Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • izunia ty zapisałaś się do akademii walki z rakiem w gdańsku.bo ja tam już dwa lata sie wybieram i nie moge dojechac.byłaś może na jakimś spotkaniu ogólnym w większym towarzystwie
  • 12 lat temu
    Nowenna Pompejańska trwa 54 dni. Każdego dnia odmawiamy trzy części Różańca Świętego (radosną, bolesną i chwalebną). Jeśli ktoś chce, może odmawiać czwartą część z Tajemnicami Światła. Przed rozpoczęciem każdej z wszystkich trzech części różańca, wymieniamy najpierw intencję (tylko jedną), a następnie mówimy:

Ten Różaniec odmawiam na Twoją cześć, Królowo Różańca Świętego.

Przez 27 dni odmawiamy część błagalną nowenny Pompejańskiej i codziennie, po ukończeniu każdej części różańca, odmawiamy następującą modlitwę:

Pomnij o miłosierna Panno Różańcowa z Pompejów, jako nigdy jeszcze nie słyszano, aby ktokolwiek z czcicieli Twoich, z Różańcem Twoim, pomocy Twojej wzywający, miał być przez Ciebie opuszczony. Ach, nie gardź prośbą moją, o Matko Słowa Przedwiecznego, ale przez święty Twój różaniec i?przez upodobanie, jakie okazujesz dla Twojej świątyni w Pompejach wysłuchaj mnie dobrotliwie. Amen.

Przez pozostałe 27 dni odmawiamy część dziękczynną nowenny Pompejańskiej i codziennie, po ukończeniu każdej z trzech części różańca, odmawiamy następującą modlitwę:

Cóż Ci dać mogę, o Królowo pełna miłości? Moje całe życie poświęcam Tobie. Ile mi sił starczy, będę rozszerzać cześć Twoją, o Dziewico Różańca Świętego z Pompejów, bo gdy Twojej pomocy wezwałem, nawiedziła mnie łaska Boża. Wszędzie będę opowiadać o miłosierdziu, które mi wyświadczyłaś. O ile zdołam będę rozszerzać nabożeństwo do Różańca Świętego, wszystkim głosić będę, jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną, aby i niegodni, tak jak i ja, grzesznicy, z zaufaniem do Ciebie się udawali. O, gdyby cały świat wiedział jak jesteś dobra, jaką masz litość nad cierpiącymi, wszystkie stworzenia uciekałyby się do Ciebie. Amen.

Niezależnie od modlitw końcowych, każdą z trzech części różańca kończymy po jej odmówieniu trzykrotnym westchnieniem do Matki Bożej:

Królowo Różańca Świętego, módl się za nami!
  • 12 lat temu
    Izunia,
    a jaka homeopatia na menopauzę?
    Zanim zachorowałam, a ginekolog wiedział,że ja HTZ nie mogę z racji BRCA1, to mówił o fitohormonach. Nie wiem, czy to aktualne po nowotworze?
  • 12 lat temu
    Ja mam jutro 20-lecie małżeństwa. Jak było daleko, to miała być romantyczna podróż i upojna noc w płatach róży:)
    A teraz to ani noc,ani upojna. Z wiadomych przyczyn wszystko trzeba odłożyć. Ale dlatego pytałam lekarza o tę podróż. Powiedział ,że owszem , ale nie do Afryki ani wędrówki po Puszczy Amazońskiej. Trzeba zachować rozsądek, No i unikać słońca. To w październiku będzie już mniejsze.

No i mam takie pytanie - a jak to jest na lotnisku, przejdę przez bramki bez fryzury, którą mam w dokumencie? A jak peruka, to się nie wyda? Może ktoś ma taką wiedzę? Ja peruki nawet nie mam, chodzę w turbanach, nieświadomi myślą,że taka ekscentryczna jestem:)
  • ja tylko apeluje czy ktoś stosuje cos czy nie,kazdy ma wybór,ale zieloną hebatę pijcie.szczególnie dla grupy krwi a jest lekarstwem i kawa też jest wskazana.ale najlepsz fusiasta i 100% arabika.w ikea jest dobra.ja kawę zaparzam,przez wkłady od expresu
  • izunia dziekuje za te inromacje od dietetyczki ,jak wiesz coś jeszcze to napisz będę wdzieczna
  • Ynka ja te mdłości to skutek zniszczenia błony sluzowej po chemii.Jestem 16 miesięcy po chemii.Pod koniec miesiąca ide na prywatną wizytę do lekarza do którego zostałam skierowanie z instytutu hematologii.A na zapisy to do niego w styczniu w CO .Tyle czasu i tylu lekarzy i nie mogą zdiagnozować czego mój żołądek nie przyswaja.Jasiu przy Nowennie jeszcze odmawiać różaniec ,Napisałaś że po 27 dniach dochodzą inne modlitwy to znaczy te które odmawialiśmy w pierwszej częśći .Przy drugiej tajemnicy dziękczynnej to mówimy intencję czy tylko zaczynamy ten Różaniec odmawiam ,,,,,,,,Bo nie mogę sie tam doczytać.Muszę trochę odczekać bo najlepiej mi sie modli rano.Wierzę ,że Mateczka dopomoże i mdłości miną.BUZIACZKI.
  • 12 lat temu
    Aniu57 tak jak pisze ynka trzy tajemnice znajdz strone bo do tego jest modlitwa na 27 dni i po 27 dniach jest ciezko bo do tego dochodza inne modlitwy ale jaka radosc na koniec .Ale czlowiek wpada w taki rytm ,ze po nowennie jedna czy dwie tajemnice to pikus Aniu zycze zeby te mdlosci sobie poszly .To jest piekne zyj tak ,zeby nikt po tobie nie plakal Usciski

yneczko witaj koniecznie napisz co sie wydarzylo podczas odmawiania Nowenny .Kochana a ta chemioa w tabletkach to co to jest ?????????Piszesz o tych kobietkach jak bylam tewraz na komisji to p doktor mowila ,ze przebywa w osrodkach paliatywnych nie wiem czy dobrze napisalam ale chodzi o to ,ze juz tyle ludzi widziala mozna powiedziec nad grobem ktorzy z tego wyszli BUZIACZKI

To jest prosty o podstawowy wybor zyciowy ,czy bedziemy zajeci zyciem ,czy bedziemy zajeci umieraniem

• 12 lat temu
    WITAM!Ja na suchą skórę mam jeden sposób...wchodzę pod prysznic ze zwykłą oliwką dla dzieci i myję się jak mydłem(oczywiście mydła też używam ale wcześniej)i spłukuję ciepłą wodą.Skóra jak u niemowlaka.Pozdrawiam.
  • Witajcie kochane syrenki troche mnie nie było bo zawsze gdzies biegałam ale byłam z wami i czytałam forum .Też jest mi smutno jak czyta się że znowu któras z nas musi walczyc i tak jak piszecie nie ma reguły jedne cos stosuja inne nic nie biorą zyja normalnie ja uwazam że każdy organizm inaczej sobie radzi z coroba to jest tak jak z psychika.Ms-p bądz dzielna nie poddawaj sie dasz radę DOBRE ANIOŁY BĘDĄ CZÓWAŁY .ynka i Ania57 przykro mi że tak zle się czujecie przesyłam duze BUZIAKI bądzcie dobrej myśli kiedys musi to minac.A ja mam pytanie może któras z was ma na to jakis sposób nie mogę sobie poradzic z suchą skóra juz nie wiem co mam stosowac? bo te wszystkie balsamy pomagają na chwile .Pozdrawiam wszystkich ci co dawno nie pisali odezwijcie się co u was nowego

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat