Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Limarri, ten przepis z czekoladą to podała Mikra nie ja:) Moje banany smaży się w głębokim oleju jak pączki. Blenderem możesz zmiksować sobie wszystkie owoce jakie ci się podoba. Ja znam przepis na ciasto - bananowiec, miksuje się banany...
A dziś znów byłam na onkologii w sprawie mamy, chyba tam sobie namiot rozbiję:) Widziałam tam prezeskę Amazonek i nawet miałam spytać o jajnikowe, ale rozmawiała przez telefon, a ja miałam swój kłopot. Mama mówiła, że kiedyś jakaś babeczka z jajnikami była w Amazonkach, dołączyła do nich, ale już nie żyje.
Gotuję obiad i idę na zajęcia artystyczne. Teraz robię bransoletkę sutaszową. Może kiedyś się przyda...
Porządkuję też zdjęcia, bo ja mam samych facetów w domu, a to takie niemęskie zajęcie, więc nikt tego nie zrobi.
A teraz wracam do garów.
-
Wit am moje kochane i miłego dnia życzę A kawkę to sama pije cooo? Ale też się zbieram trochę spraw trzeba załatwić Cieszę się bardzo Waszymi sukcesami --powroty do pracy ,egzaminy Każdy musi znaleść coś dla siebie bo trzeba coś robić Wiosną to będą kwiatki na działce ,tamten rok to były zaniedbane mam taką nadzieje że w tym roku to odrobię. Panie mam pytanie : Czy my mamy swoje stowarzyszenie (bo są amazonki a my ?) Pozdrawiam
-
Witajcie porannie :)
Jasiu - gratulacje! A ludzie ze szkoły to jakaś młodzież,że tak się zachowują ;-) ?
Sama pieczesz chleb od podstaw?
No to czekamy na wieści od makro ! 3mam kciuki...
Elbe - przepis brzmi smacznie :-) ja używam francuskiego ciasta ost. ale wkładam do środka albo jabłka albo jagody z kompotu....a teraz zainspirowałaś mnie, by zrobić też z bananem, i na górę gorzka czekolada chociaż...
Macie jakieś przepisy na to co mogę zmixować blenderem? nowy zakup i szukam inspiracji na coś zdrowego...coś owocowego do picia np. Nigdy nie robiłam żadnych koktajli...
No i pizza ost.za mną chodzi...taka domowa, ale nie umiem..
Czy macie jakiś sprawdzony przepis na taką pizzę od podstaw?
Dziewczyny co do palenia, to ja Was rozumiem,chociaż nie palę, bo mój ś.p. tata palił b.dużo...tym bardziej po diagnozie rak płuc...na zasadzie, co mi szkodzi, chcę mieć coś z życia itp....
Oczywiście,że to zdrowia nie przywróci...ale rozumiem tą słabość
Mikra - i jak było w pracy :)
Piszcie ładnie jak się macie i co zamierzacie..
Ja mam przed sobą długi dzień, i nie wiem sama co ze sobą zrobić...Za oknem śnieg nieśmiało zaczyna padać, dzieci znowu będą się cieszyć.
pozdrawiam
-
Witam moje stokrotki i pozdrawiam :)
Dziewczyny dzieki za gratulacje doszla nastepna 5 z histori indeks wyglada narazie piknie jak to mowia gorale ,Ale no wlasnia za te moje 5 zaczynaja sie docinki w szkole .Ludzie zaczynaja odkrywac swoje prawdziwe oblicze nie potrafia sie cieszyc z czyjegos szczescia ,ale niech tam nie trzeba sie takimi taboretami przejmowac MAM was jestescie kochane .
karolina to ja tobie gratuluje jestes WIELKA to malo jestes ANIOLEM i tak trzymaj :)
Mikra powodzenia w pracy :)
makro bedzie ok :)
Aniaszymczak pozdrow Malgosie jak sie odezwie powiedz ,ze jestesmy z nia myslami i w modlitwie :)
No i na tym koncze ide wyciagac chebek pachnie w calym domu ach
-
Witam prawie 24 a ja nie spie, a musze wstac jutro do pracy po 6. Trudno pierwszy dzien bede z oczmi na zapalki.
Mysle o Malgosi i strasznie mi przykro, trzymam za nia kciuki.
Limari pracuje w sadzie w sekretariacie w wydziale karnym, fajna praca, napewno tam sie nie nudze:)
Elbe ja robie banany w ciescie francuskim, podaje polane czekolada z bita smietana, galka lodow i posypane prazonymi migdalami, pycha warte grzechu:)
Dobranoc dziewczynki, ide sie zmusic do spania. Buziaczki
-
Moniarak bez polskich liter taj jak napisałam teraz
www.nowotwor.eu
-
Cześć Dziewczyny..
Jasiu gratuluję! Tak trzymaj :)
Co do palenia papierosów to kwestia indywidualna.. Szczerze mówiąc sama się nad tym ostatnio zastanawiałam, bo przed chorobą paliłam. Raz więcej, raz mniej ale dzień bez papierosa był dniem straconym.. Jak tylko poznałam diagnozę rzuciłam, na początku troszkę popalałam ale z czasem zaczęło mnie to brzydzić.. do tej pory mam wstręt ale mam przyjaciółkę, która też choruje na raka i ostatnio zaczęła palić wychodząc z założenia "a co mi już teraz pozostało..." sama nie wiem jakie nastawienie jest lepsze.. nie sposób je oceniać..
Dbajcie o siebie :)
http://rakoff.blog.pl/
-
No i olka-75 proszę napisz jak się czujesz po operacji. Mam nadzieję,że ordynator tym razem się popisał...
-
Witajcie niedzielnie
gofry robię zdrowe, dziecię je uwielbia ;-)
Ja mam mega apetyt po tych plastrach z estradiolem... w niecały tydzień przytyłam 0.5 kg...mam już 54.5 :-) ehhe waga wyjściowa przed oper.62kg.
Aniu - dzięki za wieści o Msp...Myslę o niej i całej sytuacji, to wszystko trudne jest. Co ona i jej bliscy muszą przeżywać...Przecież ona lata temu ( 7 ?!) miała tylko stadium 1...i nagle teraz z grubej rury....Sama przebywała wśród chorych...nie mieści mi się to w głowie,że ją tak zaatakowało z ukrycia.
Słuchajcie, a jak się robią przerzuty dalsze, ( np. w głowie) to czy zwykłe markery ca125 czy HE4 to wykryją????? Skoro one są od jamy brzusznej i jajników....
Ja mam ca125 tylko 8, no ale rosnie o 1, powoli ale jednak ..
a HE4 wg mnie choc w normie to wysokie 50 ( norma poniżej 60), przed operacją miałam 150. Po operacji nie było badane, dopiero ost. przed swietami miałam zlecone.
A Wy też badacie HE4 - marker jajnikowy?
Makro - powodzenia jutro! Czekam na wyniki z niecierpliwością!
Jasiu - gratulacje, zdolnaś !
Aniu - jakiś plan robimy na pobyt w Kołobrzegu czy idziemy na żywioł ;-)?
Ewciu - martwisz się tą piersią ?
moniaRak - http://www.nowotwor.eu/ to jest dobry adres, powodzenia!
Szczerze powiem,że tamta strona jest dla mnie zbyt drastyczna, rózne historie, przypadki, łatwo wszytko poczytać na przestrzeni kilku lat ludzkie historii ...czasem z happyendem...zbyt dołujące dla mnie.
mycha - siły dużo życzę, ogarnąć chorowitki i siebie, wpadaj częściej, brakuje tu Twego humoru.
krysia65 - dzielna jesteś, też mi z głowy nie wychodzisz, mam nadzieję,że uda Ci się w zdrowiu wyjść z opresji pt. chory mąż...
Czy Ty Krysiu łączysz te 2 fakty, dłuższy pobyt we Włoszech i nawrót choroby ? czy lekarz coś mówił nt temat? Coś umiesz doradzić?
ja mam ochotę na ciepłe kraje,ale boję się powrotu gadziny,.......
Elbe - nie znam tego, jak robisz te banany w cieście?
Mikra - to już jutro wielki dzień, powodzenia w pracy! Czym zajmujesz się w pracy ?
Temat wolontariatu czy zwykłej pomocy bliźniemu - super, to na pewno pomaga nam, taka forma terapii z korzyściami dla 2 stron.
Ewcia - może zgłęb temat, jak masz taką potrzebę i mogłoby Ci to pomóc to czemu nie..
pozdrawiam mroźnie
-
Jasia jestem w szoku, ale oczywiście gratuluję, imponują mi osoby które lubią i umią się uczyć.
Mam dwóch synów studentów ale pamiętam dobrze ich matury.Powodzenia i napisz co chcesz robić potem.
Hania nie stresuj się tak tym paleniem, bo najwięcej palaczy widzę co tydzień przed moim C O i nikt im nie zwraca uwagi ani nie przegania. Nawet moja pani onkolog pali jak smok.
Tak uważałam na siebie aby nic nie załapać, a tu okazało się że rozłożył się mój małżonek -38.5 temperatury.
Zarządzę chyba całkowitą separację.
Spokojnej nocy życzę i dużo pozytywnej energii na cały tydzień.