nic zrobic w domu .Zyję tylko kosciołem i szpitalem i czekam na jakiś cud.Gdyby nie tabletki uspakajajace to wylądowałabym w psychiatryku.
Czy przed chorobą byłyscie słabe,bo mama tak,a ja myslałam że od serca i ciągle ją do kardiologa wysyłałam a o gin. nie pomyślałam.Czy wierzycie w przeznaczenie,.ze co kogo ma spotkać to go spotka i nieraz się ma taką mgłe na oczach ze człowiek idzie w każdym kierunku tylko nie w tym dobrym.
Moja mama ma brązowe oczy ,grupę krwi B i ma raka.Uważam że raka krwi mają ludzie wrazliwi,środowisko,ciągły stres a i geny.
Izka a ile lat ma twoja mama?
Pozdrawiam was wszystkie.
-
Ja jeszcze o wrażliwości.
Ponieważ jestem genetycznie obciążona, moje rodzeństwo rodzone i cioteczne też, a wiemy to od 12 lat, przeprowadzano na nas różne eksperymenty. A oprócz tego wypełniałam różne ankiety i było tam również pytanie o to duszenie w sobie emocji. Ja tak mam. A mój mąż, jak jest wkurzony, to kopnie sobie fotel albo albo walnie w ścianę i emocje opadają. A ja kiszę w sobie, myślę, nie śpię...
-
czesc! dawno nie pisalam ale mysle ze jeszcze mnie pamietacie:). jutro odbieram mamie po 2 chemii i dowiemy sie czy markery spadly, mam nadzieje bo wodobrzusze zniknelo a mama jest w miare silna. Kalino, moja babcia dostala chemie w wieku 73 lat, walczyla 2,5 roku. ten nowotwor jest nie do uchwycenia we wczesnym stadium, chyba ze przez przypadek. mama regularnie chodzila do ginekologa. w dniu, w ktorym poszla do rodzinnego lekarza, ze od kilku dni ma wzdecia, pełność w brzuchu( wodobrzusze), wyslal ja jeszcze raz w tym samym dniu do ginekologa. badal ja godzine, dopochwowe usg dwukrotne i nic!!!! kompletnie zadnego guza!!!dopiero operacja zwiadowcza uchwycila ze to drobnoguzkowy rozsiew najpraqwdopodobniej z jajnika i mogl byc niewidoczny na usg. aha, mam pytanie, czy ktoras z was jest obciazona genem NOD1?bo mama ma mutacje w tym genie. aha mama tez ma grupe krwi A RH+.
-
Jak zmienilam szpital to dr.się ucieszyla ,że mają rzadki przypadek bo na 100procent raka narządów rodnych tylko 5 procent to rak jajowodu.Powiedziała również ,że jest trudniejszy do leczenia.Tak mnie pocieszyła.
-
Ale ja mialam raka jajowodu ,który jest leczony jak rak jajnika.
-
Ostatnia chemię wziełam 2 maja 2011r.
-
-
ania kiedy skończyłaś chemię
-
kuka masz racje zdrowe i wesołe to najwazniejsze.