Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Witam wszystkie dziewczyny i życzę miłego wieczorku.
    Jasiu i Makro już za parę dni za dni parę.........
    Kasiorku masz sie oszczędzać a nie przepracowywać!!!!

• humor na wieczór:
    Zajęcia z savoir-vivre'u.
    Prowadzi kobieta, wśród uczestników sami panowie.
    Pani zadaje pytanie:
    - Jesteście na przyjęciu lub w restauracji. Musicie udać się w pewne miejsce. Jak usprawiedliwicie przed swoją towarzyszką swą chwilową nieobecność.
    - Idę się wysikać - padła propozycja z sali.
    - No niestety - odparła prowadząca, słowo "wysikać" może zostać uznane za prostackie i grubiańskie.
    - Przepraszam, ale muszę udać się do ubikacji - zgłosił się inny uczestnik.
    - No cóż - prowadząca na to - mówienie o ubikacji przy jedzeniu trudno zaliczyć do kanonów kultury. Może jakieś inne pomysły?
    - Pani wybaczy - na to kolejny uczestnik - ale muszę udać się uścisnąć kogoś, kogo mam nadzieję przedstawić pani po kolacji.
  • 12 lat temu
    cześć ja dopiero usiadłam do komputera, nie mam siły. Byłam w pracy, wróciłam wyszłam z psem, zjadłam posprzątałam, znów z psem i zaraz wyślę przepisy:))
    Ja sylwester spędzę w górach na Pilsku i choć na nartach nie za bardzo to są przecież jeszcze sanki lub jabłuszka:)))) Wyjazd w sobotę;)))

Mikra, kiedy się widzimy? Czyżby za rok? :))
  • 12 lat temu
    WItajcie Syrenki
    dawno nie pisałam, czasem podczytywałam...Jesteści mi b. bliskie.
    Pozdrawiam serdecznie, myślę o Was często, cieszę się,ze tu możemy się spotykać i wspierać.
    Widzę już atmosferę świąteczną tutaj. Ja nie będę nic piec na Święta poza sernikiem...Jako,że za przykładem Makro też zrezygnowałam z cukru, stosuję ksylitol w zamian... ale niestety aż tak konsekwentna nie jestem w tym niepieczeniu...mam małą dziewczynkę - Moją kochaną pomocnicę :-) która b,.chętnie pomaga w robieniu gofrów, muffinek czy pierogów...Oczywiscie przepisy uzdrowione....ale jednak większość na bazie mąki pszennej + trochę żytniej.
    Na pewno warto pamiętać o odkwaszaniu organizmu...
    I tu pytanie do joanny - Ty chyba radziłaś by stosować zielony jęczmień..?
    czy możesz polecić jakiś konkretny? W necie znalazłam,że kosztuje mniej więcej 180zł.
    Ja teraz stosuję tylko Calcium+Vit.D3 ( p.osteoporozie i na mocniejsze zęby - zapisała mi to lekarka rodzinna), Ecomer, czasem też Wit. B6. No i p.objawom menopauzy biorę na własną rękę lek homeopatyczny, niemiecki Klimakt-Heel. W sumie mogłabym stosować HTZ bo mój gad nie był hormonozależny...ale jakoś nie jestem przekonana jeszcze do zażywania hormonów...
    Jestem 3m-ce po chemii, włoski rosną, ale jeszcze perukę noszę, mam nadz.że już niedługo. Stosuję polecaną przez Was odżywkę z henna Wax i czekam na efekty :-)
    Mam też pytanie o zęby....
    mam do wyrwania 8mkę ale zwlekam...lekarstwo już wypadło, jest dziura, ząb jest martwy, a ja się boję...
    Chciałabym od Mikołaja dostać szczoteczkę elektryczną....nigdy nie używałam...wiec proszę napiszcie, czy warto, jeśli tak to na co zwrócić uwagę, wybór b.duży.

Zaraz doczytam ost. strony

• 12 lat temu
    Witam w poniedzialkowy poranek :) Sporo u mnie sniegu i ups -7

Temat ciast wczoraj zrobilam 3bit-a, bo dzisiaj corcia ma Wigilie w szkole i zrobie tez na swieta .A po za tym zrobie orzechy tylko trzeba miec specjalna maszynke do pieczenia tyz fajne

Moniarak trzymam kciuki za TK wiem,ze sie boisz ,ale badz dobrej mysli Pozdrow mame :)

Hanka brak mi slow musisz byc silna dla niego i nie dac mu odczuc ,ze sie o niego boisz . Wiem ,ze dzieci lepiej sobie radza niz my dorosli pamietasz jak on cie pocieszal ??? Haniu jestem z wami modle sie za niego .:)

makro i aniuszymczak odliczam dni do spotkania :)

• 12 lat temu
    Makro000 - podziwiam Twoje samozaparcie, co do jedzenia! Ale w takim razie co Ty jesz? Ja bym tak nie mogła. Jem to, na co mam ochotę, słodycze też. A co! Będzie, co ma być, a co sobie użyję, to moje!
    Ostatnio często zaglądam na forum, to ze względu na Twoje kawały szymczakanna. Dzięki!
    Pozdrawiam wszystkie forumowiczki!
  • 12 lat temu
    Aniu mysl idealna na to forum.
    Wczoraj spotkalam sie z wieloma osobami ktore byly ze mna przez ten rok, i bylo duzo podziekowan, lez ale ze szczescia ze byli, ze sa i ze ja z nimi jestem.
    Spokojnej nocki.
    Dziewczynki, widzialyscie moja Tosie na fb? jak mozna nie kochac taka kluseczke:)
  • 12 lat temu
    Dzięki za słowa otuchy i za całe ciepło które emanuje z waszych wpisów. Wiem że muszę się trzymać, nogi bolą i kręci mnie w stawach ale daję radę może nie tak szybko jak kiedyś,ale daję sobie radę i ze sprzątaniem i z gotowaniem.
    Jutro jedziemy z mężem kupować półtusze świńskie i będziemy robić własne wędliny, więc szykuje mi się dwa dni
    dobrej roboty.. No i do szpitala pojadę odpocząć. Jak wrócę cały bałagan będzie już posprzątany.
    Poprzednią chemię skończyłam 20-10-11 więc podczas świąt zbytnio nie poszalałam (trzymałam się ścisłej diety)
    Teraz już jakoś nie mogę, zwłaszcza ciastek nie potrafię sobie odmówić-podjadam ciągle herbatniczki i słone paluszki.
    A po za tym to u nas na zamojszczźnie cały dzień sypie śnieg. Pozdrawiam cieplutko i życzę spokojnej nocy.
  • Wraca mąż do domu i zaraz na wejściu dostaje od żony w łeb:
    - Za co,kochanie?
    - Pranie robiłam i w twoich spodniach znalazłam jakąś karteczkę,a na niej jakaś Klara i jakieś cyferki!
    Ależ kochanie,byłem na wyścigach konnych i Klara to nazwa konia a cyferki to numery gonitw!
    Za tydzień wraca do domu i na wejściu dostaje dwa razy w łeb od żony!
    - Ale za co,kochanie?
    - Twój koń do ciebie dzwonił
  • U nas też odwilż. Byle do " wiosny" przy takiej pogodzie jestem rozbita.
    pozdrawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat