Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Witajcie wieczornie, przy piffffku, a co ;-)
    krysia65-odpowiem Ci na 2 pytania :
    1. przeciw osteoporozie - lek. rodzinna poradziła brać Calcium +D3. Aktualnie odstawiłam, bo biorę plaster z estradiolem.
    No i warto dużo się ruszać, choćby spacerować.
    2. szczepienia p.grypie - onkolog mi ost.zalecała, ale ja jestem przeciw. Sama widzę,jak nędzne mam wyniki leukocytów ( 2.1, a norma od 3.5) nie wspominając o neutrofilach 1.1 (norma od 1.5). Ponoć można się szczepić tylko jak jest się zdrowym.
    Jeszcze podpytam rodzinnej, bo 21.01 idę po zwolnienie...ale boje się szczepić. Mam mało kontaktu z ludźmi, jedynie zakupy i poprzez dziecko w p-lu.
    Co do dodatkowego badania się, to ja to zwykle robię w PL w okolicy wielkanocy i wakacji i już planuję co sobie zbadam prywatnie..koniecznie usg piersi, j.brzusznej, prywatnie do onkolog itp bo tej na miejscu tu, też nie mogę ufać do końca...

Krysiu65 - nie odpisałam Ci poprzednio, odnośnie tego pobytu w ciepłych krajach i w konsekwencji nawrotu choroby. To pozytywne,że nie łączysz tych 2 spraw. Trochę mnie to uspokoiło, a z drugiej str. zmartwiło,że nawet jak marker wzrośnie,ale jest w granicach normy, to może być zły objaw....Pamiętasz jakie miałaś wyniki ca125 zanim skoczyło na 16 ?
    kasiorku - oj współczuje bolu! Ja tak zwlekam z wyrwaniem 8ki....ale w marcu to mnie już chyba nie ominie..chcę się w PL umówić do chirurga od zębów, a nie do zwykłej dentystki...myślicie,że to dobry pomysł ?
    Jasiu - powodzenia na egazminach! Pięknie piszesz :)

Widzę,że poza szymczakanią nikt nie odpisał Beci1 - jak macie wątpliwości, to moze warto ca125 zrobić na własną rękę ?
    Bo niepewność jest chyba najgorsza.
    makro - super,że mąż wraca ;-) Co tam w W-wie będzie?

Dziś nawet Zoo zaliczyliśmy, hahha było -8, i jedyne zwierzaki na śniegu - nie uwierzycie, to zebry ;-) Reszta pochowana w cieplych pomieszczeniach ;-)

• 12 lat temu
    Kiedyś się szczepiłam każdego roku z racji narazenia na choróbska od pacjentów,teraz nie szczepię się i prawdę mówiąć,mam wrażenie ,że mniej łapię przeziębień.Co do wizyt i badań to u mnie jest tak-część robię ze zleceń onkologa ,a że jest poukładany i systematyczny to skrupulatnie wymyśla...do ginekologa tylko prywatnie ale z tego,do którego chodzę to tak na 100 %nie jestem zadowolona,no ale on jest też jednocześnie onko, więc wiecie....czasem robię sobie prywatnie usg a to j.brzusznej w tzw międzyczasie ,a to kontrolne tarczycy i tak to leci.....
  • 12 lat temu
    No i lece z wielomianami
  • 12 lat temu
    Witam moje kolezanki :)

Jestem zyje tylko czasu brak przez te egzaminy jeszvcze zostalo 5 jutro z matmy klekajcie narody co to bedzie i z informatyki Dzisiaj bylo z biologi -4 i geografia-5 .Jutro bedzie ciezko ,ale mam nadzieje ,ze jakos pojdzie trzymajcie kciuki .

aniuszymczak no to sie rozlozylas -zycze szybciutkiego powrotu do zdrowia :)

A co do szczepien w tv wypowiada sie zawsze taka jedna p .profesor ,ze trzeba sie szczepic tym bardziej zaleca osobom w tzw grupie ryzyka ja sie nie szczepilam -sprawa indywidualna i badz tu madry .

mako ciesz sie mezusiem :)

krysiu 65 trzymam kciukasy :)

Pozdrawiam was wszystkie piszcie co boli ,jak wam jest zle to tez piszcie po to tu jestesmy zeby sie wspierac ja czytam wszystkie wpisy czasami nie wiem co odpowiedziec to nie pisze ,prosze sie nie denerwowac kocham was wszystkie bez wyjatku .Czekam cierpliwie na wpisy niektorych osob nie ponaglam ,ale tesknie
  • krysia65 o szczepienie pytaj onkologa, ja się pytałam w czasie chemii ( ostatnia chemia koniec X-2012) czy mogę się szczepić odpowiedź była - nie. Teraz jak byłam w poradni ponowiłam pytanie- odpowiedź- badanie morfologi i jeśli neutrofile w normie to tak. Zrobię morfologię jak wyleczę się z infekcji i zobaczymy.
    Ja takiego problemu nie mam, u nas zapisujesz się do jednego lekarza z oddziału, który przyjmuje w poradni. Bywa,że ktoś go zastępuje ale to zalezy do kogo sie zapiszesz, są bardziej i mniej zalatani.
  • 12 lat temu
    Cześć Wam ,ale mam lenia nic mi się nie chce. Siedzę i czekam może już jutro wieczorem wyjadę do Lublina,
    aby w poniedziałek z rana nie przedzierać się przez zasypane drogi. Od wczoraj sypie u nas drobniutki śnieżek i jest dość wietrznie. Mam porządnego stresa i boję się, że znowu mnie cofną do domu i nie podadzą chemii.
    A tak ponadto to chciałabym się dowiedzieć czy oprócz obowiązkowych badań i wizyt w waszych C.O.
    chodzicie jeszcze prywatnie do lekarzy onkologów lub ginekologów. Czy macie swojego lekarza z którym możecie normalnie porozmawiać? Ja będąc w szpitalu czy w przychodni trafiam co raz do kogoś innego i czuję się jak kolejny numerek do odfajkowania. Przeciętnie 8godz. siedzenia w kolejkach, a potem 5min. wizyta u onkol.
    Dlatego od was chciałabym się dowiedzieć co myślicie na temat szczepień p.grypie ,czy my możemy się szczepić
    biorąc chemię?
    I drugie nie dające mi spokoju pytanie to przechodząc tak intensywną menopauzę a nie biorąc hormonów
    jak mam się zabezpieczyć przed ostooporozą?

Nie tylko Donia dostaje kręćka, Zyczę udanego wekendu i żeby się dalej nie nakręcać idę piec cebularze.
  • 12 lat temu
    A co do zęba to psikam dziąsło Tymsalem, ale bez tabletek się nie obejdzie. w nocy ketonal 2 godz temu apap i zaraz chyba znów:(( Nie wiem dlaczego na pierwszej wizycie zatruła zęba nie bolało a teraz wczoraj tak mi czyściła i szrpała w tych kanałach założyła lekarstwo no i boli buuuuuuu:(boli ząb jak dotykam i boli nad zębem bo to górna 5. Noe wyrobie wydłubie to świństwo chyba....
  • 12 lat temu
    Donia:)) Dobre:))) może załatwić sobie coś takiego? icały świat nasz:)))
  • 12 lat temu
    Witam -poranne ,przy kawie i po kawie A teraz na wesoło Trzeh studentów siedzi w pokoju i wspominają gdzie spędzili sylwestra 1-szy mówi że był na Hawajach -super było słońce ,dziewczyny w bikini-fajnie,fajnie było .2-gi-mówi że był w Austrii -fajewerki ,dziewczyny z zimna się przytulały -super było A Ty gdzie byłeś ? pytają 3-go -A Ja siedziałem z Wami w pokoju tylko nie paliłem tego gów*a co wy.HAHAHAHAHAHAHA ale śmieszne (szkoda że się z nimi nie zabrałam) hehe Czy każda ma kręćka przed kontrolną--ja chyba dostaje
  • 12 lat temu
    Wiam porannie i dalej snieznie
    nie mam polskich znakow,ale napisze krotko,ze ciesze sie,ze piszecie..
    milego weekendu!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat