Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Aniu, nie wiem ale która to Mikra? Bo dziś to dołączyłam Ja:((((
  • Witam Syrenki - czekam na dalsze odważne, Amelka fajnie napisała ,że teraz wie jak wyglądamy. Dzisiaj dołączyła Mikra43 blondynka z Wrocka , obecnie na Mazurach- jak ja je lubię.....
    Jasiu11 czekam na Ciebie słonko, masz rację przy dokształcaniu spotyka się fajnych ludzi, ja też po studiach robiłam dodatkowe podyplomowe lu jakieś kursy i do dnia dzisiejszego mam kontakt z osobami z którymi się zaprzyjaźniłam.
    Może zdradzisz temat pracy semestralnej?
    Życzę pogodnego dnia pełnego samych dobroci.....
  • 12 lat temu
    Hej Syrenki jak tam dzisiaj? Mnie bardzo boli głowa nie wiem czy to pogoda? Zobaczę jak po kawce na którą zapraszam)))
  • 12 lat temu
    Witam i pozdrawiam

kasiorek w szkole super nowi znajomi caly czas zyje szkola .Czas zaczac pisac prace semestralne bo troche tego jest .Taka odskocznia :)
    Tez mnie ciekawi kogo my tu mamy ??????????

Elbe pozdrawiam serdecznie :)

Mikra no i jak te Mazury -wrazenia :)

Krystyna 57 co tam u ciebie ?????????:)

Yneczko napisz cos do nas tesknie za twoimi wpisami :)

• 12 lat temu
    Witam Was Kochaniutkie, jechalam z Mazur prawie 9 godzin, ale musialam tu jeszcze dzisiaj zagladnac. Jutro napisze wiecej, pozdrawiam serdecznie.
    Aniu wyslalam @. Pa.
  • 12 lat temu
    AniuSz jutro założę konto i dam Ci znać, a teraz dobranoc:*
  • I dzięki fejsikowi mamy małą zagadkę KIM JEST ELBE????? Kasiorek już na tropie....
    Na FB dołączyła Amelia.
    Elbe na lotnisku nikt nie sprawdza co masz na głowie, ja wylatywałam w peruce( styczeń tego roku mróz do -20) a lądowałam na Teneryfie w turbaniku gdyż było przyjemne 24 stopnie.Jedynie dzwoni gdy masz coś metalowego.Pozdrawiam i czekamy na WAS na FB.
  • 12 lat temu
    No to Elbe, zaintrygowałaś mnie, Kim jesteś moja droga? Powiedziałaś A powiedz B.Ciekawość mnie zżera kto tu w naszych skromnych progach gości:)))))))
  • 12 lat temu
    W Kielcach wcale słońce nie świeci:(

Na fejsa to ja bym raczej nie chciała, jestem osobą publiczną, już przez naszą klasę miałam kłopoty:(
    Chyba ,że rzeczywiście pod pseudonimem.

Elza, pytasz o perukę. Mąż pochwalił, siostra i koleżanka, która miała mnie okazję zobaczyć, też. Starszy syn się tylko zaśmiał, a młodszy powiedział:"Najpierw nie mogłem się przyzwyczaić,że nie masz włosów,a teraz, że masz"

Kalinko, mama chemię wybrała, tzn. ostatnią jej odpuścili. Na razie ma wolne, ma odpoczywać. Wybiera się na turnus rehabilitacyjny, nie wiem, czy to dobrze, ale ona tym żyje, a lekarz pozwolił. Często źle się czuje, wiem,że jest bardzo wymordowana, bardzo się postarzała w ciągu ostatniego roku,ale nie odpuszcza, jak tylko kryzys mija, już gdzieś leci. My ją upominamy, że ma się nie forsować, ale można jej pogadać:) Z drugiej strony, jak czuje się na siłach, to niech robi co uważa za słuszne, jest dorosła, samodzielna....

Nie wiem, czy u nas jest chemia dootrzewnowa, spytam mamę, ona ma pełno koleżanek onkologicznych, choć większość to Amazonki. Ale niektóre mają też jajnikowe sprawy.

Ja mam iść do tego ginekologa do ŚCO, ale nie chce mi się wstawać o 4, żeby się do jakiegoś dostać, bo takie są u nas kolejki :(:(:( Zawsze chodziłam prywatnie,godzinka wyznaczona i spoko.
  • Najlepiej z tym adresem na moją skrzynkę szymczakanna@o2.pl i podać swój login z tego profilu żebyśmy wiedziały o kogo chodzi. Kasiorku, Krystyna i inne dziewczyny czekamy....

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat