Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Becia1 nie chcę się wymądrzać ale tak najczęściej wyglądają kontrole:( marker nie zawsze lekarze sprawdzają gdyż on nie jest wyznacznikiem choroby, wystarczy robić go co 3 miesiące a tk co pół roku. Ja byłam teraz na 1 szej kontroli i dostałam na usg za pół roku hehe, ale dostałąm też na marker jak w marcu przyjdę to mam zrobić. A ile marker wynosił przed operacją i po?
  • 12 lat temu
    Witam moje kochane:)) dziś już lepiej troszkę idę zarz się pokazać tej mojej sadystce co powie itd Jasiu gratuluję wyników w nauce, Aniu dziś nasz dzień:)) Ewcia nie szalej kochana:))

Olzuz powiem tak, my wszystkie się z tym zmagamy i jescze żyjemy:)) A tak w ogóle każdy z nas ludzi ma wyrok, ale nigdy nie wiadomo kiedy zostanie wykonany:)) Pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Witam,
    Moja mama (59lat)14.12.2012 miała operacje usunięcia jajników, macicy, wyrostka. Guz miał średnicę 20x15cm oczywiście rak jajnika, przerzutów nigdzie nie wykryto. Dzisiaj mamy wizyte u onkologa dr Jerzy Wydmański i okaże się co dalej. Mama jest przestraszona i nie umie sobie z tym poradzić :( Czy to już wyrok??? Czy da rade??

Pozdrawiam
  • Jasiu gratulacje, opijemy egzaminy na spotkaniu.
    Ewcia to zakwasy, jeśli długo się nie ćwiczy to powstaną, ja już nie mogę doczekać się zajęć z zumby lub latino ale jeszcze trochę muszę poczakać, na razie wolniejszy aerobik dla rozruszania kości.
    Kasiorku jak tam po nocy? Lepiej spałaś?
    Aldi napisała że będzie z nami na spotkaniu.
    Zawsze jest ten pierwszy raz w życiu: a więc u mnie jest dziś pierwszy raz: DZIEŃ BABCI , jako babcia ( wg Stasia baba)
    Pozdrawiam wszystkie SYRENKI a babcie wśród nich szczególnie.
  • 12 lat temu
    Zdazylam na Kawke?
    Pozdrawiam porannie.:)
    Jasia12 jak kiedys jezdzilas to umiesz nadal, pierwsze dwie minuty moze bedziesz sie troszke rozjezdzac ale potem juz idzie...
    Serdecznie gratuluje wynikow, super sobie radzisz!
    Aniu wypije dzis wieczorem lampke czerwonego wina, nalewki niestety nie dla mnie, nie toleruje wysokoprocentowych alkoholi...
    No i mam za swoje, wlasnie wrocilam z porannego odprowadzania dzieci do szkoly...mam wrazenie ze waze chyba z tone....
  • 12 lat temu
    Witam z ranka i pozdrawiam a za oknem -20 zima na calego .

Wszystkim babciom wszystkiego najlepszego duzo usciskow od wnuczat bo to najpiekniejsze co moze otrzymac kazda babcia .
  • 12 lat temu
    Witam moje stokroteczki wieczorkiem:)

aniuszymczak no wlasnie kosztuje naleweczke wg. twojego przepisu oczywiscie kieliszeczek za twoje zdrowko. Doszla 4 i 5 z matmy i 5 z informatyki .Jeszcze trzy egzaminy i koniec na zakonczenie idziemy na piwo .:)

A u mnie mrozno wracajac z kosciola wieczorem myslalam ,ze mi kulfon odpadnie brrrrrrr jak zimno

kasiorek chomiczku a teraz wypije kieliszeczek za twoje zabki ,zeby szybciutko zrobili z tym porzadek :)

ewcia35 1.5 godz to super ja juz dawno nie jezdzilam ale mam nadzieje ,ze nie zapomnialam :)

• kasiorku zmień dentystę, żeby nie przechodzić tego ponownie.
    ewcia ale masz fajnie, mnie dopadły jeszcze katar i biegunka, ale jak to się mówi " na pochyłe drzewo........"
    Nie mogę się doczekać wyzdrowienia i spaceru nad morzem, mam dość suchego powietrza w pomieszczeniu, wietrzenie i nawilżanie nic nie daje albo bardzo mało.
    Jasia12 chyba opija naleweczką egzaminy, czy próbowałaś już tej wg mojego przepisu ( może kielonek za moje zdrowie)
    Mikra szkoda,że nie pasuje Ci ten, może kiedyś indziej.....
    miłego wieczoru i kolorowych snów......
  • 12 lat temu
    Wybralismy sie dzis na lyzwy. Kondycjii brak, 1.5 godziny na lodowisku i nogi odmowily wspolpracy....Rok temu wydaje mi sie swiezo po chemii mialam wiecej sily....az strach pomyslec co to bedzie z tym tygodniem na Nartach...Uff byle do przodu...
  • 12 lat temu
    o kurcze co ta dentystka Ci zrobila???!!!! Mam nadzieje ze szybko sie zaleczy. Pozdrawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat