Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Nigdy nie brałam hormonów, były zabronione dla nosicielek BRCA 1.

W książce "Triumf życia" wyczytałam, że rak to skutek:
    - ogromnego stresu, który miał miejsce od 6 do 18 miesięcy przed diagnozą
    - niezałatwionych spraw sprzed lat
    - ucieczka od innego problemu, który w obliczu raka staje się mniej ważny

Może to sugestia, ale u mnie by się to zgadzało. Tamten rok był koszmarny, tyle roboty, że czasem dopiero
    wieczorem przypominałam sobie , że mama w szpitalu, a jej nie odwiedziłam. Wszystko biegiem, nerwówka, serce mi się tłukło, bałam się, że będę miała zawał....
    Poza tym na wiosnę były zwolnienia z pracy, ponieważ zachorowałam, ominęły mnie. Może po to był ten rak??
  • 12 lat temu
    Jasiu* zdrowiej kochana:)))
  • 12 lat temu
    hej Syrenki:)))
    Jakieś licho ostatnio z tym forum, nie wiem co się dzieje? Udało mi się dostać więc na chwilkę wpadam bo mam zajęcie na razie z maluszkiem)))
    Tak czytam i ja nie brałam żadnych tabletek anty itp, ale 2 lta temu miałam problem kręgosłupem jak kiedyś pisałam miałam robiony rezonans i wyszłą mi przepuklina międzykręgowa L5S1. Chcieli mnie wysłać n operację ale udało mi się uniknąć. Do czego zmierzam, chodziłam na masaże do mongołki i przepuklina się wchłoneła, robiłam potem jeszcze raz rezonans i lekarz był zdziwiony wynikiem. Tak sobie myślę że wtedy jak bym coś miała na jajniku to by wykryto i opisano jakąś zmianę mam nadzieję. Chodzi mi o to że jeśli nie było to może jednak te masaże spowodowały stymulację czegoś na jajnikkach. Na jedno pomogło na drugie zaszkodziło.
    No i jeszcze tak sobie myślę o tych zmianach klimatu. Dziewczyny np Ania była jakoś w kwietniu gdzieś tam nie wiem ale w cieplutkim miejscu po jakim czasie wyszła jej wznowa, Izunia też pisała że była na Teneryfie i potem zong, też choróbsko(((( No i co myśleć???
  • jasiu ja nigdy nie brałam hormonów,prócvz tych tabletek na wywołanie okresu,ale to brałam tydzień
  • 12 lat temu
    Kochane moje jak dobrze, że jesteście (piszę to już po raz któryś z kolei). Jak mam "doła" lecę Was poczytać. Ja też jestem G3 na szczęście dało się zoperować ale codziennie boję się co będzie dalej. Tylko mnicoś zaboli w środku już się boję. O początku mojej choroby minął rok a ja żyję i mam się nieźle. Co prawda siły już nie te no i bóle w stawach i mrowienie w noch ale to wszystko można przeżyć aby tylko nasz nieprzyjaciel nie zaatakował. Jasia ma rację nikt o nas nie zadba tak jak my same, więc bądźmy dla siebie dobre. Ja też za 2 tygodnie wracam do pracy ale nie zamierzam się przepracowywać i być ambitna ponieważ zdrowie mamy tylko jedno i praca nam go nie zwróci. Ja też miałam podawane leki osłonowe przed samą chemią. Pozdrawiam Was cieplutko. Jakiś problem z wejściem na tą stronę:(
  • Kochana Jasia, dzięki za Sekrety życia

Olka - napisz coś po wizycie

Mam tylko chwilke, dopiero wpuscilo mnie na forum...:(
  • 12 lat temu
    Mateczko NIEUSTAJACEJ POMOCY poblogoslaw nam wypraszaj laski daj sile i modl sie za nami AMEN
  • 12 lat temu
    SEKRETY ZYCIA
    Czy wiesz ,ze twoje zdrowie zalezy takze od dobrego nastroju ???
    A przeciez nikt nie zadba o ciebie tak jak ty sama .
    Dbaj o swoje zdrowie psychiczne i fizyczne .
    Badz dla siebie dobra ,swiadoma siebie i swoich potrzeb ,
    i badz pozytywnie nastawiona do swiata
  • 12 lat temu
    Witam moje sloneczka i pozdrawiam .
    Troszke mi lepiej wszystko sie odblokowalo a nos czerwony zaraz mi odpadnie dawno juz sie tak nie przeziebilam

Czytam i czytam i tak sobie pomyslalam ja przez 3.5 roku bralam srodki antykoncepcyjne bo mialam obfita i dluga miesiaczke .Zamiast mi zrobic konkretne badania to kazali lykac tabletki nie monitorujac ich zadnymi badaniami .Pisze bo spotykam sie z pytaniami innych lekarzy czy bylam kontrolowana podczas brania lekow odpowiadam ,ze tylko badanie ginekologiczne bylo i tyle .Pytaja bo co bo antykoncepcja mogla wywolac raka ????????? albo przyspieszyc jego rozwoj ??????????Mysle ,ze darmo nie pytaja ,ale nikt mi tego nie powiedzial ,ja sie bardzo bronilam od tych lekow ale wmawiali mi ,ze innegi ratunku nie ma .Zadnych problemow z zajsciem w ciaze nie mialam . Takze kazda z nas jest innym przypadkiem

• Te mrowienia lub brak czucia to jest mało istotne , do wytrzymania , po chemii po jakimś czasie ustepują ,
    Gorsze są wymioty , bóle w kościach , ogólne osłabienie , brak apetytu , brak włosów , człowiek się martwi aby nie było wodobrzusza

Byłam znowu prywatnie u chirurga onkologa podpytać sie o tę chemię dootrzewnową w hipertermii
    Powiedział mi już po raz drugi , jak pani dobrze wygląda , a ja na to - co by pan powiedział jakbym przyszła do pana bez włosów , brwi ,rzęs - to nic nie powiedział
    Tak dobrze bym już nie wyglądała , od 2 lat jestem kłębek nerów, coraz bardziej zestresowana , na pozór wyglądam na osobę silną ale wcale taka nie jestem , to tylko moja maska
    Martwię się o zdrowie , aby jeszcze trochę pożyć , a także o pracę , o pieniądze , bo mam kredyt do spłaty
    Muszę liczyć tylko na siebie , nikt mi nie pomoże
    Dobrej nocki Syrenki

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat