Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Witam dziewczyny. Sezon przeziębieniowy otwarty, mój synek też kicha , gdy mnie zaczęło coś brać zażyłam dużą dawkę witaminy C t.j 1000 do tego ecomer i jakoś się trzymam.
    Ktoś pisał o zmianach na płucach, ja taką zmianę mam od początku choroby, jest cały czas o takich samych wymiarach na TK opisywali to jako susp. a na PET-cie nie zaświeciła. W młodości chorowałam na płuca i podejrzewam że to pozostałość.
    olka 75 w tym co piszesz jest sporo prawdy, gdyby przeprowadzić ankietę to dużo pacjentek onkologicznych z rakiem jajnika leczyło się w kierunku niepłodności, miało problemy z zajściem w ciążę.
    Jasiu kochana spróbuj z wit. C , miód, czosnek i syrop domowy z cebuli, sok z malin bo nalewka jeszcze nie doszła.Pozdrawiam wszystkie Syreniki i życzę miłego dnia.
  • 12 lat temu
    Witaj Jasiu ja równiez walcze z małym przeziębieniem i opryszczką wargową przez którą nie zrobili mi laparoskopi torbieli którą mi znalezli na jajniku prawdopodobnie endometrialnej, łykam rózne witaminki jem cytrusy kiwi, grejfruty czosnek i musi minąć mama biega jak szalona to teraz mnie dopada, nie doszłam jeszcze do siebie po chorobie mamy i dlatego nakręcam się jak szalona że pewnie ja też mam raka powinnam się wybrac do psychologa bo juz sama tego nie ogarniam
    ściskam wszystkie mocniutko i miłego dnia
  • 12 lat temu
    Witam z ranka przy kawce kochane podpowiedzcie jak szybko mozna wyjsc z przeziebienia -jakies rady???????????
  • 12 lat temu
    Dzięki dziewczyny za rady. Raczek ja mam 37 lat czyli prawie tyle samo co Ty mialas jak się zaczęło tak?jeżeli u Ciebie teraz chemia nie zadziałała skutecznie,to może dla lepszej oceny sytuacji powinnaś zrobić pet?
    Izunia a zeby Dudziak osobiście operował to trzeba było z Twojej strony jakiegos zachodu,czy normalnie,bez łaski on sam od siebie wpisał Cię na swoją listę?A po drugie,nie wiem moze takie nie na miejscu pytanie,bo jak masz dziecko to nic nie jest ważniejsze ale powiedz czy nikt nigdy Ci nie sugerował,że może przez stymulację hormonalną do in vitro ten rak?Ja po dyskusji z moim ginekologiem odpusciłam sobie stymulacje:(
  • do Elbe

Dlaczego onkolog wysłał Cię do ginekologa

Wiadomo,ze każda ma swojego ginekologa , który prowadzi bieżące sprawy , ale ja odkąd mam sprawy onkologiczne czyli od 17 lat chodzę co parę miesięcy na kontrole na Onkologię , jestem pod ich stałym nadzorem
  • 12 lat temu
    Kochane moje witam serdecznie i pozdrawiam . Wzielo mnie przeziebienie o Boziulku jak ja sie kiepsko czuje ,ale sie przeziebilam malinki ida w ruch goraca kapiel w soli morskiej garaca zupka i do lozeczka bo jutro znowu na swoje podworko .Jakis chlop by sie przydal bo moj wyjechal O rety jak ja grzesze to chyba silna goraczka dopiero wrocilam z kosciola a tu takie rzeczy opowiadam

Mikra to zaszalalas z tym fryzjerem ;)
    A co do strachu ,myslenia to trzeba odpedzac zle mysli bo sami na siebie szykujemy bata jesli bedziemy mysleli pozytywnie to wszystko co pozytywne bedziemy do siebie przyciagac to jest trudne ,ale do zrealizowania malymi krokami powtarzac az same w to uwierzymy
    Zycze blogoslawionej nocy
  • 12 lat temu
    Bylam dzisaj u fryzjera, zaplacilam cale 20zl., sa plusy naszej chemii, tani fryzjer:)
  • 12 lat temu
    Elbe,
    Ciesz sie koncem leczenia, mnie tez operowal moj ginekolog, ale ostatnio chodze do ginekologa onkologa- a jego lyse miejsca "tu i owdzie" nie dziwia:)
    Juz zaczynam myslec co spakowac na te Mazury, napewno kalosze i ciepla kurtke, zawsze mam problem co mam ze soba wziac- najlepiej cala szafe:)
    Pozdrawiam serdecznie.
  • elbe pij zielona herbate liściasta to ci spadnie
  • 12 lat temu
    Jakieś kongo z tym forum, ja też wczoraj nie mogłam wejść. Przeciążenie? Tyle osób czyta?

Byłam dziś na kontroli 3 tygodnie po chemii, lekarz powiedział,że leczenie zakończone i dał skierowanie do ginekologa. No i mam problem, ja od 20 lat chodzę do swojego spoza onkologii, on tez mnie operował, bo na onko dawali terminy 3 miesięczne. No i teraz taka łysa tu i ówdzie mam pokazywać swoje wdzięki obcemu????

A marker mam 18, po operacji 25. To tylko o 7 spadł po pół roku leczenia?? Chemia nie działa na mnie albo taki mój urok, więc chemia była niepotrzebna??
    Lekarz mówi, że ok, mnie to nie przekonało:( I znowu łażenie po lekarzach.

Micra, zazdroszczę Mazur. My jeździmy do Kretowin koło Olsztyna, jest bosko......... Ale w minione lato nie, wiadomo, tylko kilka dni w górach, tyż piknie. Życzę przyjemnych wrażeń.

W Kielcach słoneczko od południa. Może by jakieś okno umyć:)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat