Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • elbe ja uważam podobnie jak Ty nie mam zamiaru zapomniec o chorobię i bardzo chciałabym wspierac inne babeczki ,ale to jak wszystko w zyciu nie jest łatwe.I czym więcej się zastanawiam nad tym wszystkim to prawdą jest ,że człowiek musi sobie pomóc sam,jak sobie wszystko ułoży tak będzie,psyCholog w szpitalu jak ryczałam i przesadzałam,powiedział mi krótko.jak sobie pani nie poukłada tego sama,to proszę iś do psychiatry.mąż dożucił,że choroba nie wybiera,ale jak zwariuje to mnie odda do zakładu,musiałam odpuścic i żyC normalnie.cZASAMI JEST MI GŁUPIO ZE TAK PRZESADZAŁAM,ALE TRUDNO,NIECH WSZYSCY WIEDZĄ.
  • 12 lat temu
    No i to jest tak, że na osteoporozę trzeba się wygrzewać na słonku celem wytworzenia wit. D3, a na raka nie i konflikt interesów.:(
    Rzeczywiście trzeba , jak pisze raczek, brać wapno z wit D3, ja zażywam Witrum calcium.

Też jestem ciekawa, co z tymi osobami,które pisały na początku tego forum, ale tak to jest, że kto wyjdzie z tej choroby, to chce wrócić do normalności i zapomnieć o tym "incydencie".
    Ja odwrotnie, mam taka wiedzę,że chce się z nią podzielić, może się komuś przyda. Miałam w ogóle nie zabierać tu głosu, ale tak właśnie pomyślałam, że może komuś pomogę czy coś podpowiem.

Kwiatki przesadziłam, ale tak się zmęczyłam, że aż nie mogłam obrączki zdjąć z palca, widać mi ręce spuchły. Taką mam kondycję:(:(
  • Do Mikry43
    Skierowanie na badanie osteoporozy powinien chyba dać lekarz pierwszego kontaktu , ja dawno temu miałam zrobione na Onkologii , chirurg onkolog mi dał skierowanie
    Też powinnam zrobić ale na razie muszę w pierwszej kolejności zrobić gastroskopię , przy krótkim uśpieniu , odplatnie kosztuje 350 zł Ja inaczej nie zrobię , bo wyciagam sobie rurę z gardła
    Muszę sprawdzić stan śluzówki po tych ostatnich chemiach .
    Badanie na osteoporozę czyli Densytometria nie wymaga ze strony pacjenta żadnego szczególnego przygotowania. W zależności od poddawanej badaniu części ciała pacjent siedzi lub leży. Klasycznie ocenie poddaje się bliższy odcinek kości udowej (w okolicy biodra), odcinek lędźwiowy kręgosłupa i/lub kości przedramienia. U dzieci, a w szczególnych przypadkach także i u dorosłych wykonuje się badanie całego szkieletu.
    Podobno najlepiej robić z odcinka kręgosłupa , bo najdokladniej to badanie wychodzi
    Na kości popijać wapno z ostryg w tabletkach łącznie z witaminą D3 , bo się lepiej wchłania

• 12 lat temu
    Osteoporozą zajmuje się reumatolog.
    Ja leczę się od wielu lat, to skutek sterydów, które brałam po ciężkim porodzie 19 lat temu. Teraz to nie wiem, czy mam jakieś kości po tych chemiach. Mojej mamie wyszło 50 %

U nas są takie czasem akcje w przychodniach-badania gęstości kości, jeździ też czasem taki osteobus, gdzie można się zbadać, może u was też. Najlepiej robić z szyjki udowej, bo ze stopy może być niewiarygodne, jeśli ktoś ma ostrogi. Prywatne badanie to koszt ok.50 zł. I leczenie jest kosztowne oczywiście, ale też są takie akcje, że np. apteki jednej sieci mają promocje i zamiast 150 ( za jedną tabletkę! to dawka miesięczna, która się uwalnia przez miesiąc) jest 50, więc do przeżycia.

Moją osteoporozę stwierdził stomatolog, on zalecił mi takie badanie, bo ciągle leczył te same zęby, a plomby się nie trzymały, bo ząb się robi chropowaty i plomba odstaje. Ja za zęby zbudowałabym dom!
    Nikt , kto zlecał sterydy, nie uświadomił mnie,jakie są skutki.

Wieczorami jest problem z wejściem na to forum, to chyba jednak przeciążenie serwerów.
    Pozdrawiam i biorę się za robotę - dziś przesadzam kwiatki, taki mam plan:)
  • 12 lat temu
    Witam Was Dziewczyny.
    Kuka, ze sztywnymi palcami idz do neurologa. Podejrzewam ze to neuropatia bardzo czesta dolegliwosc po naszej chemii. Ja mialam bardzo silne objawy sztywnosc, mrowienie, a nawet bol. Biore od ponad trzech moesiecy Efactin75, i sa rezultaty. Jesli to neuropatia, to jak to w neurologicznych schorzeniach na efekty trzeba troche poczekac.
    Moj ginekolog onkolog, powiedzial zadnych hormonow! Rak jajnika jest nowotworem hormonalnym, nawet tabletki z soja na menopauze mi odradzil. Biore bellergot na wyciszenie i naprawde prawie sie nie poce, spie spokojnie, nie mam zadnych objawow. A byl czas ze bylam cala "roztelepotana". Jedyny minus tego wszystkiego, to ostatnio pomalu wracam do wagi i widze ze sie bardzo zestarzalam. Coz lepsze to niz......
    Tez mysle o badaniu pod katem osteoporozy, ale gdzie isc nie wiem.
    Pozdrawiam.

• olka75 jeżeli chodzi o tą stymulację to opiszę mój przypadek.Kiedyś się odchudzałam,nie mocno,ale doprowadziłam że okres mi zanikł.Wystraszona poszłam do ginekologa dał mi tabletki,po których prócz włosów na rękach nic więcej nie było.zaczęłm chodzi na akupunkturę ,akupresurę,w domu sama też masowałam punkty na nogach i pomału po mału okres wrócił,urodziłam dziecko i wszystko było ok.po jakimś czasie 8 lat zapragnęłam drugiego dziecka i tu zonk,nie mogłam zajś,chodziłam znowu do chinki na akupunkturę,ale nic,więc się poddałam,specjalnie mi nie zależało jedno wiek.drugie mam syna,jak nie to nie.Az tu pewnego razu okazuje się ze będę mamą.Wszysko ok,w 38 tygodniu okazało sie że mam jeszcze guza.po cesarce okazało się że to nowotwór.Do czego zmieżam,wydaje mi się ze ten stwór jest od stymulacji,gdzieś wyczytałam,że tak może byc,teraz wszyskie chinki i mongołki omijam łukiem,
  • witam z rana
    mam pytanie jaki lekarz daje skierowanie na badanie w kierunku ostoporozy i do jakiego lekarza iśc z tymi sztywnymi palcami.to były dwa pytania.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat